Vaasan Sähkö Oy

Vaasan Sähköverkko investoi 17 miljoonaa euroa verkon kehittämiseen

Jaa

Vaasan Sähköverkko investoi tänä vuonna 17 miljoonaa euroa sähköverkon kapasiteetin kasvattamiseksi ja toimitusvarmuuden parantamiseksi. Suurimmissa hankkeissa tehdään sähköverkon saneerausta, maakaapelointia sekä uusitaan sähköasemia.

Vaasan Sähkö. Kuva: Katja Lösönen
Vaasan Sähkö. Kuva: Katja Lösönen

Sähköverkkoa saneerataan Sundomin Saaristotiellä sekä Mustasaaren Bredskäretissä Södra Vallgrundissa. Mustasaaren Veikkaalassa taas kaivetaan ilmajohtoja maan alle.

- Veikkaalan maakaapelointiprojektissa kaivetaan 21 kilometrin verran kaapeliojaa, jotta ilmajohdot saadaan korvattua maan suojassa kulkevilla kaapeleilla. Hanke sisältää 13 puistomuuntamoa, kertoo rakennuttamispäällikkö Jarno Kivioja.

- Södra Vallgrundissa tullaan siirtämään ilmajohtoa metsästä tien viereen. Kun sähkölinja kulkee tienviertä, helpottuvat kunnossapitotoimet ja samalla säävarmuus paranee.

Sähköasemat uusitaan Vaasassa Ristinummella ja Vähässäkyrössä.   

Älymittariasennukset jatkuvat

Vuonna 2023 alkanut älymittariprojekti jatkuu vuoden loppuun asti. Tähän mennessä uusia älymittareita on asennettu noin kolmasosa, eli 20 000 kappaletta. Kokonaisuudessaan mittareita tullaan asentamaan lähes 70 000 asiakkaalle.   

- Älymittarihanke kattaa ison osan tämän vuoden investoinneista, noin 6,3 miljoonaa euroa, Kivioja toteaa.

Uudet mittarit vastaavat sähkömarkkinalain uusia vaatimuksia. Uusien mittareiden myötä siirrytään vastikään alalla mahdollistettuun vartin mittaustiheyteen. Myös mittareiden etäohjattavuus helpottuu.

Valvontamalli vaikuttaa investointien määrään

Vihreä siirtymä edellyttää myös sähköverkkoyhtiöiltä investointeja sähköverkon kapasiteetin vahvistamiseksi. Energiavirasto kuitenkin yllätti lokakuussa toimialan esittelemällä verkko-omaisuuden määrittelyyn mallin, joka leikkaa yhtiöiden mahdollisuuden vastata verkon investointitarpeisiin etenkin pitkällä aikavälillä.

- Malli tulee aikana, jolloin yhteiskunnan sähköistyminen ja puhdas siirtymä vaativat enemmän investointeja kuin koskaan aikaisemmin. Paitsi että valvontamalli vaarantaa sähköverkkoyhtiöiden rahoitukseen, vaikuttaa se negatiivisesti vihreän siirtymän toteutumiseen, toimitusvarmuuden kehittymiseen ja energia-alan huoltovarmuuteen, Kivioja lisää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Vaasan Sähköverkko on osa Vaasan Sähkö -konsernia

Vaasan Sähkö on vahva energiakonserni, jonka liiketoimintoja ovat sähkökauppa, sähkönsiirto ja kaukolämpö. Konserniin kuuluu tytäryhtiö Vaasan Sähköverkko Oy. Konsernissa työskentelee noin 150 henkilöä ja liikevaihto vuonna 2023 oli noin 200 milj. euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan Sähkö Oy

Vaasan Sähköverkko pyytää kommentteja sähköverkon kehittämissuunnitelmaan17.5.2024 07:02:00 EEST | Tiedote

Vaasan Sähköverkko on laatinut verkon kehittämissuunnitelman, jossa esitetään, miten alueen sähköverkkoa aiotaan kehittää tulevina vuosina. Suunnitelma perustuu arvioihin erilaisista yhteiskunnallisista muutostekijöistä, kuten vihreän siirtymän edistymisestä sekä alueen väestön, palveluiden ja teollisuuden kehittymisestä. Merkittäviä tekijöitä ovat myös lämmityksen ja liikenteen sähköistyminen sekä sähkön pientuotanto. Suunnitelmaa voi kommentoida toukokuun loppuun saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye