Jos epäilet väkivaltaa, puutu tilanteeseen – ulkopuolinen voi olla ratkaiseva tekijä väkivallan loppumisessa
Joka toinen nainen on kokenut lähisuhdeväkivaltaa Suomessa eikä väkivalta näytä olevan vähenemässä. On vahingollista, että väkivallan ajatellaan yhä usein olevan suhteen sisäinen asia.

Suomessa ajatellaan usein, että perheen sisäiset asiat eivät kuulu muille. Tämä on haitallinen ajatustapa varsinkin, kun kyseessä on väkivalta. Jokaisella on velvollisuus puuttua, jos epäilee väkivaltaa lähipiirissään.
– Lähisuhdeväkivalta on hyvin yleistä. Tiedämme, että lähes joka toinen nainen Suomessa on kokenut lähisuhdeväkivaltaa. On tilastojen valossa siis todennäköistä, että hyvin monen lähipiirissä elää ihminen, jonka lähisuhteissa on turvattomuutta, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton väkivaltatyön asiantuntija Riina Karjalainen sanoo.
Läheisen kanssa aihe kannattaa ottaa suoraan puheeksi.
– Kysy mitä kuuluu ja kerro olevasi huolissasi. Ihminen saattaa kieltää väkivallan, mutta kysymällä asiasta suoraan, teet näkyväksi tilanteen ja annat signaalin, että apua on ok pyytää.
Väkivaltaisessa suhteessa elävälle on hyvä tarjota myös konkreettista apua, jotta kynnys turvaan hakeutumiseen madaltuu. Voi esimerkiksi tarjota kyytiä turvakotiin tai kertoa, että aina voi olla yhteydessä tai tulla kylään.
Jos naapurista kuuluu väkivallan ääniä, soita akuutissa tilanteessa poliisille. Jos olet varma, että tilanne ei ole sinulle vaarallinen, voit myös osoittaa kuulevasi ja näkeväsi tilanteen esimerkiksi soittamalla ovikelloa. Tämä voi auttaa pysäyttämään tilanteen asunnossa.
Väkivaltaa pyritään usein piilottelemaan
Väkivalta aiheuttaa sen osapuolille häpeän ja syyllisyyden tunteita, siksi siitä puhuminen on vaikeaa. Ulkopuolisen ihmisen puuttuminen tilanteeseen voi olla juuri se tarvittava sykäys, joka rohkaisee ottamaan ensimmäiset askeleet turvaa kohti.
– Ihminen ei aina itse ymmärrä, että suhteessa on väkivaltaa. Lähisuhdeväkivaltaa voi olla vaikea tunnistaa, koska sille on ominaista alkaa huomaamatta ja muuttua vähitellen vakavammaksi. Tällöin ulkopuolinen ihminen voi auttaa ymmärtämään, ettei tilanne ole ok ja siihen tarvitaan muutos, Riina Karjalainen sanoo.
Ensi- ja turvakotien liiton väkivaltatyön palveluissa autetaan vuosittain 11 000 ihmistä. Lähisuhdeväkivallan vuoksi autetuista suurin osa on naisia ja tyttöjä.
Lahjoita ja auta
Ensi- ja turvakotien liitto on ainutlaatuinen toimija, joka auttaa lähisuhdeväkivallan kaikkia osapuolia. Lahjoittamalla voit auttaa väkivallan tunnistamisessa, tiedon saamisessa, väkivallan katkaisemisessa, sekä väkivaltaisesta kokemuksesta toipumisessa.
Väkivalta on monen suhteen vaiettu salaisuus. Auta meitä lopettamaan väkivalta ja ryhdy lahjoittajaksi.
Lahjoita: Suhteen salaisuus - Ensi- ja turvakotien liitto (ensijaturvakotienliitto.fi)
Yhteyshenkilöt
Riina KarjalainenEnsi- ja turvakotien liitto
Puh:044 097 0790riina.karjalainen@etkl.fiTietoja julkaisijasta
Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto
Vauvaperheille uusi mahdollisuus päihdekuntoutuksen avulla30.4.2025 10:24:00 EEST | Tiedote
Suomessa kehitetty Pidä kiinni® -hoitomalli on osoittautunut merkittäväksi avuksi päihdeongelmaisille vanhemmille ja heidän pienille lapsilleen. Laaja seurantatutkimus vahvistaa, että hoito edistää vanhemman ja lapsen vuorovaikutusta sekä tukee perheen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Kuntoutuksen ansiosta vanhemmilla on mahdollisuus päihteettömään elämään yhdessä lapsensa kanssa.
Tarja Filatov jatkaa Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtajana28.4.2025 14:38:35 EEST | Tiedote
Ensi- ja turvakotien liiton (ETKL) puheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Tarja Filatov (Kanta-Hämeen ensi- ja turvakoti ry). Uudeksi hallituksen jäseneksi valittiin Sirpa Paatero (Kymenlaakson ensi- ja turvakoti ry). Valinnat tehtiin Ensi- ja turvakotien liiton liittokokouksessa 27.4.2025.
Ensi- ja turvakotien liittokokous: Vauvaperheiden avuntarpeeseen on vastattava viipymättä28.4.2025 14:32:01 EEST | Tiedote
Apua hakevat vauvaperheet ovat merkittävästi huonommassa kunnossa kuin aikaisemmin. Ensi- ja turvakotien liiton ensikotien asiakkaat kokevat palveluun tullessaan yleisesti stressiä, ahdistuneisuutta sekä sosiaalisiin tilanteisiin liittyvää pelkoa. Moni asiakas on kokenut lähisuhteissaan väkivaltaa ja muita pitkäaikaisesti vaikuttavia traumaattisia kokemuksia.
Vieraannuttava vanhempi voi aiheuttaa lapselle elinikäisiä seurauksia25.4.2025 08:29:23 EEST | Tiedote
Vieraannuttaminen on henkistä väkivaltaa, jolla on kielteiset seuraukset lapsen turvalliselle kasvulle ja kehitykselle. Vieraannuttaminen rikkoo lapsen oikeutta ylläpitää suhdetta vanhempiinsa ja hänelle merkityksellisiin läheisiin. Kansainvälistä vieraannuttamisen vastaista päivää vietetään tänään 25.4.
“Niin kohtelias, että viha osuu vain läheisiin” – Ensi- ja turvakotien liiton kampanja kääntää katseet lähisuhdeväkivallan tekijään10.4.2025 14:24:19 EEST | Tiedote
Suomessa jopa puolet naisista on jossain elämänsä vaiheessa kokenut väkivaltaa parisuhteessaan. Silti lähisuhdeväkivalta tunnistetaan heikosti. Ensi- ja turvakotien liiton uusi kampanja kääntää katseen väkivallan tekijän auttamiseen ja haluaa muuttaa lähisuhdeväkivallan käsittelyn tapoja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme