Suomen Hammaslääkäriliitto ry

Avaa suu -kampanja kannustaa nuoria aikuisia huolehtimaan suunterveydestä

Jaa

Nuorten aikuisten suunterveyteen vaikuttavat elämänvaiheen monet muutokset, kuten itsenäistyminen ja muutto omaan kotiin, varusmiespalvelu, opiskelijaelämä ja perheen perustaminen. Hammaslääkäriliiton Avaa suu -kampanja kannustaa erityisesti nuoria aikuisia pitämään huolta suunterveydestä. Kevään kampanja-aika on 18.–31.3. Suunterveyspäivää vietetään vuosittain 20. maaliskuuta.

Hammaslääkäriliiton Avaa suu -kampanjan tunnus
Hammaslääkäriliiton Avaa suu -kampanja kannustaa huolehtimaan suunterveydestä.

– Hyvä suuhygienia ja terveelliset ruokatottumukset sekä nikotiinituotteiden käytön välttäminen ovat suunterveyden kulmakiviä kaikille. Hampaiden harjaus fluorihammastahnalla aamuin illoin ja hammasvälien puhdistus päivittäin. Lisäksi on tärkeä muistaa käydä säännöllisissä suun tutkimuksissa. Monella on riski pudota täysi-ikäistyttyään pois suun terveydenhuollon palveluista, sanoo asiantuntijahammaslääkäri Aija Hietala-Lenkkeri Hammaslääkäriliitosta.

Yleisimpiä suunsairauksia ovat hampaiden reikiintyminen ja ientulehdus, joka voi hoitamattomana edetä hampaan kiinnityskudossairaudeksi eli parodontiitiksi. Näitä voi ehkäistä hampaiden huolellisella omahoidolla.

– Suunterveydelle tärkeitä ovat yksilön jokapäiväiset valinnat, arkirutiinit ja elintavat. Näiden lisäksi tarvitaan yhteiskunnallisia toimia, esimerkiksi lainsäädännöllä ja verotuksella on mahdollista tukea terveyttä edistävää elinympäristöä ja valintoja. Terveyden edistämisen tulee olla myös osa hyvinvointialueiden terveyspalveluita, muistuttaa Hietala-Lenkkeri.

Jo sata vuotta suunterveyden edistämistä

Suunterveyden edistäminen on ollut alusta asti osa vuonna 2024 sata vuotta täyttävän Hammaslääkäriliiton toimintaa.

– Vuosikymmenten aikana liitto on edistänyt väestön suunterveyttä esimerkiksi aktiivisella vaikuttamistyöllä sekä monenlaisilla terveyskasvatusaineistoilla ja -kampanjoilla. 2000-luvulla terveyden edistäminen on siirtynyt paljolti verkkoon ja someen. Perinteisestä valistuksesta on siirrytty yksilöllisempään terveysohjaukseen ja kannustamiseen. Tavoitteena on lisätä yksilöiden ja väestön edellytyksiä huolehtia suunterveydestään sekä vaikuttaa positiivisesti asenteisiin, arvoihin ja voimavaroihin, Hietala-Lenkkeri kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Hammaslääkäriliiton Avaa suu -kampanjan tunnus
Hammaslääkäriliiton Avaa suu -kampanja kannustaa huolehtimaan suunterveydestä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Hammaslääkäriliitto on hammaslääkärien ja hammaslääketieteen opiskelijoiden akavalainen asiantuntija- ja edunvalvontajärjestö. Liittoon kuluu noin 7400 jäsentä eli yli 90 prosenttia ammattikunnasta. Olemme mukana kehittämässä suun terveydenhuoltoa ja edistämässä suomalaisten suunterveyttä. Liiton tehtävänä on myös vaalia hammaslääkärien eettisiä arvoja ja edistää ammattikunnan eettistä keskustelua. Suomen Hammaslääkäriliitto täyttää 100 vuotta vuonna 2024. https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriliitto ry

Uuden Kela-korvausmallin tulee kannustaa säännölliseen suunterveyden hoitoon1.11.2023 09:58:28 EET | Tiedote

Uuden Kela-korvausmallin tulee Hammaslääkäriliiton mukaan kannustaa säännölliseen hoitoon, jolla voidaan turvata hoidon oikea-aikaisuus, edistää suunterveyttä ja vähentää hoidon tarvetta. Uuden korvausmallin suunnittelu on päätetty aloittaa osana hallitusohjelmaa. Suun terveydenhuollon palvelujen näkökulmasta uudistus on Hammaslääkäriliiton mielestä erittäin tarpeellinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye