Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Salla: EU:n tekoälyasetus vahingoittaa Euroopan kilpailukykyä

Jaa

Kokoomuksen kansanedustaja, EU-politiikkaan erikoistunut valtiotieteiden tohtori ja suuren valiokunnan jäsen Aura Salla on huolissaan EU:n kilpailukyvystä teknologiasektorilla.

Aura Salla. Kuva: Ahu Yigit.
Aura Salla. Kuva: Ahu Yigit.

Euroopan parlamentti hyväksyi tällä viikolla tekoälyä koskevan asetuksen. Jäsenmaat hyväksyvät vielä lopullisen tekstin osaltaan. Asetus tulee todennäköisesti voimaan ensi kesänä ja sitä aletaan soveltaa seuraavan kolmen vuoden aikana. 

”Yhdysvallat ja Kiina käyvät kisaa tekoälyn kehittämisen paalupaikasta. Tässä kisassa EU on jäänyt lähtötelineisiin ja keskittyy nyt kilpailukyvyn parantamisen sijaan jatkuvaan sääntelyn lisäämiseen. Olennaisempaa olisi laittaa panoksia osaamisen kehittämiseen ja investointeihin”, Salla sanoo. 

“EU:n merkittävä ongelma on datan puute, hajanainen markkina ja pirstaleinen kielialue. Innovaatiot vaativat uskallusta ja mahdollisuutta ottaa riskiä. Yksityisyyden suoja ja henkilökohtaisen datan hallinnointi ovat erittäin olennaisia seikkoja, joihin EU:n lainsäädäntöä tulisi rajata. Sen sijaan nyt keskitytään luokittelemaan nykyisiä teknologioita eri kategorioihin, mikä tulee todennäköisesti olemaan vanhentunut tulokulma jo syntyessään”, Salla jatkaa. 

“Teknologioiden kehitystyö Kiinassa ja Yhdysvalloissa on jo kaukana nykytodellisuudesta. Asetuksen tavoitteet ja riskiperusteinen lähestymistapa ovat kannatettavia. Ongelma lopullisessa esityksessä on, että siihen tuotiin myös yleiskäyttöiset tekoälymallit, jotka ovat kehitysvaiheensa alussa ja joiden riskeistä ja niiden hallinnoinnista ei ole vielä riittävää tietoa ja vaikutusarviota. Riskejä kannattaa ennakoida, mutta se pitää tehdä asiantuntevaan harkintaan perustuen ja oikeasuhtaisin keinoin. EU:n digisääntelyä täytyy ottaa käyttöön järkevästi niin, että esimerkiksi virtuaalisten ja lisättyjen todellisuuksien yhteentoimivuus varmistetaan vapaaehtoisilla normeilla ja standardeilla”, Salla totetaa.

“Tekoälyasetus tuo eurooppalaisille kasvuvaiheessa oleville yrityksille merkittävän määrän hallinnollista taakkaa. Tästä hyötyvät lähinnä konsultti- ja lakitoimistot. Jatkuvalla sääntelyn lisäämisellä ei edistetä EU:n kilpailukykyä, vaan annetaan jälleen enemmän etumatkaa kilpailijoille. On tärkeää löytää tasapaino ihmisten perusoikeuksien ja ylisääntelyn välille”, Salla jatkaa.

Suomen on digitalisaation kärkimaana oltava tarkkana asetuksen toimeenpanossa, jotta tekoälyalan yritysten hallinnollinen taakka voidaan pitää mahdollisimman kevyenä. Suomen kannattaa esimerkiksi perustaa varhain asetuksen edellyttämä sääntelyhiekkalaatikko, joka auttaa tekoälyjärjestelmien ja -mallien kehittäjiä täyttämään vaatimuksensa”, Salla päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Väyrynen: Vuokralääkäritoiminta kaipaa rotia11.4.2024 11:16:07 EEST | Tiedote

Henkilöstöpula on hyvinvointialueiden kestomurheita. Alueilla joudutaan turvautumaan kalliisiin vuokrapalveluihin, jotta pystytään vastaamaan hoitotakuun määräaikoihin ja varmistamaan riittävät palvelut asiakkaille. Kalliiden vuokralääkäripalveluiden käyttö on osaltaan pahentanut hyvinvointialueiden alijäämiä. Eräiden arvioiden mukaan alueet käyttivät vuonna 2023 jopa 700 miljoonaa euroa vuokrahenkilöstöön. Hyvinvointialueiden alijäämä oli viime vuoden tilinpäätösennakoiden perusteella yli 1,35 miljardia euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye