Suomen riistakeskus

Elstängsel skyddar bigårdar från björnar

Dela

Björnar orsakar årligen avsevärda skador på biodlingar. Björnarna är hungriga när de vaknar ur sin vintersömn, och vissa försöker fylla sina magar genom att plundra bikupor. Elstängsel som skyddar bigårdar bör underhållas innan björnarna vaknar.

Finlands viltcentral har tillsammans med Finlands Biodlares Förbund utvecklat metoder för att skydda bigårdar. Elstängsel har visat sig vara en fungerande och kostnadseffektiv metod. En björn som har fått en elstöt respekterar i allmänhet elstängslet och lämnar bikuporna i fred.

- Björnen är ett klokt djur och låter sig inte stoppas av ett elstängsel som inte underhålls eller som är strömlöst, säger Teemu Lamberg, viltplanerare vid Finlands viltcentral.

Jord- och skogsbruksministeriet har beviljat specialunderstöd till Finlands viltcentral för anskaffning av skyddsmaterial för att förebygga skador orsakade av stora rovdjur. Med undantag för strömkällan är elstängselutrustningen kostnadsfri för biodlaren. Biodlare kan beställa stängselpaket från Farmcomp Oy.

Förutom stängsel används ljudskrämmor som en tillfällig lösning för att förhindra skador på biodlingar. Förhoppningen är att de ska hålla björnarna borta från skadeobjektet tills bigården kan skyddas med ett elstängsel.

- Försöken med ljudskrämmor fortsätter i vår. Ljudskrämmorna installeras på bigårdarna i kombination med viltkameror, för att den eventuella effekten ska kunna dokumenteras, säger Lamberg.

Björnskador på bikupor

Enligt Naturresursinstitutets färska uppskattning har björnstammen blivit ännu starkare och spridit sig över hela Finland. Björnar orsakar årligen betydande skador på biodlingar. År 2023 ersattes skador orsakade av björn med cirka 130 000 euro. I takt med att björnstammen stärks förväntas skadorna också öka.

- Alla björnar är inte intresserade av bikupor, men vissa individer har lärt sig att utnyttja dem som föda. De största skadorna uppstår på våren när björnarna lämnar sina iden och på hösten när de tankar näring inför vintersömnen, säger Lamberg.

Det finns uppskattningsvis cirka 3 000 biodlare i Finland. Mängden skador orsakade av björn ökar i områden med många bigårdar.  

När en skada har inträffat ska den genast anmälas till regionens landsbygdsnäringsmyndighet. Alla biodlare kan ansöka om skadeersättning. Ansökan om skadeersättning kan lämnas in elektroniskt via Livsmedelsverkets Vipu-tjänst. Skador som överstiger 170 euro under ett kalenderår ersätts till sitt fulla belopp.

Enligt Naturresursinstitutets senaste uppskattning finns det 1 670–1 815 över ett år gamla björnar i våra skogar.

Anvisning för anläggande av skyddsstängsel för biodlingar: https://hunaja.net/sv/biodling/bjornskador/ingardningsanvisningar-for-biodlaren/

Vipu-tjänsten: https://vipu.ruokavirasto.fi

Nyckelord

Kontakter

Teemu Lamberg, viltplanerare, Finlands viltcentral
tfn 029 431 2212

Maritta Martikkala, biodlingsrådgivare, Finlands Biodlares Förbund
tfn 050 303 0890

Länkar

Finlands viltcentral är en självständig offentligrättslig inrättning som främjar en hållbar vilthushållning, stöder jaktvårdsföreningarnas verksamhet, ser till att viltpolitiken verkställs och svarar för de offentliga förvaltningsuppgifter som föreskrivs.

Följ Suomen riistakeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen riistakeskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye