ELY-keskukset

Varsinais-Suomen ELY-keskus ehdottaa kolmen alueen nimeämistä merkittäväksi tulvariskialueeksi (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Jaa

Varsinais-Suomen ELY-keskus on arvioinut vesistöjen tulvimisesta sekä merenpinnan noususta aiheutuvat tulvariskit Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueilla. ELY-keskus ehdottaa kolmen alueen nimeämistä merkittäväksi tulvariskialueeksi Porin, Huittisten ja Turun rannikon alueella.

Perniönjoen tulva tiellä.
Perniönjoen tulva tammikuussa 2020.

Porissa harvinaisella tulvalla on vaarassa yli 20 000 asukasta ja noin 5 000 rakennusta tulvan peittämällä asuinalueella. Lisäksi sähkön, lämmönjakelun, tietoliikenteen ja tieliikenneyhteyksien keskeytyminen on ollut merkittävän tulvariskin perusteena.

Huittisissa tulvariskin aiheuttaa taajaman sijoittuminen Kokemäenjoen, Loimijoen ja Punkalaitumenjoen yhtymäkohtaan, missä jääpatojen muodostumisriski on suuri. Harvinaisen tulvan peittämällä alueella on satojen asukkaiden lisäksi tulvavaarassa sähkön, lämmönjakelun, tietoliikenteen ja tieliikenteen keskeytyminen sekä talousveden pilaantuminen.

Turun rannikolla harvinaisen tulvan peittämällä alueella asukkaiden määrä on vähäinen. Merkittävän tulvariskin perusteena onkin tulvariskialueella oleva ulkomaankaupalle ja matkustajaliikenteelle tärkeä satama Turussa. Tulvariskiä lisää alavalla paikalla satamassa oleva hotelli. Satama-alueella on tapahtunut tulvia yleiseltä kannalta katsoen vahingollisin seurauksin.

Tulvariskien alustava arviointi ja ehdotukset merkittäviksi tulvariskialueiksi on tehty vuonna 2010 voimaan tulleen tulvariskilain mukaisesti.

Mielipiteitä tulvariskialueista voi esittää vesi.fi -palvelussa

Alueen kunnat, toiminnanharjoittajat ja kansalaiset voivat esittää mielipiteitään alueista ja niiden nimeämisen perusteista 17.6.2024 asti vesi.fi -palvelussa. Maa- ja metsätalousministeriö nimeää merkittävät tulvariskialueet 22.12.2024 ELY-keskuksen ehdotuksen perusteella.

Merkittävien tulvariskialueiden lisäksi ELY-keskus on tunnistanut viisi vesistöaluetta, joilla tulvista aiheutuu vähäisempää vahinkoa. Myös näillä alueilla voidaan tehdä suunnittelua tulvariskien estämiseksi ja vähentämiseksi.

Tulvariskien arviointiin ja ehdotuksiin tulvariskialueista Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa voi tutustua vesi.fi-palvelussa:

Merkittäville riskialueille hallintasuunnitelmat sekä tulvakartat

Merkittäville tulvariskialueille tehdään tulvavaara- ja tulvariskikartat, joista selviää, minne tulva voi levitä ja mille toiminnoille tulvista voi aiheutua vahinkoa. Alueille tehdään myös tulvariskien hallintasuunnitelmat, joissa esitetään toimenpiteet tulvariskien estämiseksi ja vähentämiseksi.

Hallintasuunnitelmissa tarkastellaan muun muassa tulvien ennustamista ja niistä varoittamista sekä maankäytön ja pelastustoimien suunnittelua. Lisäksi selvitetään tarve ja mahdollisuudet esimerkiksi tulvavesien pidättämiseen, säännöstelyn muuttamiseen tai perkauksiin ja pengerryksiin. Toiminnassa otetaan huomioon myös vesienhoidon tavoitteet. Suunnitelmia valmistelemaan nimetään tulvaryhmät.

Lisätietoja:

Juha-Pekka Triipponen, ryhmäpäällikkö,
puh.0295 022 953, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Ilkka Myllyoja, vesitalousasiantuntija,
puh. 0295 022 911, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Yleistietoa tulvista sekä opastusta vesi.fi -palvelun käyttöön: 

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu
puh. 0295 020 900 (ma–pe klo 9–16, pvm/mpm) ympariston.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi

Avainsanat

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tienpidon ja liikenteen katsaus kertoo keskeiset tämän vuoden tienpitotoimet12.4.2024 09:58:17 EEST | Tiedote

Juuri julkaistussa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liiketeen katsauksessa esitellään Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen keskeiset tienpitotoimet vuodelle 2024. Katsauksessa esitetään myös ELY-keskuksen järjestämän joukkoliikenteen ajankohtaiset toimet, luodaan katsaus liikennejärjestelmäsuunnitteluun ja liikenneturvallisuustyöhön sekä esitellään keskeisiä suunnitteluhankkeita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye