FiBAN – Finnish Business Angels Network ry

Enkelisijoitusten määrä laski 30 % vuonna 2023 - Epävarma rahoitusmarkkina on heijastunut alkuvaiheen startupeihin

Jaa

Enkelisijoitukset ovat laskeneet 26 miljoonaan euroon edeltävän vuoden 37 miljoonasta eurosta. Bisnesenkeleiden vuosittaiset sijoitusmäärät ovat yleensä pysyneet 30–50 miljoonan välissä. FiBANille raportoidun mukaan vuonna 2023 rahoitusta saaneiden yritysten lukumäärä laski 173 yritykseen. Vastaava luku vuonna 2022 oli 248 yritystä. 

Sijoitetut pääomat laskussa - myös rahoitettuja yrityksiä vähemmän vuonna 2023

Suomen enkelisijoittajayhdistys FiBAN kerää vuosittain tilastoja alkuvaiheen startup-sijoituksista ja irtautumisista. Aktiivisten yksityissijoittajien määrä ei ole kuitenkaan laskenut: kyselyyn vastanneista jopa 60 % kertoi sijoittaneensa startup-yrityksiin, joka vastaa aiempien vuosien tasoa.

“Vaikka enkeleiden sijoitusaktiivisuus on pysynyt hyvällä tasolla, uusiin kohteisiin on sijoitettu varovaisesti ja sijoitetut summat ovat hieman laskeneet. Mediaanisijoituksen koko on laskenut noin 20 000 eurosta 17 000 euroon,” FiBANin data-asiantuntija Ivan Helin kertoo.

“Nousseet korot ja epävarma maailmanpoliittinen tilanne ovat heikentäneet rahoitusmarkkinaa. Tämän vuoksi ei todennäköisesti uskalleta ottaa samalla tavalla riskiä. On priorisoitu olemassa olevien yritysten jatkorahoittamista,” toimitusjohtaja Tiina Laisi-Puheloinen vahvistaa.

Suomalaisiin yrityksiin sijoitetaan kuitenkin yhä aktiivisemmin. “Valtaosa enkeleiden tekemistä sijoituksista, 95 %, meni suomalaisiin yrityksiin. Enkeleillä on erittäin merkittävä rooli tässä markkinatilanteessa ja kriittisen alku- ja kasvuvaiheen mahdollistajina,” Laisi-Puheloinen muistuttaa.

Taloustilanne: exiteissä lisää konkursseja ja vähemmän yritysostoja

Raportoitujen exitien eli irtautumisten määrä kasvoi edellisvuodesta 145:een. Erityisesti konkurssien osuus kasvoi. FiBANin luvut ovat linjassa Tilastokeskuksen kanssa, jonka mukaan konkursseja oli vuonna 2023 eniten 25 vuoteen.

Aktiivisten eli yli viisi sijoitusta tehneiden enkeleiden lukumäärä laski edellisvuodesta –  enkelisijoittajalla on nyt keskimäärin 6 portfolioyritystä. Luvut eivät kuitenkaan aiheuta huolta FiBANissa.

“Saattaa olla, että moni seuraa tilannetta aktiivisesti, tekee sijoituksia jos sopivia startuppeja löytyy, mutta myös odottaa exitejä olemassaolevista sijoituksistaan ennen kuin sijoittaa uusiin,” Laisi-Puheloinen sanoo.

Laisi-Puheloisen mukaan uusien yhteissijoittamisen mallien ja rahoitusinstrumenttien uskotaan vaikuttavan positiivisesti kuluvan vuoden startup-sijoituksiin. “Vuoden 2023 lopulla Business Finland VC:n ja Innovestorin julkaisema enkeleiden  Kanssasijoitusrahaston tavoitteena on täydentää enkelisijoituksia jopa 30 miljoonalla eurolla. Uskomme tämän olevan piristysruiske alkuvaiheen startup-yrityksille ja enkelisijoittajille tässä taloustilanteessa,” Laisi-Puheloinen lisää.

Kansainväliset pääomasijoittajat ovat aktivoituneet FiBANin suuntaan ja tulevaisuuden kasvutarinat voivat löytyä uusilta sektoreilta. “Nyt kannattaa pitää silmällä esimerkiksi syväteknologiaa sekä puolustus- ja turvallisuusalan innovaatioita,” Laisi-Puheloinen sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Milja MäkeläViestintäpäällikköFiBAN – Finnish Business Angels Network ry

FiBANin viestintäpäällikkö, jolta saat FiBANin dataliitteet (sijoitustilastot, jäsentutkimus). Yhteydenotot: email, puhelinsoitto, WhatsApp.

Puh:0405385418milja.makela@fiban.org

Kuvat

Lataa
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa
FiBANin toimitusjohtaja Tiina Laisi-Puheloinen on entinen startup-yrittäjä ja reservin majuri, joka on löytänyt enkelisijoittajan FiBANin verkostona kautta.
FiBANin toimitusjohtaja Tiina Laisi-Puheloinen on entinen startup-yrittäjä ja reservin majuri, joka on löytänyt enkelisijoittajan FiBANin verkostona kautta.
Lataa
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta FiBAN – Finnish Business Angels Network ry

FiBANin STARTUP-PULSSI 1/2024: Startupien rahoitushaku kaksinkertaistunut, kolmannes startupeista tekoälypohjaisia3.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Kevään 2024 FiBANin kautta rahoitusta hakeneiden määrä lähes kaksinkertaistui aiempien vuosien keskimääräisestä 250 hakemuksesta yli 450 hakemukseen. Eniten hakemuksia keväällä 2024 saapui ohjelmistoalan startupeilta. Muita trendaavia aloja olivat puolustus ja turvallisuus, data-analytiikka, wellness, entertainment, deep tech ja gaming. Naisten edustus rahoitusta hakeneissa startup-yrityksissä on säilynyt matalalla tasolla. Rahoitusta hakeneista naistiimejä oli vain noin kuusi prosenttia kaikista hakemuksista kun pelkästään miestiimejä oli noin 50% hakijoista.

100 000 euron sijoitus: Suomen suurimman puolustusalan startup-kilpailun voittaja ja finalistit julki8.6.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Riihimäellä 7.6. järjestetyn Pitch Finland DefSec -startup-kisan voittajaksi on valittu Dobbelgänger, joka on kehitetty VTT:n kiihdyttämöohjelmassa. Yritys voitti 100 000 euron sijoituksen enkeli- ja pääomasijoittajista koostuvasta ryhmältä. Dobbelgänger on kehittänyt kevyitä ja helposti koottavia harhautusvälineitä, jotka pystyvät jäljittelemään esimerkiksi lämpö- ja tutkaominaisuuksia.

Nato-jäsenyyys herätti startupit ja sijoittajat: 100 000 euron sijoitusmahdollisuus pitchaustapahtumassa27.3.2024 08:30:00 EET | Tiedote

Riihimäellä MaanpuolustusAreenan yhteydessä järjestetään 7.6. Pitch Finland DefSec, jossa startup-yritykset kilpailevat 100 000 euron sijoituksesta ja pääsevät esittämään ensi kertaa innovaationsa julkisesti Suomen suurimmille sijoittajatahoille. Kyseessä on startup-kentän ensimmäinen tässä mittakaavassa järjestettävä puolustus- ja turvallisuussektoriin keskittyvä pitchaus-tapahtuma.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye