Yhä useammat työyhteisöt sallivat verenluovutuksen työajalla

Jaa

Veripalvelun vuosi sitten lanseeraama työpaikkasertifikaatti on otettu käyttöön jo yli 250 työpaikalla. Sertifikaatti on tunnustus niille työyhteisöille, jotka mahdollistavat verenluovutuksessa käynnin työajalla.

Työntekijöitä hihat ylhäällä, menossa verenluovutukseen

”Työpaikat, jotka mahdollistavat verenluovutuksen työajan puitteissa, ovat tärkeitä toimijoita verihuollon kokonaisuudessa. Heidän avullaan verenluovuttajakuntaan saadaan lisää uusia luovuttajia, kertoo Veripalvelun talous- ja vastuullisuusjohtaja Katarina Stendahl.

Työyhteisöille päätös sallia verenluovutus työajalla on yksi mahdollisuus osoittaa yhteiskuntavastuuta. Verenluovutus on myös helppo ja suhteellisen nopea tapa auttaa. Työyhteisöt voivat itse päättää tarkemmin luovutuksessa käynnin ehdoista, esimerkiksi kuinka monta kertaa verenluovutuksessa voi vuodessa käydä. Suomessa verenluovuttajat luovuttavat keskimäärin 1,6 kertaa vuodessa.

Riihimäen kaupunki edelläkävijänä

Työpaikkasertifikaatin käyttöön ottaneissa työyhteisöissä on mukana erikokoisia työpaikkoja monilta eri aloilta. Eräs tuoreista sertifikaatin käyttäjistä on Riihimäen kaupunki. Kaupunki on ensimmäisiä kuntatyönantajia, joka sallii koko henkilöstölleen verenluovutuksen työaikana.  Idean takana oli aktiivinen henkilöstö.

”Saimme henkilöstöltä useampia yhteydenottoja liittyen siihen, voisiko verenluovutus työajalla olla mahdollista”, Riihimäen kaupungin henkilöstön kehittämispäällikkö Päivi Ojanen taustoittaa.

”Käsittelimme asiaa työnantajan ja henkilöstön edustajien kesken ja näimme tämän sopivan hyvin kaupungin arvoihin ja työnantajakuvaan. Haluamme olla reilu ja vastuullinen työnantaja, Ojanen kertoo.

”Henkilöstömme on pitänyt asiaa tärkeänä ja tällä päätöksellä halusimme myös osoittaa sen, että aloitteiden teko ja kehitysehdotusten esille otto kannattaa”. Ojanen toteaa.

Riihimäellä käytäntö linjattiin niin, että verenluovutuksessa käynti ei saa vaikuttaa kaupungin palvelujen toteuttamiseen.

”Laitoimme ehdoksi verenluovutukselle työaikana sen, ettei kyseiselle ajalle tarvitse hankkia sijaista. Lisäksi rajasimme työajan käytöksi yhden tunnin. Toivomme, että käytäntö helpottaa verenluovutuksessa käyntiä ja kannustaa myös uusia verenluovuttajia henkilöstöstä lähtemään mukaan”, Ojanen innostaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Veripalvelun työpaikkasertifikaatti on tunnustus, jonka organisaatio saa käyttöönsä, jos sen työntekijöiden on mahdollista luovuttaa verta työajalla. Työpaikkasertifikaatti on konkreettinen tapa auttaa potilaita ja osoittaa yhteiskuntavastuuta.

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye