Suomen ensimmäinen ITE-taiteeseen keskittyvä taidepuisto avataan kesällä Hyvinkään Kaukasten kylään

Jaa

Hyvinkää on historian saatossa kukoistanut monien arvostettujen taiteilijoiden, kuten Helene Schjerfbeckin, Tyko Sallisen ja Yrjö Saarisen kotipaikkana. Tulevana kesänä Hyvinkää vahvistaa entisestään asemaansa taidekaupunkina, kun Kaukasten kylään avataan Suomen ensimmäinen ITE-taiteeseen keskittyvä taidepuisto, Middle of Nowhere.

Uusi ITE-taidepuisto avautuu kesällä 2024 Hyvinkäälle.
Uusi ITE-taidepuisto avautuu kesällä 2024 Hyvinkäälle.

Juhannuksen jälkeen Kaukasten kylään avautuvan ITE-taidepuisto tulee esittelemään itseoppineiden taiteilijoiden ja taiteen tunnettuutta. Hankkeen takana ovat hyvinkääläistaustaiset ystävykset Pertti Riikonen ja Teijo Monni, jotka ovat tunteneet toisensa 1990-luvulta saakka.

Koronavuosi 2020 oli Riikoselle ja Monnille muutoksen vuosi. “Koronakevät 2020 oli pelottava, hämmentävä ja raskas. Istuimme Helsingissä Senaatintorin jättiterassilla summaamassa koronakevättä. Kaikki tuntui epätodelliselta, ja epävarmuus tulevasta sai meidät tuona iltana tekemään päätöksen: nyt tehdään jotakin yhdessä! Heittäytyminen kuljetti meidän monien sattumien kautta itseoppineiden taiteilijoiden satumaiseen ja mielikuvitukselliseen maailmaan”, Riikonen ja Monni kuvailevat taidepuiston alkutaivalta.

”Tapasimme mielenkiintoisia, herkkiä, lahjakkaita ja sydämellisiä ihmisiä. Kuulimme tarinoita elämästä, kohtaloista ja unelmista.  Näimme upeita teoksia ja uskomattomia taideympäristöjä. ITE-taide ei ole meidän mielestämme saanut ansaitsemaansa huomiota, ja näin meille syntyi ajatus omasta taidepuistosta. Puistosta, jossa vierailevat ihmiset tuntisivat ja kokisivat samoja tunteita, joita ITE-taide meissä herätti”, perustajat kertovat.

Sopiva paikka taidepuistolle löytyi kevättalvella 2022 Kaukasten kylästä Hyvinkäältä. Kiinteistön mailla sijaitsi huonokuntoinen vanha kesäasunto, hoitamaton omenatarha ja romahtaneita piharakennuksia. Erityisen kiehtovan tästä paikasta tekivät raunioitunut vanha kauppapuutarha, sammaloituneet kivijalat ja pihapiirin takana avautuva koskematon metsä. Kiinteistö tarjosi täydellisen ympäristön itseoppineiden taiteilijoiden mielikuvituksellisille taideteoksille.

Puisto rakentuu pitkälti kierrätysmateriaalien pohjalta

”ITE-taiteilijat ovat ottaneet meidät ja ideamme lämpimästi vastaan. Tämä on luonut uskoa siihen, että tällaiselle puistolle olisi tarvetta. Olemme halunneet rakentaa puistosta omaperäisen ja sadunhohtoisen ihmemaan. Päätimme jo heti alussa, että puisto rakennetaan mahdollisimman pitkälle kierrätysmateriaaleista”, Riikonen ja Monni kuvailevat puiston perusajatusta.

Työt kiinteistöllä aloitettiin keväällä 2022. Ensimmäinen kesä kului ympäristöä ja rakennuksia siivotessa ja kulkureittejä rakentaessa. Töitä ulkona jatkettiin pitkälle syksyyn ja lumen tultua siirryttiin sisätiloihin korjaamaan vanhaa päärakennusta sisältä. Vuosi 2023 oli kiivasta rakentamisen aikaa. Kiinteistölle saatiin kunnallistekniikka, ja pitkospuita rakennettiin metsään ja kasvihuoneraunioille. Konttikahvilan rakennustyöt aloitettiin, ja teoksia saatiin jo osittain paikoilleen.

Tammikuussa 2024 koitti yksi virstanpylväs, kun Riikonen ja Monni lanseerasivat taidepuiston suurelle yleisölle Helsingin Matkamessuilla. Palaute oli myönteistä ja moni messuvieraista lupasikin poiketa paikan päälle kesällä.

ITE-taidepuisto Middle of Nowheren avajaiskesä 29.6.-1.9.2024

”Toivotamme hyvinkääläiset ja matkailijat ympäri Suomen lämpimästi tervetulleiksi Hyvinkäälle! Odotamme avajaiskesää suurella mielenkiinnolla ja innostuksella”, Riikonen ja Monni kertovat.

Lue lisää:
Home - Middle of Nowhere

Lisätiedot

Pertti Riikonen p.  0400 587 518, pertti.riikonen@designspot.fi
Teijo Monni p. 0400 491 537, teijo.monni@designspot.fi

Sijainti
Saapuminen - Middle of Nowhere

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hyvinkää on Uudenmaan viidenneksi suurin, lähes 47 000 asukkaan elinvoimainen elämyskaupunki. Kaupunkimme tarjoaa asukkailleen ja vierailijoilleen monipuoliset palvelut ja mahdollisuudet kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinkään kaupunki

Hyvinkään tilinpäätös vuodelta 2023: Kaupungin tilikauden 2023 tulos odotetun hyvä poistuvien rahoituserien vuoksi9.4.2024 12:00:13 EEST | Tiedote

Hyvinkään kaupungin tilinpäätöksen ennakkotietojen mukaan kaupungin tilikauden tulos vuodelta 2023 on 26,6 milj. euroa. Vahvan tuloksen taustalla on poikkeuksellisen suuria hyvinvointialueuudistukseen liittyviä rahoituseriä, jotka poistuvat kaupungin tulopohjasta takautuvasti. Kaupunki ei ottanut uutta lainaa viime vuonna, mutta seuraavina vuosina lainakanta kasvaa nopeasti suurten rakennusinvestointien vuoksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye