Ammattiliitto Pro ry

Ammattiliitto Pro: Lakko-oikeudet pitää turvata EU-lailla

Jaa

Euroopan unionista on tullut entistä tärkeämpi toimija työntekijöiden oikeuksien turvaajana ja työelämän kehittäjänä. Politiikan arvojen koventuminen ja uuden talouden yritysjätit ovat haastaneet pitkään kunnioitetut käsitykset työntekijöiden neuvotteluoikeuksista. Ammattiliitto Pro vaatii vaalitavoitteissaan lakko-oikeuksien turvaamista nykyistä laajemmin myös EU-lainsäädännössä.

Euroopan unionin parlamenttivaalit järjestetään kesäkuussa 2024. Ammattiliitto Pro on julkaissut EU-vaalitavoitteensa, missä painottuvat työelämän sekä elinkeinopolitiikan kehittämisen tarpeet koko unionin tasolla. Erityistä huomiota vaalitavoitteissa kiinnitetään työmarkkinoiden moninaistumisen ja kansainvälistymisen kasvun tuomiin haasteisiin. Monet uuden talouden yritykset eivät kunnioita työelämän pelisääntöjä ja koko niiden liiketoimintamalli saattaa perustua työntekijöiden oikeuksien ohittamiseen. 

–  Yritysten toimiessa ylikansallisesti tulee työntekijöille mahdollistaa rajat ylittävät työtaisteluoikeudet. Esimerkiksi Ruotsissa Tesla on kokonaan kieltäytynyt solmimasta työehtosopimusta ammattiliittojen kanssa. Tämä öykkäröinti on johtanut yhteispohjoismaisiin työtaistelutoimiin. Kansalliset ja ylikansalliset lakot, mukaan lukien myötätunto-, tuki- ja poliittiset lakot, tulee selkeästi turvata eurooppalaisella sääntelyllä ja taata oikeus rajat ylittäville solidaarisuustoimille, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo. 

Suomessa hallitus on antanut esityksensä lakko-oikeuksien rajaamisesta. Työntekijöiden oikeuksien kaventamista perustellaan investointiympäristön ensisijaisuudella. Puheenjohtaja Malinen näkee hallituksen hyökkäykset työntekijöiden oikeuksien kimppuun osana laajempaa kansainvälistä kehitystä. Äärioikeiston nousu on voimaannuttanut työnantajapuolen haastamaan työntekijöiden lakko- ja neuvotteluoikeuksia jopa kansainvälisen työjärjestö ILOn piirissä.  

–  Euroopan unionissa pääoma, tavarat, palvelut ja ihmiset liikkuvat vapaasti maasta toiseen. Työntekijöiden työtaisteluoikeuksia halutaan rajoittaa kilpailukyvyn nimissä. Ajatellaan, että yritykset siirtyvät sinne, missä työntekijöillä on heikoimmat oikeudet. Samalla tavalla kuin alhaisen verotuksen perässä. Tämä kilpajuoksu pohjalle tulee torpata EU:n tasolla ja tavoiteltava yhtäläistä pelikenttää yrityksille ja työntekijöille koko Euroopassa, Malinen sanoo. 

Ammattiliitto Pro pitää tärkeänä, että myös seuraavan parlamentin politiikka ja komission ohjelma edistävät demokratiaa ja työntekijöiden oikeuksia sekä työelämän oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon kehitystä. Esimerkiksi alustatalouden työntekijöiden oikeudet pitää saada kuntoon koko unionin alueella. Työmarkkinoiden toimivuutta, työmarkkinoiden pelisääntöjen noudattamista, tasapuolista kilpailuasetelmaa ja yksittäisen työntekijän turvaa voidaan parantaa esimerkiksi säätämällä ammattiliitoille ryhmäkanneoikeus. 

Pron EU-vaalitavoitteet

Yhteyshenkilöt

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista

Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esihenkilöt alaan katsomatta.

Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.

Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.

Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ammattiliitto Pro ry

Paikallisen sopimisen edistäminen hallituksen tavalla ei paranna sopimisen edellytyksiä työpaikoilla12.4.2024 11:30:00 EEST | Tiedote

Pro ei kannata hallituksen esitystä paikallisen sopimisen lisäämisestä vaan katsoo, että nyt esitetty lainsäädäntö vie sopimista väärään suuntaan. Paikallinen sopiminen on osa yhdessä työmarkkinaosapuolten kesken luotua ja kehitettyä työehtosopimusjärjestelmää, jonka hallitus aikoo nyt rikkoa elinkeinoelämän sekä Suomen Yrittäjien kannustaessa vieressä.

Ammattiliitto Pro, ETL, MVL ja SEL eivät kannata terveysveroa10.4.2024 08:50:00 EEST | Tiedote

Valtiovarainministeri Riikka Purra on budjettiriihen alla väläytellyt niin sanotun terveysveron käyttöönottoa valtiontalouden tasapainottamiseksi ja suomalaisten terveyden edistämiseksi. Elintarviketeollisuusliitto, Ammattiliitto Pro, Meijerialan Ammattilaiset ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL eivät kannata veroa, sillä se olisi käytännössä hankalasti toteutettava ja veron ohjausvaikutus kuluttajiin epävarma. Varmaa sen sijaan on, että terveysvero heikentäisi kotimaisen ruoka-alan mahdollisuuksia kasvaa, työllistää ja investoida. Tämä olisi vastoin hallituksen tavoitteita koskien työllisyysasteen nostamista ja yritysbyrokratian vähentämistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye