Pirkanmaan liitto

Maakunnallinen liikennejärjestelmätyö täsmentyy toimeenpano-ohjelmalla

Jaa

Pirkanmaan liikennejärjestelmätyön keskeisimmät teemat ja tavoitteet vuosille 2024–2027 on määritetty uudessa toimeenpano-ohjelmassa. Asiakirjan ovat laatineet Pirkanmaan liiton ja Pirkanmaan ELY-keskuksen edustajat. Lisäksi prosessiin osallistui useita alueellisia sidosryhmiä ja yhteistyökumppaneita.

Kuva valtatie 9:ltä.
Kuva valtatie 9:ltä. Kuvaaja: Ville Vainio

Pirkanmaan maakuntahallitus hyväksyi ohjelman kokouksessaan 18.3. edustamaan maakunnan tahto- ja tavoitetilaa.

Toimeenpano-ohjelma koostuu kolmesta osasta: liikennejärjestelmätyön kärkiteemat ja painopistealueet, raideyhteyksien kehittäminen ja tieyhteyksien kehittäminen. Ensimmäisen osion toimeenpanon vetovastuu on pitkälti maakuntaliitolla ja ELY-keskuksella. Toinen ja kolmas osio sen sijaan vaativat toteutuakseen sujuvaa yhteistyötä, resurssien tehokasta suuntaamista ja aktiivista edunvalvontatyötä. 

Kirjaukset painottuvat vuosille 2024 ja 2025, mutta erityisesti tie- ja rataverkon kehittämistavoitteita on määritetty vuoteen 2027 asti. Osa hankkeista tähtää tällä aikataululla toteutukseen, mutta monet nyt suunnittelu- ja edunvalvontatyöllä edistettävät hankkeet realisoituvat tie- ja rataverkolla lopullisesti vasta 2030-luvulla.  

Valtaosa tie- ja ratayhteyksiin liittyvistä kehittämistoimista on enemmän tai vähemmän kytköksissä valtakunnallisiin rahoituspäätöksiin. Väyläverkon kehittämisen rahoituskehys onkin niukka suhteessa tarpeisiin, joita on paljon koko maassa. Toimeenpano-ohjelmassa on huomioitu tämä epäsuhta ja kirjauksilla pyritäänkin realistiseen toteutettavuuteen ja ylimaakunnalliseen vaikuttavuuteen. 

Pirkanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelma.
Toimeenpano-ohjelma 2024–2027

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ruut-Maaria RissanenSuunnittelujohtajaPirkanmaan liitto

Maakuntakaava, liikennejärjestelmäsuunnittelu, maankäytön, liikenteen tai ympäristön suunnittelua koskevat kysymykset.

Puh:044 422 2264ruut-maaria.rissanen@pirkanmaa.fi

Juho VehviläinenLiikennesuunnittelijaPirkanmaan liitto

Toimin Pirkanmaan liikennejärjestelmätyöhön liittyvissä suunnittelutehtävissä ja vastaan liikenneselvitysten sekä aiheeseen liittyvien lausuntojen valmistelusta. Lisäksi osallistun asiantuntijana erilaisiin yhteistyöverkostoihin ja projekteihin.

Puh:044 422 2017juho.vehvilainen@pirkanmaa.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan liitto on koko maakunnan laajuinen kuntayhtymä. Toiminta-alueita ovat aluekehitystyö, maankäyttö ja liikenne (alueidenkäyttö), innovaatio- ja tulevaisuustyö, EU-rahoitukseen liittyvät tehtävät sekä kansallinen ja kansainvälinen edunvalvonta. Liiton toiminnassa korostuu verkostomaisuus, jonka avulla viemme yhdessä Pirkanmaata kohti kestävästi elinvoimaista maakuntaa.

www.pirkanmaa.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan liitto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye