Vasa Elektriska Ab

Vasa Elnät investerar 17 miljoner euro i utvecklingen av elnätet

Dela

Under året 2024 kommer Vasa Elnät att investera 17 miljoner euro i att utveckla elnätets kapacitet och förbättra distributionssäkerheten. I de största projekten saneras elnätet, elstationer förnyas och delar av elnätet kommer att grävas ner i marken.

Vasa Elektriska Ab. Bild: Katja Lösönen
Vasa Elektriska Ab. Bild: Katja Lösönen

Elnätet saneras på Skärgårdsvägen i Sundom i Vasa samt på Bredskäret i Södra Vallgrund, Korsholm. Elkablar grävs ner i marken i Veikars, Korsholm.

- I Veikars kommer man att gräva ett 21 kilometer långt kabeldike så att luftlinjerna kan ersättas med jordkablar. Under markytan skyddas kablarna från olika väderfenomen så som hårda vindar. I projektet ingår också 13 parktransformatorer, berättar byggchef Jarno Kivioja.

- I Södra Vallgrund förflyttas luftlinjer från skogen till vägkanten. När elledningen placeras vid vägen är det lättare att komma åt den när den behöver repareras och samtidigt ökar väderbeständigheten.

Elstationer förnyas i Korsnäståget och Lillkyro i Vasa.

Smartmätarinstallationerna fortsätter

Smartmätarprojektet som började år 2023 fortsätter till slutet av året. Hittills har ungefär en tredjedel eller 20 000 av mätarna installerats. Sammanlagt kommer nästan 70 000 kunder få en ny elmätare.

- Smartmätarprojektet täcker största delen av årets investeringar, cirka 6,3 miljoner euro, konstaterar Kivioja.

De nya mätarna motsvarar elmarknadslagens nya krav. I samband med de nya mätarna övergår man till en mätningsintervall på femton minuter, något som nyligen har möjliggjorts i branschen. Samtidigt förbättras möjligheterna att hantera mätare på distans. 

Tillsynsmodellen påverkar investeringsmängden

Den gröna omställningen förutsätter också investeringar av elnätsbolagen för att förstärka elnätets kapacitet. Energimyndigheten överraskade ändå branschen i oktober med sin nya modell för fastställande av nätverkskapital. Modellen försvagar elnätsbolagens förmåga att svara på investeringsbehov framförallt på lång sikt.

- Modellen kommer i en tid då samhällets elektrifiering och en ren omställning kräver fler investeringar än någonsin tidigare. Tillsynsmodellen hotar inte bara finansieringen för elnätsbolagen utan påverkar även den gröna omställningen negativt, utvecklingen av distributionssäkerheten och energibranschens underhållssäkerhet, tillägger Kivioja.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Vasa Elnät är en del av koncernen Vasa Elektriska

Vasa Elektriska är en stark energikoncern inom elhandel, elöverföring och fjärrvärme. Till koncernen hör dotterbolaget Vasa Elnät Ab. Koncernen sysselsätter ungefär 150 personer och omsättningen år 2023 utgjorde ca 200 milj. euro.

Följ Vasa Elektriska Ab

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vasa Elektriska Ab

Vasa Elnät ber om kommentarer till utvecklingsplanen för elnätet17.5.2024 07:01:00 EEST | Tiedote

Vasa Elnät har utarbetat en utvecklingsplan för elnätet, där det presenteras hur elnätet i regionen ska utvecklas under de kommande åren. Planen baserar sig på bedömningar av olika samhälleliga förändringsfaktorer, såsom hur den gröna omställningen framskrider och utvecklingen av regionens befolkning, tjänster och industri. Betydande faktorer är också elektrifieringen av uppvärmning och trafik samt småskalig elproduktion. Planen kan kommenteras fram till slutet av maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye