Suomen Lähetysseura

Tutkimus: Suomi ei huomioi naisia riittävästi ilmastorahoituksessa

Jaa

Uusi tutkimus osoittaa, että sukupuolten välistä tasa-arvoa ei ole riittävästi huomioitu Suomen ja muiden Pohjoismaiden antamassa ilmastorahoituksessa, vaikka ilmastonmuutoksen vaikutukset kohdistuvat erityisesti naisiin.

Devi Batha työskentelee kyykistyneenä viljelysmaalla.
Devi Bathan kotiseudulla Länsi-Nepalissa ilmastonmuutos aiheuttaa ennakoimattomia sateita ja kuivuuskausia. Brizendra Bhattarai Suomen Lähetysseura

Vuonna 2014 YK:n ilmastokokous hyväksyi Liman toimenpideohjelman tasa-arvon edistämiseksi. Tasa-arvo ei kuitenkaan ole riittävästi huomioitu Suomen ja Pohjoismaiden ilmastorahoituksessa, kertoo tuore tutkimus.

Climate Finance and Gender: Lessons from Nordic Efforts to Integrate Gender Equality in Climate Related Development Financetarkastelee tasa-arvon toteutumista Pohjoismaiden myöntämässä ilmastorahoituksessa. Ilmastorahoitus on rahoitusta, jota Suomi ja muut teollisuusmaat ovat Pariisin ilmastosopimuksessa sitoutuneet antamaan kehittyville maille ilmastonmuutoksen vaikutusten hillitsemiseksi ja sen vaikutuksiin sopeutumiseksi.

”Tällä hetkellä tasa-arvon edistäminen näyttäytyy pikemmin trendisanana kuin aitona pyrkimyksenä edistää naisten asemaa ilmastotyössä. Suomen hankkeissa kartoitetaan naisiin kohdistuvia riskejä mutta ei riittävästi huomioida naisten osallistamista hankkeiden toteuttamiseen”, sanoo Suomen Lähetysseuran johtava vaikuttamistyön asiantuntija Niko Humalisto.

”Naisten tulisi olla enemmän mukana hankkeiden suunnittelussa, toimeenpanossa ja arvioinnissa. Tarvitaan myös lisää hankkeita, jotka keskittyvät pääasiallisesti naisten oikeuksien edistämiseen”, Humalisto sanoo.

Kehittyvissä maissa naiset saavat usein toimeentulonsa pienviljelystä, jota tulvat, ennakoimattomat sateet ja kuivuuskaudet vaikeuttavat. Naiset ovat usein heikommin koulutettuja ja saavat vähemmän tietoa ilmastoriskeihin varautumisesta. Naisten on myös vaikeampi lähteä kotiseudultaan etsimään uusia toimeentulomahdollisuuksia, koska heillä on usein päävastuu pienistä lapsista.

Tutkimus osoittaa myös, ettei ilmastonmuutoksen hillintään keskittyvissä hankkeissa ollut tarkastelujakson kolmena viimeisenä vuotena (2019-2021) pääasiallisesti tasa-arvoon kohdistuvia toimia.

Hallituksen leikkaukset heikentävät naisten asemaa

Suomen hallituksen tuore päätös leikata ilmastorahoitusta huolestuttaa Humalistoa. Suomi vähentää tukeaan tai lopettaa sen kokonaan useille keskeisille YK:n alaisille ilmastotyötä tekeville rahastoille.

”Hallituksen päätös leikata ilmastorahoituksesta on absurdi tässä tilanteessa, kun ilmaston lämpeneminen vain kiihtyy. Ilmastorahoituksen leikkaukset heikentävät entisestään naisten asemaa, sillä juuri naiset kantavat ilmastokriisin kovimmat seuraukset”, Humalisto sanoo.

Tutkimus tuotettiin yhteistyössä Suomen Lähetysseuran, Tanskan kirkon ulkomaanavun, Kirkon Ulkomaanavun, ACT Ruotsin kirkon ja Norjan kirkon ulkomaanavun kanssa. Tutkimuksen toteutti Inka Consult.

Tasa-arvon toteutumisesta ilmastorahoituksessa keskustellaan myös YK:n naisten asemaa käsittelevän komitean sivutapahtumassa New Yorkissa 14.3. Lähetysseura järjestää Gender-responsiveness of climate finance – lessons learned and opportunities to pursue -tilaisuuden yhteistyössä Suomen ja Kenian kansallisen tasa-arvokomission (National Gender and Equality Commission of Kenya) sekä Luterilaisen maailmanliiton, ACT-allianssin, Tanskan kirkon ulkomaanavun, Christian Aidin, World Renewin ja ACT Ruotsin kirkon kanssa.

Tutustu tutkimuksen pohjalta tehtyihin suosituksiin Suomelle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja tutkimuksesta antaa: Lähetysseuran johtava vaikuttamistyön asiantuntija Niko Humalisto, niko.humalisto@suomenlahetysseura.fi, puh. +358 40 7574 036

Lisätietoja New Yorkin sivutapahtumasta antaa: Lähetysseuran ihmisoikeusasiantuntija Roosa Rantala, roosa.rantala@suomenlahetysseura.fi, puh. +358 449016174

Kuvat

Devi Batha työskentelee kyykistyneenä viljelysmaalla.
Devi Bathan kotiseudulla Länsi-Nepalissa ilmastonmuutos aiheuttaa ennakoimattomia sateita ja kuivuuskausia.
Lataa
Devi Batha työskentelee kyykistyneenä viljelysmaalla.
Lataa

Linkit

Suomen Lähetysseura on kirkon kansainvälisen työn järjestö ja yksi Suomen suurimmista kehitysjärjestöistä. Lähetysseura tekee lähetystyötä, kehitysyhteistyötä, rauhantyötä ja humanitaarista työtä 24 maassa ympäri maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Lähetysseura

”Kehitysyhteistyöleikkaukset ovat turvallisuusriski” – Lähetysseuran toiminnanjohtaja kritisoi hallituksen kehysriihipäätöstä16.4.2024 17:10:41 EEST | Tiedote

Suomen hallitus päätti kehysriihessä vuosittaisista 50 miljoonan euron lisäleikkauksista kehitysyhteistyöhön ja jo päätettyjen leikkausten aikaistamisesta. Lähetysseuran toiminnanjohtaja Pauliina Parhiala pitää leikkauksia hyvin hankalina maailman köyhimpien kannalta ja näkee leikkauksilla vaikutuksia myös turvallisuuteen.

Lähetysseura tuo Kirkon juhlille musiikkia, elokuvan, raamattuikkunoita ja keskustelua kirkkojen roolista maailmalla12.3.2024 12:00:23 EET | Tiedote

Toukokuussa Tampereella vietettävissä Kirkon juhlissa Lähetysseuran ohjelma keskittyy lähetyksen teemoihin, musiikkiin ja kirkkojen rooliin oikeudenmukaisuuden edistäjinä. Maailmalta mukana ovat Lähetysseuran yhteistyökumppaneista palestiinalainen Sally Azar ja kenialainen Julius Mbatia. Lähetysseura on yksi Kirkon juhlien pääjärjestäjistä.

Virtuaalitilaisuus YK:n naisten asemaa käsittelevän komitean istuntoon liittyen: Stealing our future – How international tax abuse is hurting women and girls?7.3.2024 18:22:34 EET | Kutsu

Suomen Lähetysseura, Luterilainen maailmanliitto, kirkollisten kehitysjärjestöjen verkosto ACT-allianssi sekä Norjan kirkon ulkomaanapu järjestävät verkkotilaisuuden laittoman pääomapaon ja verovälttelyn vaikutuksista tasa-arvoon ja naisten oikeuksiin. Tilaisuudessa keskustellaan myös aloitteista vahvistaa veroyhteistyötä YK:ssa. Tilaisuus on tiistaina 12.3. klo 14.30 Suomen aikaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye