Asuntosäätiö

Asuntosäätiön toimitusjohtaja Esa Kankainen: Asuntopolitiikkaa on tehtävä pitkäjänteisesti – ASO-järjestelmää tulee kehittää, ei lakkauttaa

Jaa

Asuntopolitiikan poukkoilevuus vaikeuttaa rakennus- ja kiinteistöalan toimijoiden sekä kaupunkien ja kuntien toimintaa. Asuntopolitiikka on keskeisessä roolissa hyvinvointiyhteiskunnan kehittämisessä. Segregaation torjunnassa toimivaksi osoittautunutta asumisoikeusjärjestelmää tulee edelleen kehittää.

Asumisoikeuskohde, Kirstinharju 2 Espoo
Asumisoikeuskohde, Kirstinharju 2 Espoo

ARA-tuotannon tulevaisuutta selvittäneen Markus Lahtisen selvitysryhmän loppuraportissa kritisoidaan asumisoikeusasuntotuotannon lopettamista nopealla aikataululla. Nopea alasajo ei ratkaise asumisoikeusjärjestelmän haasteita.

”Selvitysryhmän loppuraportti peräänkuuluttaa ansiokkaasti pitkäjänteisyyden ja ennustettavuuden lisäämistä asuntopolitiikassa. Asumisoikeusjärjestelmän uudistuotannon äkkinäinen pysäytys on ääriesimerkki poukkoilevasta asuntopolitiikasta, joka ei ole kenenkään etu”, sanoo Asuntosäätiön toimitusjohtaja Esa Kankainen.

”Onneksi nykyisessä heikossa suhdannetilanteessa ymmärrettiin antaa lisäaikaa asumisoikeusasuntojen uudistuotannolle, mikä tasaa osaltaan rakennusalan suhdannepohjaa”, toteaa Kankainen.

Toimiva välimalli olemassa

Asumisoikeusjärjestelmä on osoittautunut toimivimmaksi ns. välimallin ratkaisuksi, ja sitä voidaan edelleen kehittää lainsäädäntöä päivittämällä. Asuntopolitiikalla voidaan ehkäistä alueiden eriarvoistumista, ja siinä asumisoikeusjärjestelmä on toiminut tehokkaasti. Asumisoikeusasuntojärjestelmän lopettaminen veisi päättäjiltä toimivan kaupunkisuunnittelun työvälineen. Lopettaminen  vaarantaisi myös nykyisen asumisoikeusasuntokannan vakauden, ja vastiketason jo pelkästään uudistuotannon loppuessa.

Asumisoikeuslaki uudistui juuri, ja sitä on otettu käyttöön vaiheittain. Lakiuudistuksen viimeisin osa järjestysnumerouudistus tuli voimaan syyskuun alussa 2023 siirtymäkaudella. Siirtymäkausi päättyi vuoden 2023 lopussa, ja uudistus on ollut voimassa vasta vajaat kolme kuukautta.

”Uudistuksella suunnataan asumisoikeusasunnot eniten niitä tarvitseville. Lainsäädännön tavoitteiden toteutumista tulee seurata ja arvioida huolellisesti. Vielä ei tiedetä kuinka esimerkiksi mainittu uudistus vaikuttaa asumisoikeusasuntojen kohdentumiseen”, muistuttaa Esa Kankainen.

Lakkautuspäätös vaikeuttaa asuntorakentamisen suunnitelmien toteutusta ja etenkin segregaation torjumista. Vaarassa on monipuolinen ja kohtuuhintainen asuntotarjonta. Tästä myös suurimmat kaupungit ovat ilmaisseet huolensa.

”Asuntohankkeiden elinkaari suunnittelusta toteutukseen kestää useita vuosia, joten 1–3 vuoden lykkäys asotuotannon osalta ei riitä. Tuotannon nopea lopetus kaataa nykyisiä ja suunnitteilla olevia hankekokonaisuuksia. Korttelihankekokonaisuuksissa tämä voi tarkoittaa myös vapaarahoitteisten ja ARA-rahoitettujen hankkeiden lopettamista”, painottaa Kankainen.

”Asumisoikeusjärjestelmän lakkauttamisen vaikutuksia ja mahdollisia ratkaisuehdotuksia tulisi selvittää laaja-alaisesti. Näemme Asuntosäätiössä poukkoilevan asuntopolitiikan seurausten osuvan ennen kaikkea kansalaisiin. Asuntopolitiikalla on turvattava jokaisen suomalaisen oikeus asuntoon ja hyvinvointia tukeva asuinympäristö. Päättäjiltä tarvitaan yhteistä tahtotilaa pitkäjänteiseen asuntopolitiikkaan, vain niin voidaan huolehtia oikeudenmukaisesta ja elinvoimaisesta yhteiskunnasta”, Kankainen toivoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Asuntosäätiö-konsernin toimitusjohtaja Esa Kankainen, print
Asuntosäätiö-konsernin toimitusjohtaja Esa Kankainen, print
Lataa
Asuntosäätiö-konsernin toimitusjohtaja Esa Kankainen, web
Asuntosäätiö-konsernin toimitusjohtaja Esa Kankainen, web
Lataa

Asuntosäätiö on yksi suurimpia suomalaisia asuinkiinteistöjen omistajia Suomessa. Tarjoamme noin 18 000 kotia 33 paikkakunnalla; asokoteja, vuokrakoteja ja omistuskoteja. Vuosittain käynnistämme noin 400 uuden asunnon tuotannon. Liikevaihtomme vuonna 2022 oli 186,4 miljoonaa euroa. Kaiken toimintamme ytimessä ovat vastuullisuus ja yleishyödyllisyys: emme tavoittele välitöntä voittoa tai taloudellista etua.

asuntosaatio.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Asuntosäätiö

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye