Suomen Vuokranantajat ry

Tuore katsaus paljastaa: vuokramarkkinoilla koronan jälkeen kaksi isoa muutosta

Jaa

Suomen Vuokranantajat on yhteistyössä Vuokraovi.comin kanssa analysoinut vuokra-asuntomarkkinoiden kehitystä. Vuokra-asuntojen kysyntä on ennätystasolla, mutta samaan aikaan vuokra-asunnoista on ylitarjontaa etenkin pääkaupunkiseudulla. Vuosi 2023 jatkoi koronapandemian jälkeistä kehitystä – vuokrien nousu vauhdittui ja vuokra-asuntojen markkinointiaikojen lyhentyivät. Vuokra-asuntojen ylitarjonta ei kosketa koko maata.

Vuokrien nousu vauhdittui viime vuonna – pääkaupunkiseutu jää jälkeen muusta Suomesta

Vuoden 2023 aikana vapaarahoitteiset vuokrat nousivat koko maassa 1,4 prosenttia, kun vuonna 2022 vuokrat nousivat 0,9 prosenttia. Vuokrien vuosikasvu oli suurinta Oulussa (+2,7 %), Hämeenlinnassa (+2,6 %) sekä Rovaniemellä (+2,4 %). Kaikkein vähiten vuokrat nousivat Helsingissä ja Espoo-Kauniaisissa (0,4 %) sekä Raumalla (0,5 %). Vuokrat nousivat muualla Suomessa (+2,0 %) selvästi nopeammin kuin pääkaupunkiseudulla (+0,5 %). Ero kasvoi kohti vuoden 2023 loppua, kun pääkaupunkiseudulla vuokrat jopa laskivat osassa alueita.

”Paljon puhuttu ylitarjonta koskee erityisesti pääkaupunkiseutua, jossa markkinointiajat ovat muuta maata huomattavasti korkeampia ja käyttöasteet puolestaan matalampia. Vaikka markkinoilta poistuu ennätysmäärä asuntoja, samaan aikaan tarjolle tulee kaiken aikaa paljon uusia vuokra-asuntoja ja korkealla pysyvän tarjonnan seurauksena vuokrakehitys laahaa pääkaupunkiseudulla”, tiivistää Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Viime vuosien trendi jatkuu ja perheasunnoissa vuokrat ovat nousseet eniten. Vuonna 2023 vuokrat nousivat kolmioissa ja suuremmissa vuokra-asunnoissa koko maan tasolla (1,7 %) ja vastaavasti kaksioissa (1,4 %) ja yksiöissä (1,2 %). Samaan aikaan markkinointiaikojen mediaanit olivat viimeisellä kvartaalilla päinvastaisia, eli yksiöissä 12 päivää, kaksioissa 16 päivää ja kolmioissa 19 päivää.

”Vuokra-asuntojen markkinointiajat olivat järjestään laskussa lähes koko maassa viime vuonna, ja selvästi eniten laskivat kaksioiden markkinointiajat. Hämeenlinnassa päästään jo alle 10 vuorokauden, kun samalla Espoossa ollaan kuukaudessa. Tämä myös osoittaa, että ylitarjonta ei koske koko Suomea. Samalla kun puhutaan suurten perheasuntojen tarpeesta, on hyvä muistaa, että niin yksiöille kuin kaksioille on myös valtava kysyntä. Esimerkiksi kaksioiden markkinointiajat ovat laskeneet koronaa edeltävälle tasolle, mikä ei tue väitettä merkittävästä ylitarjonnasta”, toteaa Karlsson.

Hintapudotus kiihtyi – vuokranantajat näkevät asunnon oston omistusasujia todennäköisempänä

Vuonna 2023 asuntoja myytiin yli neljännes vähemmän kuin vuonna 2022. Koko maan tasolla vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat 6,4 prosenttia. Eniten hinnat laskivat vanhoissa kerrostaloyksiöissä (9,2 %), kun kolmiossa ja suuremmissa pudotus oli jo loivempi (5,8 %). Suurimmat kaupunkikohtaiset pudotukset nähtiin Helsingissä ja Vantaalla, jossa hinnat laskivat 8 %. Rivitalot pitivät paremmin pintansa, sillä laskua kertyi 5 %, kun samalla kerrostalojen hinnat laskivat 7 %.

Myös Suomen Vuokranantajien omissa kyselyissä näkyi vuokranantajien kasvanut varovaisuus uusien sijoitusasuntojen ostamista kohtaan, sillä asuntoja ostaneiden osuus jatkoi laskuaan. Silti yli viidennes (22 %) ilmoitti, että on ostanut asunnon vuonna 2023. Lisäksi ostoaikeiden laskeva trendi, joka alkoi vuodesta 2021, kääntyi syksyn barometrissä nousuun. Alkuvuonna 2024 julkaisussa vuokranantajakyselyssä jo 41 % ilmoitti olevansa joko aikeissa tai ainakin kiinnostuneita ostamaan uuden sijoitusasunnon tulevan kahdentoista kuukauden aikana.

”Historiallisen nopeasti noussut korkotaso yhdessä heikon ostovoiman kanssa painoi kauppamäärät alhaisiksi ja piti hintakehityksen negatiivisena. Muita syitä alhaisiin kauppamääriin ovat alhaalla pysyvät luottamusindikaattorit, jotka kertovat luottamuksesta tulevaisuuteen. Epävarmuus sekä korkoliikkeistä että omasta- ja suomen taloudesta eivät tue isoja hankintoja, kuten asuntokauppaa. Lisäksi hintapudotuksen jatkuminen on tuonut oman epävarmuutensa. Mitä tähän vuoteen tulee, niin luottamusindikaattorien perusteella vuokranantajat uskovat asunnon hankinnan olevan todennäköisempää vuonna 2024 kuin omistusasujat”, arvioi Karlsson.

Kysyntä lisääntyy ja markkinointiajat lyhentyneet edelleen Vuokraovi.com sivustolla

Vuokra-asuntojen kysyntä on jopa korkeammalla kuin ennen koronaa, mikä näkyy kuukausittain poistuvien asuntojen määrässä Vuokraovi.com-sivustolla. Tämän lisäksi keskimääräiset markkinointiajat ovat palautuneet jopa korona-aikaa alhaisemmalle tasolle.

Hyvästä tarjontatilanteesta huolimatta Vuokraovi.comin Markkinapulssi-kyselyn vastaajista lähes puolet kokee sopivan vuokra-asunnon löytämisen haastavaksi. Markkinan kasvanut tarjonta on keskittynyt enemmän pienempiin asuntoihin, mutta isompien perheasuntojen löytäminen koetaan haastavaksi.

”Tiedossa on, että haastavan markkinatilanteen takia jotkut kuluttajat ovat päätyneet etsimään vuokra-asuntoa omistusasunnon sijaan. Vuokra-asuminen koetaan aikaisempaa varteenotettavammaksi vaihtoehdoksi, joka tietenkin lisää kysynnän monipuolisuutta ja sitä kautta vaatimustasoa. Vuokra-asuntoa valittaessa ollaan myös aikaisempaa tarkempia kriteereistä, ja asunnon kunnolla on suurempi merkitys kuin ehkä aikaisemmin”, toteaa Vuokraovi.comin liiketoimintapäällikkö Henrik Laakkonen.

Vuokramarkkinakatsauksessa tarkastellaan yleisen analyysin lisäksi erikseen yksittäisten kaupunkien asuntomarkkinoiden kehitystä. Kaupunkikohtaiset tarkemmat tilastokoonnit on tehty Suomen Vuokranantajien jäsenten käyttöön. Kaikki katsauksen kaupungit on lueteltu julkisen version sisällysluettelossa, ja julkisessa versiossa on esitelty tarkemmin Turku. Vuokrakehitys perustuu Tilastokeskuksen tietoihin ja markkinointiajat Vuokraovi.com-sivuston tietoihin.

Koko raportti kaupunkikohtaisinen tietoineen on mahdollista pyytää median käyttöön eemeli.karlsson@vuokranantajat.fi

Vuokramarkkinakatsauksen aiheita sekä muita ajankohtaisia vuokramarkkinoiden trendejä käsitellään myös Suomen Vuokranantajien Markkinakompassi-videosarjan ensimmäisessä osassa. Keskustelijoina ovat Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson, Vuokraovi.comin liiketoimintapäällikkö Henrik Laakkonen ja KTI Kiinteistötiedon toimitusjohtaja Hanna Kaleva. Jakso julkaistaan tämän viikon torstaina 7.3. klo 9.00. Löydät Markkinakompassin tuolloin Youtube-kanavaltamme, ja median edustajat voivat tiedustella materiaalia myös etukäteen. 

Lisätiedot:

Eemeli Karlsson
Ekonomisti
Suomen Vuokranantajat ry
Puh: 044 283 6062
eemeli.karlsson@vuokranantajat.fi

Henrik Laakkonen
Liiketoimintapäällikkö
Vuokraovi.com
Puh: 040 834 9334
henrik.laakkonen@almamedia.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 30 000 vuokranantajaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Kysely: Asuntosijoittajat pärjänneet hyvin nousseiden vastikkeiden kanssa – yli 90 prosentilla ei minkäänlaisia maksuvaikeuksia14.5.2024 10:05:00 EEST | Tiedote

Taloyhtiöiden talous on ollut viime aikoina pinnalla. Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometrista selviää, että ongelmat vastikkeiden maksamisessa ovat yksityisillä vuokranantajilla harvinaisia. Suuria maksuvaikeuksia on ollut viimeisen puolen vuoden aikana vain 1,2 prosentilla yksityisistä vuokranantajista. Pieniä vaikeuksia on ollut 7,3 prosentilla.

Vuokranantajat suuntaavat asuntokaupoille aiemmin kuin oman kodin ostajat, hoitokulujen kasvua pidetään suurimpana riskinä24.4.2024 00:05:00 EEST | Tiedote

Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet ovat olleet varovaisessa nousussa viime syksystä ja jatkavat edelleen maltillista kasvua, mutta ostoaikeet eroavat merkittävästi kaupungeittain. Hoitokulujen nousua pidetään selvästi suurimpana riskinä, kun taas nykyinen korkotaso ei huoleta suurinta osaa yksityisistä vuokranantajista, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi lähes 2500 asuntosijoittajaa.

Tuoreissa vuokratilastoissa näkyy vahvasti pääkaupunkiseudun ylitarjonta, samalla muussa maassa vuokrat nousevat huomattavasti enemmän18.4.2024 08:59:17 EEST | Tiedote

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2024 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia. Vuokrien vuosimuutos oli pääkaupunkiseudulla maltillisesti positiivinen (0,4 %) jatkaen eron tekemistä muuhun Suomeen (+2,1 %). Pääkaupunkiseudulla ainoastaan kolmioiden vuokrat nousivat, mutta muutoin muun maan vuokrakehitys jättää pääkaupunkiseudun yhä vahvemmin taakseen, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Vuokranantajan veroilmoituksen aika – muista ilmoittaa pienetkin vuokratulot ja varo Airbnb-sudenkuoppaa26.3.2024 07:30:00 EET | Tiedote

Verohallinnon tilastojen mukaan vuokratuloja saa yli 370 000 suomalaista. Esitäytettyjä veroilmoituksia lähetetään parhaillaan kaikille tulonsaajille. Ilmoituksen tiedot vuokratuloista perustuvat joko edellisen vuoden tietoihin tai verovelvollisen itse aiemmin ilmoittamiin tietoihin. Vuokratulojen ilmoittamisen kanssa onkin syytä olla huolellinen vuosittain, sillä pienetkin muutokset on ilmoitettava. Myös lyhytaikaisen vuokrauksen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä se saattaa vaikuttaa oman asunnon myyntivoiton verovapauteen, Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah muistuttaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye