Arvokkaat Ptolemaios-kartat saatavilla verkossa
Merkittävä kartografian ja tieteenhistorian lähdeaineisto on nyt kaikkien historiasta ja vanhoista kartoista kiinnostuneiden vapaasti käytettävissä, ajasta ja paikasta riippumatta.

Kansalliskirjaston kokoelmiin kuuluva tutkija ja tutkimusmatkailija A. E. Nordenskiöldin 1800-luvulla keräämä tieteellinen kokoelma sisältää historiallisia karttoja, maantieteellistä kirjallisuutta, matkakertomuksia sekä harvinaiskirjoja. Osana tätä kokoelmaa on poikkeuksellisen eheä 1400–1500-luvuilla julkaistujen Ptolemaios-atlasten kokonaisuus, joka on nyt digitoitu ja julkaistu. Kaikki teokset ovat tekijänoikeuksista vapaita.
Digitaalista kokoelmaa voi selata ja sen sisältöön tehdä täsmällisiä hakuja digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa. Koko aineisto, myös atlasten sisältämät lähes 1900 karttaa, on luetteloitu, ja ne tulevat haettaviksi myös Kansalliskirjaston hakupalvelussa kevään kuluessa.
Ptolemaios-atlaksiksi kutsutaan vuodesta 1475 alkaen painettuja karttakirjoja, jotka sisältävät Klaudios Ptolemaioksen laatiman antiikin ajan Geographia-teoksen, sekä vaihtelevan määrän niin tekstin perusteella kuin ajan maantieteellisen tiedon mukaisestikin laadittuja karttoja ja alkutekstiä kommentoivia ja aihepiiriä käsitteleviä itsenäisiä kirjoituksia. Tämä Ptolemaios-atlasten kokonaisuus on yksi niistä perusteista, joilla Nordenskiöldin kokoelma lisättiin UNESCOn Maailman muisti -rekisteriin vuonna 1997.
Ptolemaios-atlasten digitoinnin mahdollisti Kansalliskirjaston kulttuuriperintörahaston myöntämä rahoitus. Kansalliskirjaston kulttuuriperintörahasto vastaanottaa lahjoituksia ja testamentteja yksityishenkilöiltä, yrityksiltä ja säätiöiltä kulttuuriperinnön säilyttämiseksi.
Ptolemaios-atlakset löydät täältä.
Aiheesta lisää Kansalliskirjaston Scripta Selecta -blogissa.
UNESCOn Maailman muisti -rekisteri.
Kansalliskirjaston kulttuuriperintörahasto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna Vuolantotietoasiantuntija
anna.vuolanto@helsinki.fiLinkit
Kansalliskirjasto on kaikille avoin kulttuuriperintöorganisaatio, joka palvelee valtakunnallisesti kansalaisia, tiedeyhteisöjä ja muita yhteiskunnan toimijoita. Turvaamme Suomessa julkaistun tai Suomea koskevan julkaistun kulttuuriperinnön saatavuuden sekä välitämme ja tuotamme tietosisältöjä tutkimukselle, opiskelulle, kansalaisille ja yhteiskunnalle. Kehitämme palveluja yhteistyössä kirjastojen, arkistojen, museoiden ja muiden toimijoiden kanssa. Kansalliskirjasto Helsingin yliopiston erillislaitos.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Happikato jää järven ekologiseen muistiin24.7.2025 14:14:04 EEST | Tiedote
Vaikka jääpeitteinen aika on lyhentynyt ilmaston lämmetessä, ei kaikkien järvien happitilanne ole parantunut.
Vanhempien rokote-epäröinti voi heikentää rokotekattavuutta23.7.2025 08:56:30 EEST | Tiedote
Vanhempien luottamus asiantuntijoihin ja virallisiin tietolähteisiin vaikuttaa merkittävästi siihen, miten he rokotuttavat lapsensa. Myös terveydenhoitajilla on keskeinen rooli kansallisen rokotusohjelman toteuttamisessa.
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme