Tulli

Suomessa on jatkossakin laillisesti venäläisissä rekisterikilvissä olevia autoja

Jaa

Kansallinen kuuden kuukauden siirtymäaika Venäjän rekisterissä olevien autojen maasta poistumiselle päättyi perjantaina. Viikonlopun aikana valvontaviranomaiset havaitsivat kolme venäläisissä rekisterikilvissä olevaa autoa. Tulli muistuttaa, että Suomessa on jatkossakin laillisesti liikenteessä Venäjälle rekisteröityjä autoja. Auton kuljettajan pitää todistaa valvontaviranomaisille oikeus auton käyttöön pyydettäessä.

Venäjän rekisterissä olevien autojen EU:sta poistumista koskeva kansallinen kuuden kuukauden siirtymäaika umpeutui perjantaina. Ulkoministeriö antoi 16.9.2023 EU:n pakotesääntelyyn perustuvan linjauksen, jonka mukaan Suomessa olevat, Venäjälle rekisteröidyt autot pitää viedä pois viimeistään 15.3.2024. Lauantaista 16.3.2024 alkaen kaikkien liikenteessä tavattujen, Venäjälle rekisteröityjen autojen kuljettajien on pitänyt todistaa oikeutensa käyttää autoa.

– Viikonloppu sujui rauhallisesti ja tähän mennessä valvontaviranomaisten tietoon on tullut kolme venäläisissä rekisterikilvissä olevaa autoa, joiden Suomessa olon perusteita selvitetään, kertoo valvontaosaston johtaja Sami Rakshit

– On kuitenkin hyvä muistaa, että myös siirtymäajan jälkeen meillä on Suomessa Venäjälle rekisteröityjä autoja, jotka ovat laillisesti maassa. Poikkeukset tulevat sekä EU:n pakoteasetuksesta että kansallista linjauksista. Meillä on esimerkiksi Ukrainan sotaa paenneita, kansainvälisen suojelun piirissä olevia henkilöitä, jotka voivat käyttää venäläisissä rekisterikilvissä oleva autoaan täällä maaliskuun loppuun asti, painottaa Rakshit.

Poikkeukset, jotka oikeuttavat käyttämään Venäjän rekisterissä olevaa autoa

EU:n pakoteasetuksessa linjataan poikkeukset, joiden perusteella Venäjälle rekisteröidyn auton voi yhä tuoda EU:hun. Kansalliset poikkeukset koskevat taas Venäjälle rekisteröityjä autoja, jotka ovat jo olleet Suomessa.

EU:n pakoteasetuksessa on määritelty kaksi poikkeusta Venäjälle rekisteröityjen autojen osalta. Nämä ovat Venäjällä pysyvästi asuvan EU- tai Eta-kansalaisen tai hänen perheenjäsenensä omistamat autot sekä diplomaattikilvin varustetut autot.

Suomessa jo olevien, Venäjälle rekisteröityjen autojen osalta poikkeuksia on tietyille ryhmille. Näitä ovat EU:n ulkopuolella pysyvästi asuvien päätoimisten opiskelijoiden sekä määräaikaisella, voimassaolevalla työsopimuksella töissä olevien autot. Tietyissä, rajatuissa tapauksissa Venäjälle rekisteröityjen työsuhdeautojen käyttö on myös mahdollista EU-alueella asuville, kuten myös tapauksissa, missä auton väliaikaisen maahantuonnin määräaikaan on erikseen saatu Tullilta lisäaikaa.

Ukrainan sodan vuoksi kansainvälisen suojelun piirissä Suomessa olevien henkilöiden, joilla on Venäjän rekisterikilvissä oleva auto, on mahdollista tuontiselvittää auto muuttotavarana Suomeen vielä 16.-31.3.2024 välisenä aikana siirtymäajan päättymisestä huolimatta. Poikkeus koskee ainoastaan niitä autoja, jotka ovat saapuneet EU:n alueelle viimeistään 19.12.2023. Jos autoa ei ole tuontiselvitetty maalikuun 2024 aikana, tulee auto siirtää pois Suomesta viimeistään 31.03.2024.

Oikeuden auton käyttöön osoittavat asiakirjat hyvä pitää ajossa mukana

Kaikkien liikenteessä tavattavien, Venäjälle rekisteröityjen autojen kuljettajien pitää pyydettäessä todistaa valvontaviranomaisille oikeutensa käyttää autoa. Dokumentit on hyvä pitää ajossa mukana, jotta oikeutensa käyttää venäläisissä rekisterikilvissä olevaa autoaan pystyy todistamaan heti kysyttäessä.

Liite: Asiakirjat, joilla oikeuden Venäjälle rekisteröidyn auton käyttöön voi todistaa liikenteessä valvontaviranomaisille

Tullin aikaisempi tiedote (12.3.2024): Suomessa olevien, Venäjälle rekisteröityjen autojen tulee poistua viimeistään 15.3.2024

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja medialle:
valvontaosaston johtaja Sami Rakshit, , yhteydenotot Tullin viestinnän mediapalvelun kautta, p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi

Lisätietoja asiakkaille:
yhteydenotot sähköpostitse kirjaamo@tulli.fi tai puhelimitse Tullin asiakaspalvelun kautta: https://tulli.fi/tietoa-tullista/yhteystiedot/neuvontaa-henkiloasiakkaille/soita-henkiloasiakas

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Suomen Tulli on osa EU-tullia ja se vaikuttaa meihin kaikkiin16.5.2024 11:33:47 EEST | Tiedote

EU on tulliliitto ja Suomen EU-kaupan osuus on 63,5 prosenttia ulkomaankaupasta. Kaikkien EU-maiden tulliviranomaiset toimivat samojen tavarakauppaa sääntelevien käytäntöjen mukaan ja EU-maiden välisessä kaupassa ei ole tullimaksuja. Tullit valvovat EU:n ja sen ulkopuolisten maiden välisten kauppasopimusten toteutumista käytännössä. Tulevaisuudessa tulliliiton on tarkoitus tiivistyä entisestään EU:n tulliuudistuksen myötä.

Ensimmäinen tulliasema perustettiin autolauttoja varten 65 vuotta sitten – Tullimuseo aukeaa kesäkauteen tänään15.5.2024 12:50:50 EEST | Tiedote

Suomen autolauttaliikenne alkoi 65 vuotta sitten. Yksi ensimmäisistä autolautoista oli Korppoon Galtbystä kesällä 1959 liikenteen aloittanut höyrylautta. Autolautat ovat myös tänään kesäkauteen avautuvan Tullimuseon Lautalla lännestä -näyttelyn aihe. Suomenlinnassa sijaitseva Tullimuseo on auki tiistaista sunnuntaihin läpi koko kesän ja sinne on vapaa pääsy.

Ulkomaille koiran kanssa? Huolehdi lemmikin passi ja rokotus kuntoon, niin paluu Suomeen onnistuu ongelmitta23.4.2024 07:58:00 EEST | Tiedote

Huomenna vietetään Koiranpäivää. Vuosittainen valtakunnallinen teemapäivä kannustaa koiranomistajia viettämään mukava päivä koiransa kanssa. Monesti rakas lemmikki on myös matkakumppani. Koiranomistajan vastuulla on selvittää Suomeen paluuseen liittyvät vaatimukset jo ennen ulkomaille lähtöä. Kun vaadittavat rokotukset, lääkitykset ja asiakirjat ovat kunnossa, kotiinpaluu sujuu ongelmitta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye