Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkoston kokouksessa keskustelua työtaistelujen vaikutuksesta sektorin palveluihin ja toimintaan

Jaa

Päivittäistavarahuollon toimintaympäristön ajankohtaiseen tilanteeseen vaikuttavat parhaillaan käynnissä olevat työtaistelut sekä julkisen talouden haasteellinen tilanne. Sektorin työllisyysnäkymät vaihtelevat alueittain. Päivittäistavarahuollon tilanne jatkuu toimintaympäristön tilasta huolimatta vakaana.

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontui etäyhteyksin perjantaina 15.3.2024 vuoden ensimmäiseen kokoukseensa.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Kaisa Ainasoja avasi kokouksen kuvaamalla toimintaympäristön ajankohtaisen tilanteen, johon vaikuttavat sektorin näkökulmasta käynnissä olevat työtaistelut sekä aluehallintovirastojen osalta vuoden 2024 alussa alkanut uusi AVI-ELY-strategiakausi ja aluehallinnon kokonaisvaltainen uudistaminen.

Huoltovarmuuden tilannekuva jatkuu vakaana

Huoltovarmuuskeskuksen varautumisasiantuntija Joni Kinnunen esitteli elintarvikehuollon huoltovarmuuden tilannekuvan. Ilmoitetuilla työtaistelutoimenpiteillä ei tällä hetkellä nähdä olevan välittömiä vaikutuksia elintarvikkeiden tai muiden päivittäistavaratuotteiden saatavuuteen. Yksittäisiä tuotepuutoksia saattaa esiintyä, mutta hamstraukseen ei ole tarvetta. Myös ruokapalveluiden tilanne on hyvä.

Lakot vaikuttavat yritysten toimintakykyyn ja -edellytyksiin myös huoltovarmuuskriittisillä aloilla, mutta huoltovarmuusvaikutus syntyy vasta, jos tuotannon, palveluiden tai kriittisen infrastruktuurin toimivuus häiriintyy tavalla, jossa väestön, talouselämän tai maanpuolustuksen välttämättömimpiä perustarpeita ei pystytä täyttämään. Yksittäisten tuotteiden vajaukset tai puutteet kaupoissa eivät esimerkiksi ole lähtökohtaisesti huoltovarmuuskysymyksiä. Huoltovarmuuskeskus julkaisee verkkosivuillaan säännöllisesti arvioita lakkojen huoltovarmuusvaikutuksista.

Myös aluepäällikkö Anna-Leena Ronkainen kuvasi Kokkolan Halpa-Halli Oy:n näkökulmasta päivittäistavarahuollon tilanteen jatkuvan vakaana. Tuotteita kaupoissa on hyvin saatavilla, ja lakot vaikuttavat lähinnä yksittäisten tuotteiden saatavuuteen ja tavarantoimittamisen järjestelyihin. Lakot eivät ole vaikuttaneet myöskään Koillismaan päivittäistavarakaupan yleiseen tilaan.

Työllisyysnäkymä vaihtelee alueittain haastavassa julkisessa taloustilanteessa

 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston asiantuntija Terttu Toivanen kuvasi alueen työttömyydessä olleen viime kuukausina hienoista kasvua. Tammikuun lopun tilanteen mukaan alueella oli yhteensä 23 500 työtöntä työnhakijaa, mikä on jonkin verran enemmän kuin vuosi sitten. Myös avointen työpaikkojen määrä on kasvanut edellisvuodesta. Avoimet työpaikat sijoittuvat ensisijaisesti palvelualoille, ravintoloihin, myyntiin, suurtalouteen, kiinteistönhuoltoon sekä lähihoitajan tehtäviin.

Kainuun ELY-keskuksen työvoima-asiantuntija Atte Laitinen kertoi alueen työllisyysasteen puolestaan nousseen viime vuosina myönteisesti jopa 73,1 %:in ja työttömyyden pysyttelevän 10,5 %:n tasolla, mikä on koko maan kuudenneksi pienin työttömyysluku. Kainuun haasteina ovat toisaalta huoltosuhde ja työvoiman saatavuus työikäisten määrän vähentyessä tulevaisuudessa.   

Työtaistelutoimilla ei vaikutusta kuntien ruokahuoltoon

Oulun kaupungin käyttäjäpalvelupäällikkö Ritva Lasaroff kuvasi ruoka- ja puhtauspalveluiden tilanteen olevan rauhallinen; sekä keittiöihin että palvelutehtäviin on riittänyt työvoimaa. Työtaistelutoimet eivät ole vaikuttaneet myöskään ateriapalveluihin, joihin ruoka-aineita on ollut saatavilla normaaliin tapaan.

Kajaanin kaupungin Mamsellin johtaja Tuija Vuorinen kertoi kaupungin ateria- ja puhtauspalveluiden tilanteen näyttäytyvän vastaavanlaisena. Lakkojen vaikutuksia palveluihin on ennakoitu onnistuneesti, ja etenkin palveluhuollon turvaamiseksi tehdyllä ennakoivalla viestinnällä on ollut merkitystä tilanteen säilymisessä rauhallisena. Vuorinen näki Huoltovarmuusorganisaatioon (HVO) vastikään perustetun ruokapalvelupoolin hyvänä kehityssuuntana. Kainuun alueella eri toimijoiden yhteistyö aiheeseen liittyen on ollut jo valmiiksi tiivistä.

Päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkoston seuraava kokous pidetään etäyhteyksin 28.5.2024.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket fattade beslut om den första delen av huvudförpliktelsen och vitet för Helsingfors stads räddningsväsende8.5.2024 10:56:50 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har granskat utvecklingen av aktionsberedskapen hos Helsingforsregionens räddningsväsende enligt den förelagda huvudförpliktelsen. Huvudförpliktelsen är indelad i fyra delar där varje del har en egen tidsfrist. Den utsatta tiden för den första delen som var föremål för granskningen var före utgången av 2022. I 25 procent av riskrutorna som fastställdes i huvudförpliktelsen skulle aktionsberedskapen avhjälpas till en godtagbar nivå inom den utsatta tiden. Enligt den gjorda granskningen har första delen av huvudförpliktelsen fullgjorts enligt kravet och regionförvaltningsverket dömer inte ut den första delen av vitet.

Aluehallintovirasto teki päätöksen Helsingin kaupungin pelastustoimelle asetetun päävelvoitteen ja uhkasakon ensimmäisestä osasta8.5.2024 10:56:44 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tarkastellut Helsingin alueen pelastustoimen toimintavalmiuden kehittymistä asetetun päävelvoitteen mukaisesti. Päävelvoite on jaettu neljään osaan, joista kullakin on oma määräaika. Tarkastelun kohteena olevan ensimmäisen osan määräaika oli vuoden 2022 loppuun mennessä. Päävelvoitteessa määritellyistä riskiruuduista 25 %:ssa toimintavalmius oli korjattava hyväksyttävälle tasolle määräaikaan mennessä. Tehdyn tarkastelun perusteella päävelvoitteen ensimmäinen osa on toteutunut vaaditusti, eikä aluehallintovirasto tuomitse uhkasakon ensimmäistä osaa maksettavaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye