Autismiystävällinen kulttuuritoimija 2026 -haaste alkaa
Yhdenvertainen Oulu2026 -hanke kutsuu kaikkia kulttuuritoimijoita mukaan Autismiystävällinen kulttuuritoimija 2026 -haasteeseen. Haasteen tavoitteena on edistää kulttuurin yhdenvertaisuutta, oppia huomioimaan autismikirjon ihmisten tarpeita ja tavoittaa uusia yleisöjä.
”Haaste on konkreettinen tapa osallistua toteuttamaan kulttuuri-ilmastonmuutosta, joka yhdistää ihmisiä ja kutsuu asettumaan toisen ihmisen asemaan. Osallistua voi kuka tahansa kulttuuritoimija, joka haluaa edistää kulttuurista yhdenvertaisuutta”, sanoo hankkeen projektipäällikkö Anna Litewka-Anttolainen.
”Käytännössä osallistuminen tarkoittaa osallistumista koulutukseen, joka vahvistaa valmiuksia tukea moninaisen yleisön osallisuutta ja ymmärtämistä sekä suunnitella autismi- ja aistiystävällisiä kulttuuripalveluita. Niistä hyötyvät lopulta kaikki”, hän lisää.
Kaksiosainen koulutus järjestetään Teamsin välityksellä 19.4. ja 26.4. klo 9-10.30. Ilmoittautua tulee 12.4. mennessä (siirryt Lyyti-sivustolle). Koulutuksesta vastaa Suomen Autismikirjon Yhdistys. Koulutus on maksuton.
Koulutuksen jälkeen on mahdollisuus hakea Autismiystävällinen-sertifikaattia. Koulutukseen voi osallistua myös ilman sitoumusta hakea sertifikaattia. Lisätietoa Autismiystävällinen-sertifikaatista Suomen Autismikirjon Yhdistyksen sivustolta.
Haaste on syntynyt Yhdenvertainen Oulu2026 -hankkeen aloitteesta, sillä hanke edistää moninaisuutta ja vahvistaa vähemmistöjen osallisuutta Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkialueella eli Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna Litewka-AnttolainenYhdenvertainen Oulu2026, Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026
Puh:040 538 8121anna.litewka-anttolainen@oulu2026.euTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun kulttuurisäätiö, Oulu2026
Oulu2026 avaa huhtikuun ajaksi vapaaehtoishaun2.4.2025 16:53:01 EEST | Tiedote
Oulu2026:n toinen vapaaehtoishaku on auki huhtikuun ajan ja mukaan voivat ilmoittautua kaikki yli 15-vuotiaat, jotka haluavat olla mukana toteuttamassa Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta. Vapaaehtoistoiminta on ainutlaatuinen tapa päästä osaksi kulttuuripääkaupunkivuotta ja sen toteutusta. Nyt mukana on jo 165 vapaaehtoista.
Yhteistyö yritysten kanssa vahvistaa Euroopan kulttuuripääkaupungin vaikuttavuutta27.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Useat paikalliset ja kansalliset yritykset ovat lähteneet tukemaan Euroopan kulttuuripääkaupungin toteutusta. Yritykset haluavat korostaa alueen yhteisöllisyyttä ja sitoutumista kulttuuripääkaupunkivuoden onnistumiseen. Yrityskumppanit osallistuvat hankkeeseen monin eri tavoin, kuten markkinoinnin, teknologian ja tapahtumayhteistyön kautta. Yhteistyön avulla varmistetaan, että Oulu2026 jättää pysyvän jäljen niin paikalliseen elinkeinoelämään kuin kulttuurikenttään.
Me olemme kulttuuria -ohjelmahaun ensimmäiseltä hakukierrokselta 92 uutta ohjelmaa Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoteen26.3.2025 15:47:22 EET | Tiedote
Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki ensi vuonna. Kulttuuriohjelmaa Oulun ja 39 kumppanikunnan alueella tekevät sadat toimijat Oulusta, Suomesta ja Euroopasta. Monipuolista kulttuuriohjelmaa täydentämään on nyt valittu uusia projekteja ohjelmahaun kautta.
Yhdenvertainen Euroopan kulttuuripääkaupunki – check-list kulttuurialan toimijoille17.3.2025 12:36:59 EET | Tiedote
Sadat pohjoisen Suomen kulttuurialan toimijat ovat saaneet koulutusta yhdenvertaisten kulttuuripalveluiden merkityksestä ja toteuttamisesta. Tavoitteena on tarjota Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 mahdollisimman yhdenvertaista ja saavutettavaa ohjelmaa koko Oulu2026-alueella eli laajalla 40 kunnan alueella.
Kahdeksan kansainvälisesti arvostettua taiteilijaa Oulu2026 Climate Clock -taidereitin tekijöiksi13.2.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Kesäkuussa 2026 Oulussa julkaistava Climate Clock on pysyvä julkinen taidereitti, joka yhdistää taiteen, tieteen ja luonnon vahvistamaan ympäristötietoisuutta ja syventämään yhteyttä luonnon aikaan. Taidereitti on yksi merkittävimmistä Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026-ohjelmista. 6 pysyvää taideteosta sijoittuu Haukiputaalle, Kiiminkiin, Oulun kaupungin keskustaan, Oulunsaloon, Yli-Iihin, ja Ylikiiminkiin. Taidereittiä tukee Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen Maailman arvokkain kello -teos, joka luodaan yhteistyössä paikallisten asukkaiden kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme