Amos Rex

Salaperäiset sammaljätit valtaavat Lasipalatsin aukion – Amos Rexin näyttely kutsuu meitä kyseenalaistamaan ja uneksimaan lasten pelottomaan tapaan

Jaa

Vihreä sammaljätti varustettuna suksilla ja sauvoilla on kulkenut Amos Rexin kumpujen keskelle, kenties valmiina kartoittamaan tuntemattomia alueita. Vaeltajan mielestä yksi tapa oppia tuntemaan maailmaa on matkustaminen, toinen on aistien avulla – erityisesti kosketuksen kautta. Ehkä siksi jätti kertoo omasta tehtävästään koskettamalla avointa kämmentä toisen käden kahdella sormella. Viittoma toteutuu liikuttamalla sormia kämmenen yli, mikä tarkoittaa viittomakielellä kävellä tai vaeltaa.

Havainnekuva. Kim Simonsson: Vaeltaja, 2022.
Havainnekuva. Kim Simonsson: Vaeltaja, 2022. Kuva: Kim Simonsson

Vaeltaja on yksi neljästä jättiläismäisestä vihreästä hahmosta, jotka ovat tilapäisesti juurtuneet Lasipalatsin aukiolle ja Bio Rexin terassille. Kim Simonssonin (s. 1974) Sammaljätit ovat noin neljän metrin korkuisia hahmoja, jotka kommunikoivat keskenään viittomakielellä. Teokset on hankittu osaksi Konstsamfundetin kokoelmaa, joka on yksi laajimmista yksityisistä taidekokoelmista Suomessa. 

Kim Simonssonia voi haastatella paikan päällä Helsingissä 22.–26.4.

Sammaljättien pitkä matka kotiin kulkee Helsingin keskustan kautta

VaeltajaKeräilijäYstävyys ja Valontuoja ovat matkalla takaisin metsään. He pitävät taukoa Lasipalatsin aukiolla Amos Rexin kummuilla kesän yli, jonka jälkeen he jatkavat pikkuhiljaa kohti Amos Andersonin Kemiönsaarella sijaitsevaa kesäpaikkaa, Söderlångvikin kartanoa. Sinne Sammaljätit jäävät pysyvästi ja sulautuvat vähitellen osaksi metsän ekosysteemiä. 

“Minulla oli visio suuresta metsään sammaloituneesta hahmosta. Tämän ystävällisen jätin kuka tahansa voisi kohdata sattumalta metsässä kulkiessaan. Tämä unelma toteutuu nyt, kun neljä jättiä muuttaa Söderlångvikin metsään", sanoo Simonsson. 

Sammaljätit löytyvät Söderlångvikin metsästä keväästä 2025 alkaen. 

Simonsson kuvailee jättejään utooppisiksi sammallapsiksi. Hän on antanut jokaiselle ryhmän jäsenelle oman tärkeän tehtävän, ja jokainen tehtävä on yhtä tärkeä. Yksi kantaa työkaluja, kun taas toinen kantaa suksia selässään. On syytä kiinnittää huomiota myös Sammaljättien käsiin, jotka ovat merkittävässä roolissa; jätit kommunikoivat toistensa ja ympäristönsä kanssa viittomakielellä.  

Kuvanveistäjä Kim Simonsson asuu ja työskentelee Fiskarsin taiteilijakylässä Länsi-Uudellamaalla. Hän on työskennellyt keraamisten sammalhahmojen parissa lähes kymmenen vuoden ajan – sammaljätit ovat hänen tähän asti suurimmat teoksensa. Hänet tunnetaan ennakkoluulottomasta tarinankerronnasta ja materiaalien vahvasta tuntemuksesta. 

Sammaljätit ovat esillä Lasipalatsin aukiolla 29.4.–20.10.2024. Näyttelyn on kuratoinut Kai Kartio

Viittomakieli on kaikille 

Viittomakielet ovat visuaalisia kieliä, joita käyttävät sekä kuurot, heikkokuuloiset että kuulevat. Ne koostuvat eri viittomista, joissa yhdistyvät käsien, vartalon ja suun liikkeet sekä kasvon ilmeet. Suomessa on käytössä kaksi eri viittomakieltä: suomenruotsalainen sekä suomalainen viittomakieli, jota Kim Simonssonin Sammaljätit puhuvat. 

Kevään muut näyttelyt

Keväällä Amos Rexissä nähdään myös kokoelmanäyttely Musta tuntuu, toistaiseksi sekä samaan aikaan avautuva Josefina Nelimarkan näyttely The Cloud of Un/knowing. Näyttelyt ovat avoinna 27.3.–8.9.2024.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kim Simonssonin muotokuva
Kim Simonssonin muotokuva
Lataa
Kim Simonsson: Vaeltaja, 2022.
Kim Simonsson: Vaeltaja, 2022.
Lataa
Teokset Lille3000-festivaalilla vuonna 2022. Kim Simonsson, Kerääjä, 2022.
Teokset Lille3000-festivaalilla vuonna 2022. Kim Simonsson, Kerääjä, 2022.
Lataa
Teokset Lille3000-festivaalilla vuonna 2022. Kim Simonsson, Ystävyys, 2022.
Teokset Lille3000-festivaalilla vuonna 2022. Kim Simonsson, Ystävyys, 2022.
Lataa

Amos Rex

Amos Rex on taidemuseo, jossa menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus kohtaavat. Lasipalatsin funktionalistisen maamerkin yhteyteen rakennetut kaarevakattoiset maanalaiset näyttelytilat sijaitsevat Lasipalatsin aukiolla kohoavien omaleimaisten kumpujen alla. Amos Rex esittelee tilallisesti rakentuvia, elämyksellisiä ja usein teknologisesti kokeellisia näyttelyitä nykytaiteilijoilta ja heidän modernistisilta edeltäjiltään. Amos Rexin omistaja on Föreningen Konstsamfundet.

Amos Rex 
Mannerheimintie 22–24 
00100 Helsinki 

museum@amosrex.fi
amosrex.fi
@amoskonst #amosrex

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amos Rex

Amos Rex nya utställningar upplevs med känsla och öppet sinne – första utställningen med verk ur museets samlingar och Josefina Nelimarkkas studioutställning öppnar 27.3.20247.3.2024 14:22:03 EET | Tiedote

Känslorna och hjärtat fick styra då verken till den första breda presentationen av Amos Rex samlingar valdes. Utställningen Så känns det, tillsvidare låter oss se glimtar ur de omfattande samlingarna och den lämnar också rum för besökarens känslor. Samtidigt öppnas Josefina Nelimarkkas (f. 1982) utställning The Cloud of Un/knowing, med nya verk som utforskar molnen och deras väsen som en del av vattnets kretslopp på jorden. Amos Rex bjuder in representanter för pressen till pressevenemanget tisdagen 26.3 kl. 10–12. Anmälan: https://amosrex.fi/rsvp-press/

Amos Rexin uudet näyttelyt koetaan tunteet edellä ja aistit avoinna – museon ensimmäinen kokoelmanäyttely sekä Josefina Nelimarkan studionäyttely aukeavat 27.3.20247.3.2024 14:22:03 EET | Tiedote

Kun Amos Rexin ensimmäisen laajemmin kokoelmia esittelevän näyttelyn teokset valittiin, se tehtiin tunteella ja sydämellä. Musta tuntuu, toistaiseksi -näyttely tarjoaa kurkistuksen mittaviin kokoelmiin ja antaa tilaa myös kävijän tunteille. Samaan aikaan avautuva Josefina Nelimarkan (s. 1982) uusista teoksista koostuva The Cloud of Un/knowing -näyttely tutkii pilviä ja niiden olemusta osana maapallon veden kiertokulkua. Amos Rex kutsuu median edustajat lehdistötilaisuuteen tiistaina 26.3. klo 10–12. Ilmoittautuminen: https://amosrex.fi/rsvp-press/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye