Tulli

Muistutus viherpeukaloille: Jos tilaat kasveja tai siemeniä EU:n ulkopuolelta, hanki kasvinterveystodistus

Jaa

Vaikka lumi ja jää peittää vielä maan, niin monen kotipuutarhurin katse on suunnattu jo tulevan kauden istutuksiin. Jos siemeniä tai taimia aikoo tilata EU:n ulkopuolelta, on tärkeää huomioida, että niiden tilaamiseen liittyy rajoituksia. Tilaaminen on kielletty ilman kasvinterveystodistusta ja tilaukselle pitää järjestää Suomessa tuontitarkastus. Lisäksi joidenkin kasvien tuonti on kokonaan kielletty.

- Näin kevään korvalla meillä on tärkeä muistutus viherpeukaloille: Jos suunnitelmissasi on tilata kotikäyttöön kasveja tai siemeniä EU:n ulkopuolisista maista, selvitä tuontivaatimukset ennen tilaamista. Tilaamiseen liittyvät kiellot ja rajoitukset voi helposti selvittää Ruokaviraston nettisivuilta, kertoo tulliylitarkastaja Jaana Viitakoski.

Kaikilla taimilla, ruukkukasveilla, viherkasveilla, pistokkailla, mukuloilla ja kylvösiemenillä pitää olla kasvinterveystodistus, kun niitä tilataan EU:n ulkopuolelta. Jos kasvinterveystodistusta ei saa, ei voi tilata. Kasvinterveystodistuksen myöntää lähettäjämaan kasvinterveysviranomainen ja se on maksullinen. Ilman kasvinterveystodistusta tuodut kasvit ja kasvituotteet otetaan haltuun ja hävitetään tullissa. Lisäksi esimerkiksi havukasveja, sitruspuita, siemenperunaa ja tulipoltteen isäntäkasveja, kuten omena- ja päärynäpuita ei saa tuoda ollenkaan Suomeen EU:n ulkopuolelta.  

Kaikki kasvilähetykset ja osa siemenlähetyksistä tarkastetaan maahantuonnin yhteydessä. Nettitilaajan täytyy itse tehdä ilmoitus Ruokavirastolle, kun lähetys on saapunut Suomeen. Tarkastus on maksullinen. Jos kaikki on tarkastuksessa kunnossa, lähetyksen saa ottaa käyttöön, muussa tapauksessa maahantuonti kielletään.

Tilaamista on rajoitettu, jotta voidaan estää kasvitautien ja tuholaisten leviämistä.

Muistilista kasvien tilaajalle:

  1. Tarkista maahantuontikiellot. Joidenkin kasvien tuonti on kokonaan kielletty.
  2. Selvitä, saatko kasveille kasvinterveystodistuksen. Ilman todistusta et voi tilata kasveja.
  3. Tilaa kasvilähetyksille tuontitarkastus Ruokavirastosta.

Tulli valvoo maahantuontia

Tulli valvoo maahantuontia. EU:n ulkopuolelta ilman kasvinterveystodistusta tuodut kasvit ja kasvituotteet otetaan haltuun ja hävitetään.

Tilaajan kannatta myös huomioida, että kaikki pikarahtiyritykset eivät välttämättä kuljeta kasveja ja siemeniä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tulliylitarkastaja Jaana Viitakoski
Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi

Tietoja julkaisijasta

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Lisäksi Tullin tehtäviin kuuluvat hiilirajamekanismiin liittyvät viranomaistehtävät. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Suomen Tulli on osa EU-tullia ja se vaikuttaa meihin kaikkiin16.5.2024 11:33:47 EEST | Tiedote

EU on tulliliitto ja Suomen EU-kaupan osuus on 63,5 prosenttia ulkomaankaupasta. Kaikkien EU-maiden tulliviranomaiset toimivat samojen tavarakauppaa sääntelevien käytäntöjen mukaan ja EU-maiden välisessä kaupassa ei ole tullimaksuja. Tullit valvovat EU:n ja sen ulkopuolisten maiden välisten kauppasopimusten toteutumista käytännössä. Tulevaisuudessa tulliliiton on tarkoitus tiivistyä entisestään EU:n tulliuudistuksen myötä.

Ensimmäinen tulliasema perustettiin autolauttoja varten 65 vuotta sitten – Tullimuseo aukeaa kesäkauteen tänään15.5.2024 12:50:50 EEST | Tiedote

Suomen autolauttaliikenne alkoi 65 vuotta sitten. Yksi ensimmäisistä autolautoista oli Korppoon Galtbystä kesällä 1959 liikenteen aloittanut höyrylautta. Autolautat ovat myös tänään kesäkauteen avautuvan Tullimuseon Lautalla lännestä -näyttelyn aihe. Suomenlinnassa sijaitseva Tullimuseo on auki tiistaista sunnuntaihin läpi koko kesän ja sinne on vapaa pääsy.

Ulkomaille koiran kanssa? Huolehdi lemmikin passi ja rokotus kuntoon, niin paluu Suomeen onnistuu ongelmitta23.4.2024 07:58:00 EEST | Tiedote

Huomenna vietetään Koiranpäivää. Vuosittainen valtakunnallinen teemapäivä kannustaa koiranomistajia viettämään mukava päivä koiransa kanssa. Monesti rakas lemmikki on myös matkakumppani. Koiranomistajan vastuulla on selvittää Suomeen paluuseen liittyvät vaatimukset jo ennen ulkomaille lähtöä. Kun vaadittavat rokotukset, lääkitykset ja asiakirjat ovat kunnossa, kotiinpaluu sujuu ongelmitta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye