Miljökonsekvenserna av utvidgningen av Västra hamnen och hamntunneln har bedömts – i den fortsatta planeringen är det viktigt att säkerställa att skadliga konsekvenser förebyggs och lindras
Miljökonsekvenserna av utvidgningen av Helsingfors Hamn Ab:s Västra hamn och hamntunneln har bedömts i förfarandet för miljökonsekvensbedömning (MKB-förfarandet). MKB producerar information för projektets fortsatta planering och planläggning och dess resultat ska beaktas i planeringen av projektet och tillståndsprövningen. NTM-centralen anser att projektets betydande miljökonsekvenser orsakas främst av byggandet av hamntunneln. Projektalternativ D har de minsta miljökonsekvenserna.
Man har planerat att koncentrera fartygstrafiken mellan Helsingfors och Tallinn till Västra hamnen, vilken är orsaken till att hamnens kajområde utvidgas och i sydspetsen byggs ett nytt område genom att delvis fylla på vattenområden. I projektet ingår byggandet av en hamntunnel från Västra hamnen till Västerleden. Tre alternativa sträckningar har granskats för tunneln. I alla tre alternativ finns hamntunnelns södra mynning i hamnområdet på Busholmen i Helsingfors. Hamntunnelns markyta i hamnområdet sträcker sig från Stillahavsgatan till kajområdet. Hamntunneln ansluter till Västerleden i Gräsviken på Sundholmen. På Sundholmen ligger hamntunnelns markyta huvudsakligen i trafik- och rekreationsområdet. I alternativ A finns Sundholmens mynning i södra kanten av Lappvikens park, norr om Ilmarisen talo. I alternativen C och D finns Sundholmens mynning på Västerleden i området mellan udden Bruden och ön Brudgummen.
I förfarandet vid miljökonsekvensbedömning, dvs. MKB-förfarandet, har man bedömt miljökonsekvenserna av projektet och dess alternativ, samt presenterat metoder för att lindra de skadliga konsekvenserna. MKB-förfarandet producerar information för den fortsatta planeringen och planläggning av projektet. Resultaten ska också beaktas i planering av projektet och i tillståndsprövningen.
I sin motiverade slutsats om miljökonsekvensbeskrivningen framför NTM-centralen i Nyland sin syn på huruvida utvidgningen av Helsingfors Hamn Ab:s Västra hamn och miljökonsekvensbedömningen av hamntunneln är tillräcklig samt projektets betydande miljökonsekvenser.
Betydande miljökonsekvenser koncentreras till projektets byggskede
Utvidgningen av Västra hamnen är ett långvarigt projekt, vars mest betydande konsekvenser orsakas av byggandet av hamntunneln. Byggarbetena orsakar skadliga konsekvenser för människors levnadsförhållanden och trivsel, markanvändningen, klimatet och trafiken. Dessutom bedöms projektalternativ A ha betydande negativa konsekvenser för naturen, landskapet samt kulturmiljön under byggtiden. Alternativ A äventyrar förekomsten av den starkt utrotningshotade hårflokeplattmalen i Finland och dessutom drabbas den nationellt viktiga parken i Lappviken av alternativets skadliga konsekvenser, särskilt i byggnadsskedet. I projektalternativ C försvinner även delar av rotkörvelbestånd, men de största och viktigaste bestånden för hårflokeplattmalen bevaras. I alternativen C och D skulle hamntunneln delvis placeras i området, där finns underjordiska oljegrottor, vilket påverkar tidtabellen för genomförandet och förutsätter noggrann riskhantering. Utvidgningen av Västra hamnen har stora konsekvenser för planeringen av områdesanvändningen även utanför projektområdet. I projektet ingår många ärenden som ska samordnas i fråga om marknadsanvändning, trafik, rekreationsanvändning, naturskydd samt kulturarv och de ska lösas i nästa planeringsskede. I den fortsatta planeringen och genomförandet av projektet ska särskild uppmärksamhet fästas vid förebyggande, lindring och uppföljning av skadliga konsekvenser.
Den motiverade slutsatsen samt konsekvensbeskrivningen, åsikterna och utlåtandena finns i sin helhet på miljöförvaltningens webbplats på adressen www.miljo.fi/vastrahamnenMKB. I den motiverade slutsatsen har utlåtandena och åsikterna om konsekvensbeskrivningen beaktats.
Nyckelord
Kontakter
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland
Liisa Nyrölä, utvecklingschef, liisa.nyrola(a)ely-keskus.fi, tfn +358 29 5021064
enhetschef Timo Kinnunen, timo.kinnunen(a)ely-keskus.fi, tfn +358 295 021 405
Länkar
Andra språk
Följ Uudenmaan ELY-keskus
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Uudenmaan ELY-keskus
Grundrenoveringen av viadukterna i Tammisto i Vanda påverkar trafiken på Ring III från och med maj 202530.4.2025 15:03:00 EEST | Pressmeddelande
Grundrenoveringen av viadukterna i Tammisto inleds 5.5.2025 och orsakar ändringar i trafikarrangemangen på Ring III (rv 50) vid Tammisto. Reparationsarbetet slutförs i sin helhet före utgången av september 2025.
Vantaalla Tammiston risteyssiltojen peruskorjaus vaikuttaa liikenteeseen Kehä III:lla toukokuusta 2025 alkaen30.4.2025 15:03:00 EEST | Tiedote
Tammiston risteyssiltojen peruskorjaus käynnistyy 5.5.2025 ja aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyihin Kehä III:lla (vt 50) Tammiston kohdalla. Korjaustyöt valmistuvat kokonaisuudessaan syyskuun 2025 loppuun mennessä.
Grundlig renovering av Jokivarsi bro i Vanda påverkar trafiken på Brännbergavägen (152)29.4.2025 13:11:00 EEST | Pressmeddelande
Renoveringen av Jokivarsi bro som inleds i Vanda i maj medför ändringar i trafikarrangemangen på Brännbergavägen (152) vid Jokivarsi. Broreparationerna slutförs i sin helhet före utgången av september.
Vantaalla Jokivarren sillan peruskorjaus vaikuttaa Kulomäentien (152) liikenteeseen29.4.2025 13:11:00 EEST | Tiedote
Vantaalla toukokuussa käynnistyvä Jokivarren sillan peruskorjaus aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyihin Kulomäentiellä (152) Jokivarren kohdalla. Sillan korjaustyöt valmistuvat kokonaisuudessaan syyskuun loppuun mennessä.
Lontilan silta i Tavastehus förnyas, trafiken dirigeras till en omväg tisdagen den 6 maj kl. 17.0029.4.2025 12:40:00 EEST | Pressmeddelande
Lontilantie (väg 13693) i Tavastehus stängs för trafik medan bron Lontilan silta förnyas. Under arbetet dirigeras trafiken till en omväg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum