Digi- ja väestötietovirasto

Euroopan parlamentin päätös eIDAS-asetuksen uudistuksesta edistää eurooppalaisten digitaalisten lompakoiden toteutumista

Jaa

Euroopan parlamentti äänesti 29.2.2024 eIDAS-asetuksen uudistuksesta, joka velvoittaa EU-maat kehittämään digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisuja. Yhteisenä tavoitteena ovat turvalliset ja kaikkien käytettävissä olevat digitaaliset palvelut. eIDAS-asetuksen uudistuksen rinnalla etenevät myös EU-säädökset digitaalisesta ajokortista ja verkkomaksamisen uudistuksista, jotka lisäävät digitaalisten lompakoiden kysyntää Euroopassa.

Teemu Kuusimurto

EIDAS-lainsäädännön uudistuksen voimaantulon jälkeen Euroopan komissiolla on puoli vuotta aikaa valmistella tarkemmat täytäntöönpanoasetukset. Niissä vahvistetaan lompakkoa ja varmentamista koskevat tekniset määritykset. Näiden asetusten hyväksymisen jälkeen EU-jäsenmailla on kaksi vuotta aikaa julkaista lompakkosovellukset kansalaisten käyttöön.

Lompakot noudattavat yhteisiä standardeja

Uusi lainsäädäntö ja siihen liittyvien palvelujen tarkemmat kuvaukset julkaistaan hieman myöhemmin. Eurooppalaisen digitaalisen lompakon viitearkkitehtuurin uusin versio ja esimerkkisovellus julkaistiin tällä viikolla. Näiden pohjalta lompakoiden tekninen toteutus voi käynnistyä kaikissa EU-maissa siten, että ne kaikki noudattavat yhteisiä standardeja ja teknisiä määrittelyjä.

Eurooppalaisten digitaalisten lompakoiden on tarkoitus toimia mobiilisovelluksina. Niiden avulla kansalaiset voivat vaivatta hallita ja käyttää omia tietojaan arjen eri tilanteissa. Digitaalista lompakkoa voi käyttää sekä sähköisessä asioinnissa että käyntiasioinnissa. Lompakon käyttäjä päättää aina itse, mitä tietoja luovuttaa. Digitaalisten lompakoiden käyttäminen on EU-kansalaisille maksutonta ja vapaaehtoista.

– Lainsäädännön ja kansallisten hanketoteutusten myötä myös suomalaisten käyttöön syntyy digitaalinen lompakko, jota voi käyttää sujuvaan asiointiin koko EU-alueella sekä julkisten että yksityisten tahojen kanssa. Lompakolla voi tunnistautua, allekirjoittaa ja siihen voi tallentaa todistuksia ja lupia. Lompakosta on tehtävä turvallinen ja helppokäyttöinen, kertoo ylijohtaja Pekka Rehn Digi- ja väestötietovirastosta.

Lompakoiden pilotointi varmistaa niiden käyttökelpoisuuden

Digi- ja väestötietovirasto on yhdessä suomalaisten ja eurooppalaisten organisaatioiden kanssa osallistunut keväästä 2023 alkaen aktiivisesti eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon valmisteluun.

Asetuksen valmistelun rinnalla aloitettiin viime vuonna myös eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon käyttötapausten pilotointi. Pilotoinnilla varmistetaan, että lompakot sopivat heti valmistuttuaan erilaisiin käyttötapauksiin. Käyttötapauksista kokeilussa ovat Suomessa esimerkiksi mobiiliajokortti, digitaaliset opintotodistukset, sähköinen tunnistautuminen viranomaispalveluihin ja henkilötietojen osoittaminen. Käyttötapausten pilotointia varten Digi- ja väestötietovirasto on toteuttanut lompakon esimerkkisovelluksen, jota pilotointiin osallistuvat tahot hyödyntävät.

Digi- ja väestötietovirasto on mukana kolmessa eurooppalaisessa konsortiossa, joissa pilotointia tehdään: Potential, EWC ja DC4EU. Pilotoitaviin käyttötapauksiin voi tutustua tarkemmin dvv.fi-sivustolla.
 
Eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon pilotointi on Euroopan unionin osarahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat kuitenkin vain viestin julkaisijan näkemyksiä, eivätkä ne välttämättä vastaa unionin tai rahoituksen myöntävän viranomaisen näkemyksiä. Euroopan unionin tai rahoituksen myöntävän viranomaisen ei voida katsoa olevan niistä vastuussa.

null

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

https://dvv.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Samarbetsförhandlingarna vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har avslutats12.6.2025 15:13:43 EEST | Pressmeddelande

Samarbetsförhandlingarna vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har avslutats i samförstånd mellan arbetstagarorganisationerna och arbetsgivaren. Förhandlingarna gällde konsekvenser för personalen i och med ändringen av nätverket av service- och verksamhetsställen. Tjänsteställena för ämbetsverkets nuvarande personal finns i fortsättningen på 12 orter. Ändringen medför inget behov av nedskärningar i personalen.

Cooperation procedure at the Digital and Population Data Services Agency completed12.6.2025 15:13:43 EEST | Press release

Cooperation procedures at the Digital and Population Data Services Agency have ended with an agreement between the employee organisations and the employer. The procedures concerned the personnel impact of the changes in the network of offices and service locations. The post locations of the Agency’s current personnel will be in 12 municipalities. The changes do not involve a need to reduce the number of personnel.

HelsingforsMissionens och Helsingfors stads digitala stöd i hemmet belönades med utmärkelsen Digitukiteko 2025 – digitala färdigheter och delaktighet för seniorer genom samarbete22.5.2025 15:05:00 EEST | Pressmeddelande

Det digitala stöd som HelsingforsMissionen och Helsingfors stad ordnar har vunnit utmärkelsen Digitukiteko 2025. Det avgiftsfria digitala stödet erbjuder i synnerhet seniorer som riskerar att marginaliseras en möjlighet att stärka sina digitala färdigheter i sitt eget hem. Verksamheten har lyckats kombinera samarbetet mellan den offentliga och den tredje sektorn på ett sätt som kan skalas upp till andra delar av Finland.

HelsinkiMission ja Helsingin kaupungin kotiin tuotava digituki palkittiin Digitukiteko-tunnustuksella 2025 – yhteistyöllä digitaitoja ja osallisuutta senioreille22.5.2025 15:05:00 EEST | Tiedote

HelsinkiMission ja Helsingin kaupungin järjestämä kotiin tuotava digituki on voittanut vuoden 2025 Digitukiteko-tunnustuksen. Maksuton digituki tarjoaa erityisesti syrjäytymisvaarassa oleville senioreille mahdollisuuden vahvistaa digitaitojaan omassa kodissaan. Toiminta on onnistunut yhdistämään kolmannen ja julkisen sektorin yhteistyön tavalla, joka on skaalattavissa myös muualle Suomeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye