Finanssiala ry

FA: Suomalaiset eivät saa joutua löysän taloudenpidon maksajiksi EU:ssa – kansalaiskyselyn mukaan yhteisvastuuta pitää rajata ja talletussuojavarat suojattava

Jaa
  • Finanssiala ry:n tavoitteena on, että Suomi edistää vahvaa ja yhtenäistä EU:ta, mutta huolehtii samalla Suomen ja suomalaisten edusta. FA on julkaissut tavoitteensa tulevalle EU-kaudelle.
  • Finanssialalla on paljon annettavaa Euroopan vakauden ja taloudellisen turvallisuuden edistäjänä sekä vihreän siirtymän ja digitalisaation vauhdittajana.
  • Kansalaiskyselyssä suomalaiset antoivat selvän tukensa FA:n tavoitteille Suomen kansallisten etujen paremmasta huomioimisesta ja taloudellisen yhteisvastuun rajaamisesta.
  • Kansa suhtautui myös epäilevästi suunnitelmaan pankkiunionin yhteisestä talletussuojasta ja EKP:n kaavaileman digieuron tarpeellisuuteen.

Suurin osa finanssialan sääntelystä tulee EU-tasolta, joten kesäkuussa pidettävät EU-vaalit koskettavat suuresti suomalaista finanssialaa sekä sitä myötä suoraan suomalaisia pankki- ja vakuutusasiakkaita. Finanssiala ry (FA) on julkaissut tavoitteensa tulevalle EU-kaudelle.

FA:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemen mukaan Suomen on oltava aktiivinen jäsen vahvassa ja yhtenäisessä EU:ssa.

”Suomen ei pidä olla EU:ssa hyväuskoinen mallioppilas, vaan ottaa mallia suurista jäsenmaista, jotka osaavat taitavasti ja ennakoivasti ajaa myös kansallisia erityispiirteitään päätöksiin.”

”Finanssiala tarjoaa asiakkailleen rahoitusta, riskeiltä suojautumista ja muita tärkeitä finanssipalveluita. Nämä ovat erityisen tärkeitä nykyisessä murrosvaiheessa. Meidän on tehtävä kaikki toimet vihreän siirtymän ja digitalisaation vauhdittamiseksi. Markkinoiden omin toimin voidaan tehdä paljon, mutta Euroopan kilpailukyvyn huomioivaa sääntelyäkin tarvitaan.”

Suomalaiset ovat kansalaiskyselyn mukaan vahvasti sitä mieltä, että Suomen on puolustettava EU:ssa kansallisia etujaan ja rajattava taloudellista yhteisvastuuta. Finanssialan Norstat Oy:ltä tilaaman kyselyn mukaan vastaajista jopa 80 prosenttia kannatti tavoitetta Suomen kansallisten etujen edistämisestä ja erityispiirteiden puolustamisesta täysin tai osittain. Taloudellisen yhteisvastuun selkeitä rajoja kannatti täysin tai osittain puolestaan 83 prosenttia vastaajista.

Kansa epäilee digieuron tarpeellisuutta

Vastaajista 70 prosenttia oli täysin tai osittain sitä mieltä, että Suomessa kerätyt talletussuojavarat tulisi käyttää ainoastaan suomalaisten tallettajien saamisten turvaamiseen, eikä euromaiden yhteiseen talletussuojaan.

FA:n tavoin kansa suhtautui epäilevästi EKP:n kaavailemaan digieuroon. Vain kymmenen prosenttia vastaajista koki tarvitsevansa erillistä digieuroa maksuvälineeksi nykyisten maksuvälineiden rinnalle. Norstatin kansalaiskyselyyn vastasi yli 2 000 vastaajaa 16.-26.2.2024.

”Suomen paikka on EU:n ytimessä. Se on sekä suomalaisen finanssialan että suomalaisten etu. Pankkiunionia tai taloudellista yhteisvastuuta ei voi kuitenkaan syventää niin, että suomalaiset olisivat vaarassa joutua muiden maiden löysemmän taloudenpidon maksajiksi. Taloudelliselle yhteisvastuulle on oltava selkeästi määritellyt rajat”, Ahosniemi huomauttaa.

Esimerkkinä Ahosniemi nostaa suunnitelmat EU:n yhteisestä talletussuojasta.

”Jäsenmaiden pankkien riskejä on vähennettävä edelleen ja nykyiset ongelmat on korjattava. Suomalaiset pankit ovat keränneet vuosikausia varoja asiakkaidensa talletussuojaa varten. Niitä ei tule käyttää muiden maiden pankkikriisien kustannusten kattamiseen. Järjestelmät on rakennettava niin, että kustannukset sälytetään pankkeihin sijoittaneiden kannettavaksi. Tarvittaessa voidaan harkita väliaikaista lainamuotoista tukea eri maiden talletussuojajärjestelmien välillä”, Ahosniemi toteaa

Lisää voimaa ja yhteistyötä EU-ennakkovaikuttamiseen

EU-ennakkovaikuttamisen parantaminen ja Suomen erityispiirteiden parempi huomiointi ovat myös FA:n kärkitavoitteita. FA:n EU-asioiden johtaja Mari Pekonen-Rannan mukaan Suomella on vielä rutkasti parannettavaa, jotta voimme olla aidosti kokoamme suurempi toimija EU:ssa.

”Mikään uusi lainsäädäntö ei synny tyhjiössä. EU:ssa merkittäviä lobbareita ovat jäsenmaat itse. Myös Suomen on tärkeää ehdottaa aktiivisesti ideoitaan komissiolle ja tuoda vahvasti omat kansalliset erityispiirteensä esiin, sillä välimerellinen sääntely ei useinkaan sovi pohjoisen pakkasiin”, Pekonen-Ranta toteaa.

Pekonen-Ranta korostaa yhteistyön merkitystä EU-vaikuttamisen avaimena.

”Jatkossa suomalaisten poliitikkojen, virkamiesten ja meidän lobbareiden on tehtävä yhä tiiviimpää ja parempaa yhteistyötä. Yhteistyötä Pohjoismaiden ja muiden samanmielisten kumppaneiden kanssa on lisättävä entisestään. Myös me FA:ssa panostamme EU-vaikuttamiseemme aiempaa enemmän.”

Yhteyshenkilöt

Linkit

Lisätietoa julkaisijasta Finanssiala ry

Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240
http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Finanssiala avaa taas lobbaustaan – avoimuustilinpäätöksessä kotimaan lisäksi Brysselissä tehty lobbaus27.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Finanssiala ry (FA) on avannut vuodesta 2020 alkaen vaikuttamistyötään eli lobbaustaan julkaisemalla avoimuustilinpäätöksen. Siinä kerrotaan, keitä poliittisia päättäjiä, eli kansanedustajia, ministereitä ja ministereiden valtiosihteereitä sekä europarlamentaarikkoja ja komission viranhaltijoita FA on lobannut tärkeimmissä ajankohtaisissa edunvalvontateemoissaan. Avoimuustilinpäätöksen tärkeyttä korostaa vuoden 2024 alusta voimaan tullut lakisääteinen lobbauksen avoimuusrekisteri. Uusin avoimuustilintilinpäätös on nyt julkaistu ja luettavissa FA:n verkkosivuilla. Se kattaa ajanjakson heinäkuusta 2023 maaliskuuhun 2024.

Kriisit eivät horjuttaneet pankkisektoria vuonna 2023, vakuutusyhtiöillä hyvä vuosi – tutustu pankki- ja vakuutussektorien vuosikatsauksiin22.4.2024 11:42:24 EEST | Tiedote

Finanssiala ry on julkaissut katsaukset sekä pankkien että vakuutusyhtiöiden vuoteen 2023. Kummallakin sektorilla oli hyvä vuosi: tuotot, tulokset ja vakavaraisuudet pysyivät hyvällä tasolla. Vakuutusyhtiöiden tuloksia paransivat erityisesti osakkeiden ja joukkovelkakirjojen hyvät tuotot. Pankkien häiriönsietokykyä paransivat kertyneet voittovarat, ylimääräiset pääomapuskurit sekä hyvä likviditeettiasema.

Luottolaitosten sääntely kaipaa ajantasaistamista – lisävelvoitteille ja kansalliselle lisäsääntelylle ei ole tarvetta18.4.2024 10:35:20 EEST | Tiedote

Peruspankkipalveluihin liittyvää sääntelyä ei ole tarpeen lisätä, toteaa Finanssiala ry lausunnossaan. Lausunto liittyy valtiovarainministeriön peruspankkipalveluja ja luottolaitoslainsäädäntöä koskevaan arvomuistioon. FA huomauttaa, että arvomuistion kattama selvitys ei ole mukana hallitusohjelmassa ja sen sisältö on osin ristiriidassa kansallisen lisäsääntelyn välttämistä koskevan hallitusohjelman tavoitteen kanssa. Ehdotetut palveluaikavelvoitteet olisivat poikkeuksellisia suomalaisessa sääntelyssä, ja pankkipalveluiden saavutettavuuden kriittisyyttä on muistiossa yliarvioitu.

Hallitus löi viimeisen naulan vapaaehtoisen eläkesäästämisen arkkuun – miksi Suomi kulkee eurooppalaiseen vastavirtaan, Petteri Orpo ja Riikka Purra?17.4.2024 15:07:17 EEST | Tiedote

Hallitus esitti kehysriihessään vapaaehtoisen eläkesäästämisen verokannusteen poistamista vuoden 2027 alusta alkaen. EU:ssa puolestaan suuntaus on aivan päinvastainen ja vapaaehtoinen eläkesäästäminen nähdään tärkeänä osana EU:n pääomamarkkinaunionin tulevaisuutta, joka on esillä EU:n huippukokouksessa 17.-18.4.2024. Puoli miljoonaa tavallista suomalaista ovat edelleen säästäneet vapaaehtoisiin eläkevakuutuksiin. Pitkäjänteiseen, erityisesti tiettyyn ikään sidottuun eläkesäästämiseen on vaikea sitoutua ilman kannusteita, jotka hallitus nyt esittää poistettavaksi.

Poliittisesti vaikutusvaltaisten henkilöiden kansallisesta rekisteristä hyötyisivät niin asiakkaat kuin finanssialakin17.4.2024 10:40:11 EEST | Tiedote

Rahanpesulaki luokittelee merkittävissä julkisissa tehtävissä toimivat henkilöt ja heidän lähipiirinsä poliittisesti vaikutusvaltaisiksi eli ns. PEP-henkilöiksi (Politically Exposed Persons), joiden taustoja ja asiointia tulee selvittää ja seurata erityisen huolellisesti. Ilmoitusvelvollisten tarve ajantasaisille PEP-tiedoille on lisääntynyt compliance-velvoitteiden sekä kansallisen ja kansainvälisen toiminta- ja turvallisuusympäristön kiristymisen myötä. Nykyisellään PEP-tietoja hankitaan ja ylläpidetään erilaisista lähteistä, mikä heikentää tietojen luotettavuutta ja ylläpitoa. PEP-tietojen kokoaminen keskitettyyn rekisteriin parantaisi tietojen kattavuutta, oikeellisuutta, ajantasaisuutta ja myös henkilötietojen suojaa. Valtiovarainministeriö on laatinut arvomuistion keskitetyn kansallisen PEP-rekisterin perustamisesta. Finanssiala ry tukee ehdotusta voimakkaasti. Tanskassa rekisteri on ollut käytössä jo vuosia ja kokemukset ovat olleet hyviä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye