Espoon seurakuntayhtymä

Pääsiäinen Espoossa on iloa, valoa ja varjoja

Jaa

Espoon seurakunnissa valmistaudutaan jo pääsiäisen viettoon.

Pääsiäiskuvassa kukkivat moniväriset tulppaanit hangella kevätauringon valossa.
Pääsiäinen on myös kevään juhlaa. Kuva: Espoon seurakunnat. Kuva on luotu Adobe Firefly tekoälysovelluksen avulla.

– Pääsiäisen jumalanpalvelukset muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden. Niissä vaelletaan läpi pääsiäisen tapahtumien kohti tyhjää hautaa ja iloa, kuvailee seurakuntapastori Iida Rotko, Espoon tuomiokirkkoseurakunnasta.

– Kiirastorstain messussa ehtoollisen jälkeen alttari puetaan mustiin. Pitkäperjantaina kuljetaan Jeesuksen rinnalla kohti ristiä. Pääsiäisyönä valot syttyvät kirkossa ja juhla alkaa. Se on vaikuttava kokemus.

Palmusunnuntaina 24.3. muistetaan kirkoissa kertomusta Jeesuksesta, joka ratsastaa Jerusalemiin. Väkijoukko juhlii Jeesusta, laskee hänen tielleen vaatteita sekä palmunoksia. Tästä on syntynyt meillä virpomisen perinne. Koristelemme pajunoksia ja lapset käyvät virpomassa joko tuttaviaan sekä sukulaisiaan tai naapurustojen ovilla kiertämässä. ”Virvon varvon tuoreeks terveeks, vitsa sulle, palkka mulle.” 

Espoon seurakunnissa on tarjolla virpomisvitsojen ja pääsiäiskoristeiden askartelua

Lastenlauluja ja pääsiäisaskartelua Chapplessa ti 19.3. klo 17.30

Pääsiäisaskarteluilta aikuisille Ison Omenan kirjastossa to 21.3. klo 17

Virpomisoksien askartelupaja Espoonlahden kirkon pääsiäismyyjäisissä la 23.3. klo 11–14

Koko perheen virpovitsapaja ja Pajukirkko Tapiolan kirkolla la 23.3. klo 16 alkaen

Pääsiäisaskartelua perheille Safkaa ja seuraa -illassa Suvelan kappelilla ke 27.3. klo 17

Palmusunnuntaina kirkot ovat iloa ja valoa täynnä: Jumalanpalvelukset, messut ja muut tapahtumat

Hiljaisen viikon kohokohtia ovat kiirastorstai ja pitkäperjantai

Kiirastorstai on ollut evankelis-luterilaisessa kirkossa se päivä vuodessa, jolloin käydään eniten ehtoollisella. Ehtoollispöydän leivässä ja viinissä muistellaan Jeesuksen yhteistä viimeistä ateriaa opetuslasten kanssa.

Kiirastorstain messun päätteeksi urut vaikenevat ja kynttilät sammutetaan. Alttari riisutaan kankaista ja esineistä, ja se verhotaan mustaan. Pimennetty, mustiin puettu kirkko on järisyttävän koskettava. Kiirastorstain 28.3. tapahtumat seurakunnissa.

Pitkäperjantain raamatun kertomuksissa Jeesus ristiinnaulitaan ja hän kuolee. Kristillisen opin mukaan kärsimyksen päivänä Jeesus antaa itsensä meidän pahuutemme tähden. Pitkäperjantai on vuoden ainoa pyhäpäivä, jonka kirkkotekstiilien värinä on musta. Pitkäperjantaina vietetään kirkoissa sanajumalanpalveluksia, jossa viivytään ristin juurella.

Alttarilla käytetään kukkina viittä ruusua kuvaamaan Jeesuksen haavoja. Urkuja tai muita instrumentteja ei yleensä soiteta, vaan virret lauletaan ilman säestystä. Passiomusiikkia on tarjolla myös pitkäperjantaina 29.3. Espoon kirkkojen konserteissa.

Pääsiäinen on kristikunnan suurin juhla, silloin iloitaan kirkoissa

Varsinainen pääsiäinen on niin tärkeä juhla, että kalenterissa on kaksi pyhäpäivää peräkkäin: pääsiäispäivä ja toinen pääsiäispäivä. Ilo alkaa jo lauantai-iltana, kun kirkonkellot kutsuvat pääsiäisyön messuun.

Pääsiäisenä hauta on tyhjä. Jeesus on noussut kuolleista. Toisena pääsiäispäivänä 1. huhtikuuta monessa kirkossa vietetään perhemessua. Messun jälkeen Leppävaaran kirkossa, Olarin kirkossa ja Tapiolan kirkossa lapset saavat messun jälkeen osallistua hilpeään pääsiäismunajahtiin.

Pääsiäismaanantaina Leppävaaran kirkolla on mahdollisuus tutustua juutalaiseen pääsiäisperinteeseen seder-aterian äärellä. Elämyksellisen aterian hinta on 15 euroa aikuisilta ja 5 euroa lapsilta (4–12 v). Seder-aterialle ilmoittaudutaan ennakkoon 22.3. mennessä.

Pääsiäisen yömessut, perhemessut ja gospelmessut

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pääsiäiskuvassa kukkivat moniväriset tulppaanit hangella kevätauringon valossa.
Pääsiäinen on myös kevään juhlaa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon seurakunnat - Evankelis-luterilainen kirkko Espoossa

Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Espoonlahden seurakunta, Leppävaaran seurakunta, Olarin seurakunta, Tapiolan seurakunta ja Esbo svenska församling muodostavat yhdessä Espoon seurakuntayhtymän. Seurakunnissa on yhteensä 157 500 jäsentä. Työntekijöitä on noin 500.

Kirkko Espoossa vahvistaa yhteisönä kristillistä uskoa, tulevaisuuden toivoa ja lähimmäisenrakkautta. Olemme läsnä ihmisten arjessa ja juhlassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon seurakuntayhtymä

Esbo församlingar verkar på fyra kontinenter – 1,77 miljoner euro till internationellt bistånd och missionsarbete21.3.2024 08:30:00 EET | Uutinen

Esbo församlingar delade ut ett anslag på 1,77 miljoner euro till missionsarbete och internationellt bistånd. Via fem organisationer bär Esboborna globalt ansvar och verkar förutom i Europa även i Asien, Afrika och Sydamerika. Samarbetspartnerna delar Esbo församlingars värderingar och förbinder sig till jämställdhet och likabehandling i sin verksamhet.

Espoon seurakunnat toimivat neljällä mantereella – 1,77 miljoonaa euroa kansainväliseen apuun ja lähetystyöhön21.3.2024 08:30:00 EET | Uutinen

Espoon seurakunnat jakoivat 1,77 miljoonan euron määrärahan lähetystyöhän ja kansainväliseen apuun. Viiden järjestön kautta espoolaiset kantavat globaalia vastuuta ja toimivat Euroopan lisäksi Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Yhteistyökumppanit jakavat Espoon seurakuntien arvot ja sitoutuvat toiminnassaan tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye