Olkapäämurtuma paranee yhtä hyvin tukisiteellä kuin leikkaushoidolla
Tuoreessa kirurgian alan tutkimuksessa on ensimmäistä kertaa voitu vahvistaa, että olkavarren murtumien hoidossa niin leikkauksella kuin tukisiteen käytöllä hoitotulos on viiden vuoden kuluttua yhtä hyvä.
Olkavarren murtuma on aikuisilla melko yleinen vamma, joka heikentää toimintakykyä varsinkin alkuvaiheessa. Murtumien hoitokäytännöt vaihtelevat merkittävästi eri maissa riippuen käytettävissä olevista resursseista ja totunnaisista hoitotavoista.
Suomalaisessa FISH (Finnish Shaft of the Humerus) -tutkimuksessa on seurattu potilaiden toipumista olkavarren murtumasta viiden vuoden ajan. Tutkimuksessa verrattiin hoitotuloksia leikkaushoidon ja tukisiteen eli ortoosin käytön välillä.
– Tutkimushankkeen käynnistyessä vuonna 2011 näiden hoitomuotojen hyödyistä ja riskeistä ei ollut vertailukelpoista näyttöä, tutkimuksen päätutkija, sittemmin ortopediksi valmistunut ja olkavarsimurtumista väitellyt lääketieteen tohtori Lasse Rämö kertoo.
Myöhemmästäkin leikkauksesta yhtä hyvä lopputulos
FISH-tutkimuksessa selvisi aiemmin, että murtuman hoidossa sekä leikkaus että ortoosihoito tuottivat keskimäärin yhtä hyvän tuloksen, kun hoitotulosta arvioitiin puolen vuoden kuluttua vammasta.
Ortoosilla hoidettujen murtumien paranemisessa oli kuitenkin melko usein ongelmia, ja noin joka kolmas potilas jouduttiin leikkaamaan ensimmäisen vuoden kuluessa murtumasta. Merkittävin syy leikkaukseen oli murtuman luutumattomuus.
Näillä myöhemmin leikatuilla potilailla tulokset olivat vielä kahden vuoden kuluttua vammasta huonompia kuin niillä, jotka oli leikattu heti alkuvaiheessa. Tulokset olivat myös huonompia kuin niillä, joiden murtuman paraneminen sujui ilman ongelmia ortoosihoidolla.
Nyt julkaistussa tutkimuksessa kävi ilmi, että viiden vuoden kuluttua myös myöhemmin leikatut potilaat voivat yhtä hyvin kuin heti leikatut tai ne potilaat, joiden murtuma parani hyvin ortoosilla.
– Seurantatutkimuksemme antaa erittäin hyödyllistä tietoa olkavarren murtumia hoitaville lääkäreille, kertoo toinen päätutkija, olkaortopedi Thomas Ibounig HUS Helsingin yliopistollisesta sairaalasta.
Tulosten perusteella voidaan tutkijoiden mukaan kuvata murtuman paranemisaikataulu ja kertoa olkavarren murtuman saaneille potilaille eri hoitomuotojen odotettavissa olevista tuloksista sekä niihin liittyvistä riskeistä.
Helsingin yliopiston ja HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan sekä Tampereen yliopistollisen sairaalan kanssa yhteistyössä tehty tutkimus on julkaistu JAMA-julkaisusarjassa.
Vaikuttavuustutkimusta potilaan ja terveydenhuollon parhaaksi
Olkapäämurtumia selvittänyt tutkimus on tehty professori Teppo Järvisen tutkimusryhmässä (Finnish Centre for Evidence-based Orthopaedics, FICEBO), jossa tutkitaan tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoitojen vaikutuksia ja hyötyjä. Nämä vaivat ovat mielenterveysongelmien ohella merkittävin työikäisten työkykyä ja elämänlaatua heikentävä syy.
FICEBO-ryhmä on julkaissut useita korkeatasoisia tutkimuksia arvovaltaisissa julkaisusarjoissa muun muassa polven nivelkierukan leikkaushoidosta, olkalisäkkeen avarrusleikkauksesta ja hiljattain kämmenkalvon kalvokutistuman (Dupytrenin kontraktuura) hoidosta. Tutkimuksista on saatu uutta tietoa näiden sairauksien vaikuttavasta hoidosta. Tulokset tarjoavat olennaista tietoa myös hoitojen kustannuksista terveydenhuollon kehittämiseen.
Tutkimuksissa on käytetty satunnaistettua tutkimusasetelmaa ja osin myös kontrolliryhmiä, joille on tehty kirurginen lumetoimenpide.
– Satunnaistettu, kontrolloitu hoitotutkimus on lääketieteessä paras tapa selvittää kahden tai useamman hoitomuodon välistä tehoa ja vaikuttavuutta, kertoo FICEBO-tutkimusryhmän johtaja, professori Teppo Järvinen Helsingin yliopistosta ja HUSista.
Satunnaistetut tutkimukset ovat Järvisen mukaan kirurgian alalla kuitenkin verrattain harvinaisia, koska tutkimusten tekeminen vaatii paljon resursseja sekä pitkää sitoutumista tutkimuksen läpivientiin.
Alkuperäinen artikkeli: Rämö L, Ibounig T, Sumrein BO, et al. Five-Year Follow-Up of Surgery vs Functional Bracing for Closed Displaced Humeral Shaft Fractures. JAMA. Published online March 04, 2024. doi:10.1001/jama.2024.2671. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2816052
Lisätietoja
Lasse Rämö, päätutkija, HUS Helsingin yliopistollinen sairaala, Helsingin yliopisto
Puh: 050 427 2479
Sähköposti: lasse.ramo@hus.fi
Teppo Järvinen, professori, FICEBO-tutkimusryhmän johtaja, Helsingin yliopisto ja HUS Helsingin yliopistollinen sairaala
Puh: 0400 246 426
Sähköposti: teppo.jarvinen@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anu Koivusipiläviestinnän asiantuntijaHelsingin yliopisto | Meilahden kampus
Puh:02941 25491Puh:050 472 5881anu.koivusipila@helsinki.fiTietoa Helsingin yliopistosta
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme