VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Puoluerahoituksesta raportoitu puutteellisesti

Jaa

Puoluerahoitusilmoituksia korjattiin VTV:n tarkastuksen yhteydessä. Puolueorganisaatioiden tulisi seurata myös puoluetuen käyttöä huolellisemmin.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) valvoo puoluerahoitusta sekä puoluetuen käyttöä tarkastamalla vuosittain puolueita, niiden lähiyhteisöjä ja puolueyhdistyksiä. Viime vuoden valvontakierroksellaan VTV kohdisti tarkastuksiaan 52 puolueorganisaatioon sisältäen kaikki eduskuntapuolueet.

Puolueorganisaatioiden on ilmoitettava rahoituksestaan sekä toimitettava tarvittavat dokumentit VTV:n rekisteriin. Edellisvuosien tapaan osa puolueista ja puolueyhdistyksistä ei ollut ilmoittanut kaikkea ulkopuolisilta tahoilta saamaansa tukea. Tarkastuksien aikana organisaatiot lisäsivät puuttuvia tietoja ja korjasivat rahoitusilmoituksiaan. Päivityksiä rahoitusilmoituksiin tehtiin yhteensä noin 550 000 euron edestä.

"Havaitsimme myös suorituksia, joita oli luultu tavanomaiseksi järjestötoiminnaksi tai läpikulkueriksi ja joista ei ollut tehty ilmoituksia. Puoluelaissa on lueteltu tyhjentävästi ne poikkeukset, joista ei tarvitse ilmoittaa. Kaikista muista suorituksista on aina ilmoitettava", VTV:n valvontapäällikkö Jonna Carlson muistuttaa.

Myös puoluelain mukaisia asiakirjoja kuten tilinpäätöksiä, tilintarkastuskertomuksia ja puoluetuen tilityksiä puuttui rekisteristä, mutta niitäkin toimitettiin tarkastusten aikana. Yksi puolue ei tähän mennessä ole vielä tehnyt ilmoitusta rahoituksestaan eikä ole toimittanut tarkastusvirastolle vaadittavia aineistoja. Tarvittaessa VTV voi määrätä uhkasakon taholle, joka ei ole täyttänyt lainmukaisia velvollisuuksiaan.

VTV valvoo puoluerahoituksen lisäksi puoluetukea eli puolueiden valtionavustusta. Puoluetuen myöntää valtioneuvosto ja se on tarkoitettu poliittisen toiminnan tueksi.

”Kaikkien puolueorganisaatioiden tulisi seurata ja dokumentoida puoluetuen käyttöä tarkemmin. Havaitsimme puutteita sopimuskäytännöissä, valtionavustustilityksissä, kirjanpidon menettelyissä ja käyttöehtojen noudattamisessa. Tukea palautettiin valtioneuvoston kanslialle yhteensä noin 15 000 euroa tapauksissa, joissa tuen ehtoja ei ollut noudatettu”, Carlson kertoo.

Avoin tieto puoluerahoituksesta ehkäisee korruptiota ja epäasiallista vaikuttamista puolueiden toimintaan. Puoluerahoitustietoja ja -asiakirjoja voi tarkastella verkossa.

Tutustu uuteen julkaisuun: Puoluerahoituksen valvonta 2023 – Valtiontalouden tarkastusviraston kertomus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Jonna Carlson
Jonna Carlson
Lataa

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan osoittamiin kohteisiin tuloksellisesti lakeja ja sääntöjä noudattaen. Lisäksi VTV tukee toiminnallaan läpinäkyvää päätöksentekoa ja demokratiaa.

VTV tarkastaa valtion taloudenhoidon laillisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta sekä valvoo finanssipolitiikkaa, puolue- ja vaalirahoitusta ja avoimuusrekisterin käyttöä. VTV on ylin riippumaton tarkastusviranomainen. Se toimii eduskunnan yhteydessä, ja sen asema ja tehtävät on säädetty perustuslaissa.

VTV.fi

Statens revisionsverk säkerställer att statens tillgångar används i enlighet med riksdagens beslut, effektivt och med efterlevnad av lagar och regler. Med sin verksamhet stödjer revisionsverket dessutom ett transparent be-slutsfattande och demokrati.

Revisionsverket granskar lagligheten och ändamålsenligheten i skötseln av statsfinanserna, övervakar finanspo-litiken och användningen av öppenhetsregistret samt utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Revis-ionsverket är den högsta oberoende revisionsmyndigheten. Revisionsverket fungerar i anslutning till riksdagen och dess ställning och uppgifter föreskrivs i grundlagen.

VTV.fi/sv

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye