Oppilaitosten hävikkiruoan lahjoittamiskokeilu käynnistyy Helsingissä
Helsingissä alkaa tänään uudenlainen kokeilu, jossa Sodexo lahjoittaa oppilaitosten lounailta ylijäänyttä ruokaa ruoka-apuun. Ruoat noutaa hävikkiruokaterminaali Stadin safka, joka jakaa ne eteenpäin ruoka-aputoimijoille.

Helsingin kaupungin tavoitteena on puolittaa ruokapalveluissa syntyneen hävikin määrä vuoden 2021 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Esimerkiksi koulujen ja päiväkotien ruokapalvelujen tuottajat työskentelevät ahkerasti tavoitteen saavuttamiseksi. Huhtikuussa 2023 alkanut Food waste ecosystem -hanke tukee tätä työtä muun muassa ruokahävikin vähentämiseen ja hävikkiruoan hyödyntämiseen liittyvien työpajojen ja kokeilujen kautta.
Uudenlainen yhteistyö esimerkkinä
Yhteistyökokeilussa hävikkiruokaa lahjoittaa Sodexo, joka on yksi Suomen suurimmista ravintoloitsijoista. Sodexon ravintoloissa tehdään jo nyt monipuolisesti työtä sen eteen, ettei hävikkiä edes syntyisi, ja myydään hävikkiruokaa linjastosta opiskelijoille ja henkilökunnalle. Tästä huolimatta ruokaa saattaa joskus jäädä yli.
– Olemme todella innostuneita ja mielissämme siitä, että pääsemme mukaan tähän kokeiluun. Sodexo on sitoutunut kestävään kehitykseen ja on hienoa, että voimme yhdessä muiden toimijoiden kanssa edistää ruokahävikin vähentämistä ja samalla tukea ruoka-apua Helsingissä. Toivomme, että tämä kokeilu toimii esimerkkinä muille ravintoloille ja innostaa heitä liittymään lahjoittajien joukkoon, toteaa Sodexon asiakkuuspäällikkö Ann-Marjaana Holmberg.
Kokeilua koordinoi Helsingin kaupungin ja Helsingin seurakuntayhtymän hävikkiruokaterminaali Stadin safka, joka noutaa linjastosta ylijääneen, jäähdytetyn ruoan seuraavana aamuna ja kuljettaa sen eteenpäin kokeilussa mukana oleville ruoka-aputoimijoille. Toimijat lämmittävät ruoan ja tarjoavat sen kävijöilleen paikan päällä nautittavana ateriana.
– Stadin safka toimittaa helsinkiläisille ruoka-aputoimijoille pääasiassa kauppojen, tukkujen ja elintarviketeollisuuden lahjoittamia hävikkielintarvikkeita. Olemme iloisia, että kokeilun myötä lahjoittajien joukkoon saadaan myös ravintoloita ja pääsemme laajentamaan toimintaa myös valmiiseen ruokaan, sanoo Stadin safkan toiminnasta vastaava ruoka-aputoiminnan päällikkö Anni Heinälä.
Kokeilu kestää kevään loppuun ja tuloksia arvioidaan sen jälkeen. Kokeilua voidaan myöhemmin laajentaa, jos se osoittautuu toimivaksi ja resurssit riittävät. Kokeilun tavoitteena on kehittää toimintamalli, joka helpottaa myös muiden ravintoloiden lahjoittamista.
Food waste ecosystem – ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen -projektia koordinoi Vantaan kaupunki, joka toteuttaa sitä yhdessä Helsingin kaupungin, Luonnonvarakeskuksen ja Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa. Projektin toiminta-aika on 1.4.2023–31.3.2026, ja se rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tuella. Rahoittava viranomainen on Uudenmaan liitto. Hanke on osa HEVi-ohjelmaa.
Pressmeddelandet publiceras på svenska på www.hel.fi/sv.
Lisätiedot:
Anni Heinälä
Ruoka-aputoiminnan päällikkö, Stadin safka
p. 040 756 8514 / 09 310 24670
anni.heinala@hel.fi
Ann-Marjaana Holmberg
Asiakkuuspäällikkö, Sodexo
p. 050 472 5327
ann-marjaana.holmberg@sodexo.com
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Elinkeinojaosto käsitteli matkailun ja tapahtumien toimintaohjelmaa3.11.2025 20:40:24 EET | Tiedote
Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto kokoontui valtuustokauden kolmanteen kokoukseensa maanantaina 3. marraskuuta. Jaostolle esiteltiin kokouksessa matkailun ja tapahtumien toimintaohjelman 2022–2026 loppuraportti. Raportin mukaan toimintaohjelman tavoitteet toteutuivat laajasti, ja Helsinki muun muassa vahvisti asemaansa kestävänä matkailukohteena.
Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan metron junakulunvalvonnan hankesuunnitelman enimmäishinnan korottamisen3.11.2025 19:07:27 EET | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi 3. marraskuuta omalta osaltaan metron junakulunvalvonnan toteutuksen hankesuunnitelman enimmäishinnan korottamisen. Kaupunginvaltuusto päättää asiasta 12. marraskuuta.
Ungdomsfest, frågesport och fotoutställning – här följer några plock ur stadens program under Svenska veckan30.10.2025 14:44:33 EET | Pressmeddelande
Svenska veckan kommer att synas och höras runt om i Helsingfors. Nytt för i år är en fest för unga på Tiivistämö där unga får uppträda. Dessutom bjuder staden på en virtuell frågesport för högstadierna som testar hur bra man känner sin hemstad.
Nuorten oma juhla, tietovisa ja valokuvanäyttely – tässä poimintoja kaupungin ohjelmasta Ruotsalaisuuden viikolla30.10.2025 14:44:33 EET | Tiedote
Ruotsalaisuuden viikko näkyy ja kuuluu ympäri Helsinkiä. Tänä vuonna järjestetään ruotsinkielinen nuorten juhla Tiivistämöllä, jossa esiintyy nuoria. Lisäksi kaupunki kutsuu kaikki yläkoulut virtuaaliseen tietovisaan, joka testaa, kuinka hyvin nuoret tuntevat kotikaupunkiaan.
Neuvottelutulos pormestarin talousarvioehdotuksesta 202630.10.2025 12:00:00 EET | Tiedote
Helsingin kaupunginhallituksessa edustetut ryhmät ovat päässeet sopuun vuoden 2026 budjetista. Seuraavaksi neuvottelusovun mukainen budjettiesitys etenee kaupunginhallituksen käsittelyyn.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme

