Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Jaa

”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat sodassa keskenään”, vertaa Haitissa avustustyössä ollut suomalainen lääkäri. 

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Turgeaun hätäkeskus Haitin pääkaupungissa, Port-au-Princessä.
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Turgeaun hätäkeskus Haitin pääkaupungissa, Port-au-Princessä. Alexandre Marcou, Lääkärit Ilman Rajoja

Haitin pääkaupunki Port-au-Prince on ajautunut kaaokseen sen jälkeen, kun 28. helmikuuta ilmoitettiin, että parlamenttivaalit saatetaan lykätä elokuuhun 2025 asti.

Väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet viime päivinä. Myös kuolonuhrien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti, minkä vuoksi Haitin hallitus on julistanut hätätilan. Tilanne näkyy suoraan Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työssä, sillä hoitoa etsivien haavoittuneiden määrä on kasvanut jyrkästi.

"Tabarren sairaalamme 50 vuodepaikkaa ovat olleet varattuina helmikuun alusta lähtien. Kun tilanne paheni kuun lopussa, meidän oli nostettava vuodepaikkakapasiteetti 75:een", kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Haitin toimintaa johtava Mumuza Muhindo Musubaho.

"Saamme keskimäärin viidestä kymmeneen uutta potilasta päivässä, ja työskentelemme kapasiteettimme äärirajoilla", Musubaho jatkaa.

Useat paikalliset sairaalat ovat lopettaneet toimintansa, mutta Lääkärit Ilman Rajoja on laajentanut toimintaansa Haitissa.

Lääkärit Ilman Rajoja avasi Turgeaun alueella sijaitsevan hätäkeskuksensa uudelleen. Lisäksi järjestö avasi maaliskuun alussa Carrefourin kunnassa uuden sairaalan, jossa on leikkaussali ja 25 vuodepaikkaa. Lääkärit Ilman Rajoja etsii parhaillaan uusia sairaaloita, joissa voisi tarjota sairaanhoitoa eri puolilla Port-au-Princeä, sillä ambulanssien ei ole turvallista kuljettaa potilaita kaupunginosasta toiseen väkivaltaisuuksien vuoksi.

Lääkärit Ilman Rajoja on joutunut tilapäisesti keskeyttämään liikkuvien klinikoidensa toiminnan useissa kohteissa.

Turvattomuus uhkaa vaarantaa lääkkeiden tuonnin maahan

Tuhannet ihmiset ovat viime päivinä paenneet kodeistaan asuinalueillaan tapahtuneiden yhteenottojen vuoksi.

Myös seksuaalinen väkivalta on lisääntynyt Haitissa viime vuosina. Lääkärit Ilman Rajoja pelkää näiden lukujen kasvavan entisestään, kun ihmiset joutuvat siirtymään pois kotiseuduiltaan. Vuonna 2023 järjestö antoi hoitoa yli 4000:lle seksuaalista väkivaltaa kokeneelle henkilölle.

Turvattomuus vaikuttaa myös mahdollisuuteen tuoda maahan lääkkeitä ja muita sairaanhoidon tarvikkeita. Maan tärkeimpään satamaan on tällä hetkellä vaikea päästä. Kansainvälinen lentokenttä on ollut suljettuna useita päiviä.

"Sairaanhoidon tarvikkeiden varastoomme on erittäin vaikea päästä, ei ainoastaan sataman tilanteen vuoksi vaan myös siksi, että tulliselvitystä koskevia hallinnollisia menettelyjä on mahdotonta jatkaa", Musubaho sanoi.

"Pelkäämme, että lääkkeet ja tarvikkeet loppuvat kesken. Ne ovat välttämättömiä, jotta voimme vastata tämänhetkisiin valtaviin sairaanhoidon tarpeisiin."

Haitissa loka-marraskuussa 2023 avustustyössä ollut suomalainen anestesian ja tehohoidon erikoislääkäri Kariantti Kallio pitää tilannetta äärimmäisen vakavana. Hänen työssään Tabarren sairaalaan teho-osastolla suurin osa potilaista oli ampumavammojen tai muun väkivallan uhreja.

”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö, Kallio ja Herttoniemi ovat kaikki sodassa keskenään. Ihmiset elävät jatkuvan väkivallan, kaappausten ja niiden pelon keskellä.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Turgeaun hätäkeskus Haitin pääkaupungissa, Port-au-Princessä.
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Turgeaun hätäkeskus Haitin pääkaupungissa, Port-au-Princessä.
Lataa

Linkit

Lääkärit Ilman Rajoja (Médecins Sans Frontières, MSF) on kansainvälinen humanitaarinen avustusjärjestö, joka on erikoistunut sairaanhoitoon. Pelastamme ihmishenkiä ja lievitämme kärsimystä siellä, missä hätä on suurin. Hoidamme ihmisiä aina riippumatta heidän etnisestä, uskonnollisesta tai poliittisesta taustastaan. Kerromme myös näkemästämme inhimillisestä hädästä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lääkärit Ilman Rajoja

Mediatilaisuus: Gazan tilanne keväällä 20247.3.2024 14:51:58 EET | Kutsu

Suomalainen Linda Nyholm on palannut juuri avustustyöstä Jerusalemista, jossa hän toimi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Palestiinan viestintäpäällikkönä 1,5 kuukauden ajan. Gazassa on kuollut viime lokakuun jälkeen yli 30 000 ihmistä ja haavoittunut yli 70 000. Miltä Gazan tilanne näyttää sairaanhoitoon keskittyvän avustusjärjestön näkökulmasta? Millaiset mahdollisuudet Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöllä on tällä hetkellä tarjota Gazassa hoitoa? Miten Gazan sota on vaikuttanut Länsirantaan? Tilaisuus järjestetään hybridinä. Voit tulla paikalle Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön toimistolle tai osallistua Teamsin kautta etänä. Ilmoittaudu tilaisuuteen osoitteeseen anna-reetta.korhonen@helsinki.msf.org. Tarkenna myös, tuletko paikan päälle vai osallistutko etänä. Huom: Nyholm ei ole ollut sisällä Gazassa. Milloin: tiistaina 12.3. klo 10–11. Missä: Jämsänkatu 2, Helsinki tai etänä Teamsin kautta. (Linkki tilaisuuteen lähetetään ilmoittautuneille.)

Tervetuloa mediatilaisuuteen: anestesialääkärinä Haitissa27.11.2023 11:56:01 EET | Kutsu

Haiti on ajautunut kaaokseen aseellisten ryhmien otettua vallan suurimmassa osassa pääkaupunki Port-au-Princeä. Terveydenhuolto on romahtanut maassa, josta erikoislääkärit pyrkivät pois ja työntekijöiden on vaarallista kulkea työpaikoilleen. Haitista avustustyöstä juuri palannut anestesian ja tehohoidon erikoislääkäri Kariantti Kallio kertoo Haitin terveydenhuollon tilasta medialle. Kallio työskenteli Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön projektissa Haitin pääkaupungissa Port-au-Pricessä. Tabarren sairaalasssa annetaan kirurgista hoitoa esimerkiksi liikenneonnettomuuksien ja aseellisen väkivallan uhreille sekä hoidetaan palovammoja. Tilaisuus järjestetään hybridinä. Voit tulla paikalle Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön toimistolle tai osallistua Teamsin kautta etänä. Voit ilmoittautua tilaisuuteen osoitteeseen viivi.kairala@helsinki.msf.org. Tarkenna myös, tuletko paikan päälle vai osallistutko etänä. Milloin: keskiviikkona 29.11. klo 10–11. Missä: Jämsänkatu 2, Helsinki, tai etänä Teamsin

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye