Kivikon K-kauppiaat Maaret ja Tomi Pilkevaara saivat Auroran päivän kumppanipalkinnon: ”Suuri yllätys – ja todella suuri ilo!"
Kun Maaret ja Tomi Pilkevaaran kaupan naapurustoon perustettiin Rinnekodit Silta -asumisyksikkö, he päättivät tutustua Asunto ensin -periaatteella toimivaan yksikköön ja sen asukkaisiin ennakkoluulottomasti. Tästä alkoi molemmille osapuolille paljon iloa tuottanut yhteistyö, josta Pilkevaarat saivat Auroran päivän kumppanipalkinnon.

”Suuri yllätys – ja todella suuri ilo”, K-Market Kivikon kauppiaat Maaret ja Tomi Pilkevaara tiivistivät tunnelmansa saatuaan Diakonissalaitoksen Auroran päivän kumppanipalkinnon.
Palkinnon perusteluissa Pilkevaaroja kiitetään siitä, että he ovat lähteneet ennakkoluulottomasti ja avoimin mielin tekemään yhteistyötä Rinnekodit Silta -asumisyksikön kanssa. Kurkimäkeen vuoden 2022 lopussa perustettu yksikkö toimii Asunto ensin -mallin mukaisesti.
Palkinto yllätti Pilkevaarat, sillä heille uusiin naapureihin tutustuminen ja yhteistyömahdollisuuksien tutkiminen on ollut luonteva tapa toimia.
”Meillä on tapana kohdella uusia ihmisiä niin kuin toivoisimme muiden kohtelevan meitä. Kun aloimme miettiä mahdollista yhteistyötä Sillan kanssa, ajattelimme, ettei meillä ole mitään hävittävää – vain voitettavaa. Tämä on osoittautunut vuoden aikana oikeaksi arvioksi”, Pilkevaarat sanovat.
”Olisimme varmasti voineet valita sellaisenkin tien, että olisimme asettuneet jotenkin vastahankaan. Tai sitten olisimme voineet olla täysin ’neutraaleja’, olla osallistumatta mihinkään. Kumpikaan vaihtoehto ei kuitenkaan tuntunut mielekkäältä. Kauppiaan ammattiin kuuluu, että kaikki asiakkaat toivotetaan tervetulleiksi.”
Hävikkiruokalahjoituksissa voittavat kaikki
Pilkevaarojen ja Sillan keskeisin yhteistyön muoto ovat hävikkiruokalahjoitukset.
Kaupan hyllyistä kerätään pois syömäkelpoiset tuotteet, joita ei voi enää myydä, esimerkiksi kuhmuiset hedelmät ja vihannekset. Näistä koottu laatikko toimitetaan Siltaan lähes päivittäin.
”Tässä voittavat kaikki ilmastoa ja ympäristöä myöten. Yhtään syömäkelpoisia elintarvikkeita ei tarvitse heittää menemään, ja tuntuu mukavalta tietää, että ruoat päätyvät täältä suoraan käyttöön”, Pilkevaarat sanovat.
Sillan naapurustotyön koordinaattori Harri Ollinen kiittää Pilkevaaroja siitä, että kaupan hävikkiruokalaatikot tuovat monipuolisuutta yksikön yhteisöruokailuihin.
”Ruokalahjoitukset ovat monella tasolla merkityksellinen asia meille. Opettelemme ja keksimme yhdessä, millaista ruokaa voimme niiden pohjalta tehdä. Tämä mahdollistaa asukkaillemme sellaisia makumaailmoja, joihin he eivät muuten tutustuisi. Ja kun ihmisellä on kylläinen vatsa, hän on tyytyväinen”, Ollinen sanoo.
Tietämättömyys aiheutti huolta
Auroran päivän kumppanipalkinnon perusteissa sanotaan myös: ”Asunto ensin -yksikön tulo Kurkimäkeen herätti naapurustossa vastustusta, mutta Maaret ja Tomi Pilkevaara ovat omalla esimerkillään osoittaneet, että aluksi vieraalta ja pelottavaltakin tuntuvat asiat voi kääntää voitoksi, niistä voi oppia ja niistä voi seurata hyvää koko yhteisölle.”
Pilkevaarat myöntävät, että kyllä tieto Sillan avaamisesta heitäkin aluksi hieman huoletti.
”Suurin syy huoleemme oli se, että emme tienneet, mistä oli kysymys. Julkisuudessa vastaavankaltaisista asumisyksiköistä kerrotaan yleensä vain ongelmien kautta”, Tomi toteaa.
Diakonissalaitoksen Rinnekotien naapurustotyö hälvensi huolet
Huolet hälvenivät, kun tieto lisääntyi. Tästä Pilkevaarat kiittävät Diakonissalaitoksen Rimnnekotien naapurustotyötä.
Rinnekodit järjesti ennakkoon videokeskustelutilaisuuksia ja kutsui naapurit myös paikan päälle tutustumaan Siltaan. Lisäksi Harri Ollinen alkoi jo varhaisessa vaiheessa piipahdella kaupalla juttelemassa.
”Naapurustotyö on aivan ihana resurssi. Saimme heti alussa kontaktin Harriin, jonka ovi on siitä lähtien ollut aina auki ja joka on vastannut kaikkiin kysymyksiimme”, Tomi Pilkevaara sanoo.
Suoraa puhetta ja ajattelemisen aihetta
Kun Silta avattiin, Ollinen puolestaan kyseli usein, onko kaupassa ilmennyt ongelmia. Ensimmäisinä kuukausina Pilkevaarat joutuivat harmikseen vastaamaan: kyllä, näpistykset olivat lisääntyneet.
Asiasta kokoonnuttiin keskustelemaan. Kauppiaat toivat Siltaan nähtäviksi yksiselitteisiä numeroita: näin paljon näpistykset ovat lisääntyneet, ja näin monta euroa se on vienyt meidän kukkarostamme.
”Nämä kylmät faktat saivat asukkaat ajattelemaan ja sitä myötä muuttamaan toimintaansa. Monella oli sellainen käsitys, että kauppojen vakuutukset korvaavat menetykset tai että kaupasta näpistäessään näpistää joltain isolta kasvottomalta konsernilta”, Ollinen kertoo.
Ihmisarvon kannalta korjaavia kokemuksia
Näpistys on aina poliisiasia, mutta kun tapaus on virkavallan kanssa selvitetty, on asia myös Pilkevaarojen osalta käsitelty. Sama ihminen on seuraavalla viikolla tervetullut hakemaan hävikkiruokalaatikon kaupan takahuoneesta.
”Maaretilla ja Tomilla on monella tavalla inhimillistä näkökulmaa meihin naapureina. On tärkeää, että he tuovat huolensa meille, jolloin ongelmiin päästään käsiksi”, Ollinen sanoo.
”Jos joku asukkaamme hölmöilee kaupassa, järjestämme sopivana hetkenä kolmikantakeskustelun, jossa lähtökohtana on, että jokaista osallista kuullaan ja kunnioitetaan. Näin asioista sopimisen kynnys madaltuu ja voimme löytää kaikkia osapuolia tyydyttävän ratkaisun.”
Kun ongelmatilanne on ratkottu, anteeksi pyydetty ja yhdessä sovitut toimenpiteet tehty, lähdetään liikkeelle puhtaalta pöydältä.
”Tämä on merkittävä korjaava kokemus asukkaidemme ihmisarvon kannalta”, Ollinen sanoo.
Yhteistyö tuntuu mukavalta
Pilkevaarat itse ovat sitä mieltä, että heidän kokemuksensa naapuruudesta Sillan kanssa ovat vahvasti plussan puolella. Yhteistyö on tuntunut mukavalta, ja monista yksikön asukkaista on tullut kanta-asiakkaita, jotka moikkaavat ja jäävät juttusille.
”Kivikkolaisuus on meille sydämen asia, ja tiedämme, että kaupunginosan omana kauppana olemme näkyvä paikallinen toimija. Siksi meille on tärkeää ja itsestäänselvää suhtautua avoimesti kaikkiin alueen muihin toimijoihin ja asukkaisiin.”
Pilkevaarat lähtevät aina mielellään mukaan myös Sillan järjestämiin tapahtumiin ja tempauksiin. He ovat osallistuneet niin Sillan empatiakampanjaan kuin Asunnottomien yön tapahtumiinkin.
Ja kun Sillan asukkaat kiersivät yhden päivän ajan naapurustossa keräämässä roskia, tarjosi Pilkevaarojen kauppa heille seuraavana päivänä teltan, makkarat ja vohveliainekset popup-kahvilaa varten.
Palkinto myös suoraan Sillasta
Vaikka Pilkevaarat arvostavat Auroran päivän kumppanipalkintoa, he pitävät vähintään yhtä tärkeänä palkintona sitä, miten yhteistyö Sillan kanssa rikastuttaa heidän arkeaan. Ja onpa heille tullut palkinto suoraan Sillastakin.
Siltalaiset halusivat kiittää ja muistaa Pilkevaaroja jollain tavalla Yrittäjän päivänä syyskuussa. Kukkien vieminen tuntui hieman lattealta, sillä kukkia löytyi kaupasta jo valmiiksi. Niinpä he ideoivat yhdessä ”palvelusetelejä”, joilla asukkaat lupasivat tarjota kauppiaille apuaan siellä, missä sitä tarvitaan.
Aineeton lahja ilahdutti ja liikutti Pilkevaaroja kovasti.
Yhtä lailla Pilkevaarat ilahtuivat joulukuussa Tuomaan päivänä, joka on myös Tomin nimipäivä ja jolloin kauppa tarjoaa perinteisesti riisipuurot asiakkailleen. Sillan asukkaat saapuivat paikalle ja yllättivät riisipuuroa hämmennelleen nimipäiväsankarin onnittelulaululla.
”Tällaiset pienet asiat todella lämmittävät mieltä”, Tomi sanoo.
Teksti Anu Räsänen
Kuvat Samuli Skantsi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jenni SarolahtiViestintäpäällikkö
Diakonissalaitoksen yleishyödyllinen toiminta (mm. nuoret, etsivä katutyö, paperittomat, kidutettujen kuntoutus, Itä-Euroopan liikkuva väestö, kansalaistoiminta)
Susanna KaajaViestintä- ja markkinointipäällikköDiakonissalaitos / Rinnekodit
Rinnekotien viestintä, erityisesti Asunto ensin- ja päihdepalvelut sekä lasten ja nuorten palvelut.
Kuvat



Linkit
Diakonissalaitos tekee työtä ihmisarvoisen elämän puolesta
Diakonissalaitoksen säätiön yleishyödyllisen toiminnan avulla tuetaan kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevia. Säätiön omistama yhteiskunnallinen yritys Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Lisäksi Diakonissalaitos on mukana koulutustoiminnassa. Yhdessä säätiökonsernin eri toimialat rakentavat oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa. Diakonissalaitos on vastuullinen työpaikka 3 200 ammattilaiselle, jotka tekevät työtä sydän mukana. Kaiken toiminnan keskiössä on ihminen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Vamos Kuopio juhlii 10-vuotista taivaltaan – juhlatilaisuus 23.5.202519.5.2025 08:00:00 EEST | Kutsu
Vamos Kuopio on kymmenen vuoden aikana tukenut tuhansia koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevia nuoria Pohjois-Savossa. Toiminta on vastannut aina alueen ajankohtaisiin haasteisiin, kuten ilman huoltajaa alaikäisenä Suomeen saapuneiden nuorten tukemiseen vuonna 2015, mielenterveyspalveluiden saatavuusongelmiin, koronapandemian vaikutuksiin sekä yleisesti NEET-nuorten (not in education, employment or training) tarpeisiin.
Paperittomien oikeutta sosiaali- ja terveyspalveluihin ei saa heikentää16.5.2025 14:44:41 EEST | Tiedote
Hallitus esittää paperittomien sotepalveluiden kiristämistä. Tavoitteena on tehostaa paperittomien maasta poistumista sekä turvata yleinen järjestys ja turvallisuus. Toinen toistaan seuraavat kiristykset ennestään haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten elämään eivät lisää turvallisuutta, vaan pahimmillaan rikollisuutta. Siksi emme kannata esitystä.
Annareetta Vaara Rinnekotien uudeksi liiketoimintajohtajaksi6.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diakonissalaitos on nimittänyt sote-palveluja tuottavan Rinnekodit Oy:n uudeksi liiketoimintajohtajaksi (TtM, EMBA) Annareetta Vaaran. Hän aloittaa tehtävässään 4.8.2025. Vaara on aikaisemmin työskennellyt eri sote-palvelujen tuottajilla, viimeisimpänä Attendo Oy:ssä.
Nuorisotyöttömyys huutaa ratkaisuja! – 10 vuotta täyttävä Vamos Turku tuo nuorille toivoa ja polkuja työelämään5.5.2025 16:49:02 EEST | Kutsu
Tuhannet turkulaisnuoret ovat saaneet suunnan ja toivoa elämäänsä Diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelun tuella. Turussa Vamos on ollut nuorten vierellä jo kymmenen vuoden ajan – silloin, kun suunta on ollut hukassa, usko itseensä heikko tai elämäntilanne muuten haastava. Tervetuloa juhlistamaan tätä yhteistä matkaa!
Diakonissalaitoksen toimintakertomus – Vuosi 2024 oli vaikuttavan kasvun vuosi28.4.2025 10:17:54 EEST | Tiedote
Vuosi 2024 oli Diakonissalaitokselle poikkeuksellinen kasvun vuosi. Samalla se oli kuluneen strategiakauden viimeinen vuosi. Työ Diakonissalaitoksella kiteytyi neljään painopisteeseen: Rohkea vaikuttaja, valtakunnallinen toimija, yhtenäinen Diakonissalaitos ja tulevaisuuden työyhteisö.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme