Tradenomit

Ammattikorkeakoulujen oma työehtosopimus merkittävä askel

Jaa

Ammattikorkeakoulujen henkilöstölle solmittiin uusi työehtosopimus, kun neuvottelujärjestömme Ylemmät Toimihenkilöt YTN, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ja Sivistysala ry hyväksyivät viime viikolla saavutetun neuvottelutuloksen.

- Neuvotteluprosessi käynnistyi viime vuoden lopulla ja tiiviit neuvottelut tuottivat tulosta uuden työehtosopimuksen muodossa, iloitsee erityisasiantuntija Harri Westerlund. - Jäsentemme asema paranee merkittävästi, kun jatkossa henkilöstön tarpeet ja kehitysajatukset voidaan viedä eteenpäin työehtosopimuksen mukaisen henkilöstöedustuksen kautta, Westerlund muistuttaa.

Kaksivuotinen sopimuskausi alkaa huhtikuun alussa ja ensimmäisellä 13 kuukauden kaudella palkat nousevat 2,7 prosenttia ja 0,4 prosentin paikallisella erällä. Vuoden 2025 palkankorotuksista sovitaan saman vuoden helmikuussa.

- Ratkaisu tuo kaivattua tasapainoa ammattikorkeakouluissa työskenteleville tradenomeille ja muille asiantuntijoille, joiden edunvalvonta on aiemmin jäänyt paitsioon oman työehtosopimuksen puuttuessa, sanoo edunvalvontajohtaja Ville-Veikko Rantamaula. - Kannustamme vahvasti jäseniämme  osallistumaan nyt käynnistyviin luottamusmiesvaaleihin, joilla voi vaikuttaa omien työolojensa kehittämiseen, Rantamaula jatkaa.

Aiemmin amk-henkilöstön työsuhteen ehdot määräytyivät yksityisen opetusalan työehtosopimuksen mukaan, joka on voimassa 31.3.2024 saakka. Uusi sopimuskausi alkaa 1.4.2024. Sopimus kattaa 21 opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla toimivaa ammattikorkeakoulua, joissa henkilöstöä on noin 11 000 opetus-, hallinto- ja tki-tehtävissä. 

- Monet amk-sektorin asiantuntijat ovat järjestäytyneet aiemman työehtosopimuksen mukaisesti, mutta nyt neuvottelujärjestömme Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n ollessa yksi sopijaosapuoli, on kaikkien tradenomien syytä järjestäytyä omaan tutkintopohjaiseen liittoonsa. - Oman työehtosopimuksen saaminen on ollut tavoitteenamme pitkään ja päämäärätietoisen työmme tuloksena saamme edistettyä maailman parasta työelämää myös amk-sektorin asiantuntijoille, summaavat Rantamaula ja Westerlund.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Olemme tulevaisuuteen katsova, maailman parhaan työelämän ja osaamisen puolesta vaikuttava yhteisö, jonka voima tulee tradenomien monipuolisesta osaamisesta. Olemme sitä, mitä jäsenemme erilaisissa uratilanteissa tarvitsevat: opintojen ja työelämän virkistäjä, mentori, manageri ja tarvittaessa puolustajakin. Toimimme ja viestimme käytännönläheisesti, kunnianhimoisesti ja pilke silmäkulmassa. Niin kuin tradenomit yleensäkin. Muiden korkeakoulutettujen tavoin olemme järjestäytyneet Akavaan ja meitä on lähes 33 000 yhteisössämme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tradenomit

Tradenomien palkat nousivat 5,7 prosenttia viime vuonna7.3.2024 10:36:29 EET | Tiedote

Tradenomien palkat nousivat normaalia enemmän muiden palkansaajien tavoin vuonna 2023. Keskipalkassa oli nousua noin 5,7 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Merkittävämpänä syynä tähän oli aiempaa korkeammat yleiskorotukset, jotka sisälsivät niin prosentuaaliset tai euromääräiset korotukset kuukausipalkkoihin että kertaerät. Jäsentutkimuksemme mukaan tradenomien keskipalkka on 4347 euroa kuukaudessa. Viime vuoden normaalia suuremmat korotukset eivät kuitenkaan parantaneet ostovoimaa rajun inflaation vuoksi.

Tradenomit mukana Akavan mielenilmauksessa22.1.2024 10:41:33 EET | Tiedote

Tradenomit on mukana Akavan koordinoimassa mielenilmauksessa 6. helmikuuta. - Olemme kärsivällisesti yrittäneet käydä vuoropuhelua hallitusohjelman työelämäkirjauksista, mutta valitettavasti kaikki esittämämme ratkaisuvaihtoehdot ovat kaikuneet kuuroille korville, sanoo puheenjohtaja Jaakko Hyvönen. - Nyt pettymys työelämäasioiden yksipuolisesta muuttamisesta purkautuu myös meidän kentällä laillisen poliittisen mielenilmauksen muodossa, Hyvönen jatkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye