Vesien tilaa voidaan parantaa ruokaketjun yritysten vesivastuullisella toiminnalla
Suomen ympäristökeskus ja Pirkanmaan ELY-keskus tiedottavat: Suomen ympäristökeskuksessa kehitetty toimintamalli ruokaketjun vesivastuullisuuden edistämiseksi tukee samanaikaisesti ruokaketjun yritysten vesiriskien hallintaa, kestävien viljelymenetelmien käyttöönottoa alkutuotannossa ja vesienhoidon toimeenpanoa. Toimintamalli rakentuu yritysten, sopimustuottajien ja ELY-keskusten yhteistyölle. Sen lähtökohtia ovat tarve parantaa vesien tilaa kohdennetusti ja yrityksen sitoutuminen vesivastuulliseen toimintaan.

Vesivastuullisuus tarkoittaa ympäristön kannalta kestävää, sosiaalisesti ja kulttuurisesti oikeudenmukaista ja taloudellisesti kannattavaa veden käyttöä. Yritysten vastuullisuustyö on muodostumassa yhä merkittävämmäksi tavaksi vaikuttaa ympäristön tilaan ja päästöjen vähentämiseen. Yritysten vesivastuullisuus onkin tunnistettu mahdolliseksi keinoksi parantaa Suomen vesien tilaa.
Toimintamalli ohjaa maatalouden vesiriskien hallintaan
Suomen ympäristökeskuksen toteuttamassa Yritysten vesivastuullisuuden edistäminen ELY-keskusten vesienhoitotyössä (YRVELY) -hankkeessa kehitettiin vesivastuullisuuden ja yrityksille suunnatun kansallisen vesivastuusitoumuksen pohjalta toimintamalli, joka tukee samanaikaisesti sekä ruokaketjun yritysten vesiriskien hallintaa että vesienhoidon toimeenpanoa. Hankkeessa keskityttiin erityisesti maataloudesta peräisin olevan vesistöjä rehevöittävän ravinnekuormituksen kustannustehokkaaseen hallintaan.
Vesiensuojelutoimenpiteet ovat yritysten, sopimustuottajien ja ELY-keskusten yhteistyötä
Ruokaketjun toimintamalli hyödyntää erityisesti yritysten sopimustuotantojärjestelmää arvoketjun vesivastuullisuuden ja alkutuotannon vesiensuojelukäytäntöjen kehittämiskeinona. Sopimustuotantojärjestelmä on väylä jalkauttaa erilaisia käytäntöjä ja toimintamalleja suurelle joukolle alkutuottajia. On tärkeää tunnistaa vesistövaikutuksiltaan keskeiset toimipaikat ja sopimustuotantotilat, jotta maatalouden vesiensuojelutoimenpiteet voidaan kohdentaa tehokkaasti.
”ELY-keskukset ovat toimialueidensa vesistöjen tilan asiantuntijoita. Toimintamallin ensimmäisessä vaiheessa ELY-keskukset auttavat yrityksiä tunnistamaan vedenlaadun kannalta kriittiset kohdealueet, jolloin alkutuotannon vesiensuojelutoimenpiteitä voidaan kohdentaa juuri niille alueille, joilla niitä tarvitaan eniten”, kertoo hankkeen projektipäällikkönä toiminut tutkija Pia Högmander Suomen ympäristökeskuksesta.
Kohdealueiden tunnistamisen lisäksi ELY-keskukset tukevat yrityksiä toimintamallin toteuttamisessa tarjoamalla mm. vedenlaatuaineistoja, neuvontaa ja rahoitusmahdollisuuksia. Yritysten tehtävänä on varsinaisen vesiensuojelutyön jalkauttaminen ja toimeenpano sopimustuotantojärjestelmän kautta.
Vaikka toimintamalli on kehitetty ruoantuotannon arvoketjuille, on se periaatteiltaan sovellettavissa myös muille toimialoille. Toimintamallin toimeenpano edellyttää yritysten sitoutumista yksittäisinä yrityksinä tai toimialakohtaisen Green Dealin kautta sekä ELY-keskusten että kolmannen sektorin asiantuntijatukea.
Toimintamallin toimeenpano on vielä avoin ja sitä varten tarvitaan jatkoselvityksiä tulevina vuosina. Tavoitteena on seuraavaksi edetä pilotoimaan mallia käytännössä.
Malli kehitettiin yhteistyössä ELY-keskusten, hankkeen kumppaniyritysten ja kolmannen sektorin yhteistyötahojen kanssa. Työn tilasi Pirkanmaan ELY-keskus ja se toteutettiin ympäristöministeriön rahoituksella. Toimintamalli on julkaistu suomen- ja ruotsinkielisenä Syken raporttina.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Heidi HeinoVesiyksikön päällikköPirkanmaan ELY-keskus
Puh:0295 036 325etunimi.sukunimi@ely-keskus.fiPia HögmanderTutkijaSuomen ympäristökeskus
Puh:0295 252 028etunimi.sukunimi@syke.fiLinkit
- Högmander, Pia; Salminen, Jani; Sojamo, Suvi; Penttilä, Outi: Ruokaketjun yritysten vesivastuullisuuden edistäminen vesienhoidon tukena : YRVELY-hankkeen loppuraportti. Suomen ympäristökeskuksen raportteja 41/2023 (helda.helsinki.fi)
- Högmander, Pia; Salminen, Jani; Sojamo, Suvi; Penttilä, Outi: Främjande av vattenansvaret hos företag i livsmedelskedjan som stöd för vattenvården – Slutrapport om YRVELY-projektet, 41SV/2023 (helda.helsinki.fi)
- Vesivastuullisuus vesi.fi:ssä
Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki
0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Warm weather has increased blue-green algae observations across the country17.7.2025 13:13:00 EEST | Press release
Warm and calm weather has increased the occurrence of blue-green algae in inland waters as well as in coastal and offshore areas. Early summer rains and winds have also created favorable conditions for blue-green algae blooms. Observations have been made widely across the country, but the blue-green algae situation still remains fairly typical for mid-summer.
Det varma vädret har ökat observationerna av cyanobakterier runt om i landet17.7.2025 13:13:00 EEST | Pressmeddelande
Det varma och lugna vädret har ökat förekomsten av cyanobakterier både i insjöar samt i kust- och öppna havsområden. Även regn och vindar i början av sommaren har skapat gynnsamma förhållanden för blomning av cyanobakterier. Observationer har gjorts på många håll i landet, men situationen med cyanobakterier är fortfarande ganska typisk för högsommaren.
Lämmin sää on lisännyt sinilevähavaintoja eri puolilla maata17.7.2025 13:00:21 EEST | Tiedote
Lämmin ja tyyni sää on lisännyt sinilevien esiintymistä sekä sisävesillä että rannikko- ja avomerialueilla. Myös alkukesän sateet ja tuulet ovat luoneet suotuisat olosuhteet sinileväkukinnalle. Havaintoja on tehty laajasti eri puolilla maata, mutta sinilevätilanne jatkuu kuitenkin edelleen keskikesälle melko tyypillisellä tasolla.
Mid-summer blue-green algae situation remains moderate in most parts of the country10.7.2025 13:15:00 EEST | Press release
Observations of blue-green algae in inland waters have slightly decreased since last week. In coastal areas, the situation has remained stable, and less blue-green algae have been observed than is typical for midsummer. However, in open sea areas, blue-green algae have been observed slightly more than last week, based on satellite images.
Cyanobakteriesituationen under högsommaren har fortsatt varit måttlig i större delen av landet10.7.2025 13:15:00 EEST | Pressmeddelande
Observationer av cyanobakterier i insjöar har minskat något sedan förra veckan. I kustområdena har situationen varit stabil, och färre cyanobakterier har observerats än vad som är typiskt för högsommaren. Till havs har dock cyanobakterier observerats något mer än förra veckan, baserat på satellitbilder.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme