Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon vesistöjen tulvariskejä on arvioitu uudelleen

Jaa

Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on arvioinut vesistöjen tulvimisesta aiheutuvat tulvariskit Etelä-Savon alueella. ELY-keskus ei ehdota toimialueensa vesistöalueilta nimettäväksi merkittäviä tulvariskialueita. Savonlinnan keskusta ympäristöineen on tunnistettu muuksi tulvariskialueeksi.

Osittain sula, osittain jäinen ja luminen vesistö
Osittain sula, osittain jäinen ja luminen vesistö

ELY-keskus on tulvariskien alustavassa arvioinnissa tunnistanut, että Saimaan harvinaisen vesistötulvan arvioidaan aiheuttavan suuria vahingollisia seurauksia hyvin laajalla alueella. Etelä-Savossa erityisesti Savonlinnan keskustassa ympäristöineen aiheutuu vahingollisia seurauksia. Kokonaistarkastelussa on kuitenkin päädytty siihen, että Etelä-Savon vesistöalueilla vesistötulvista aiheutuvat vahingot eivät yllä merkittäviksi.

Tulvariskien merkittävyyttä arvioitaessa on huomioitu erityisesti se, että Saimaan alueen tulville tyypillinen vaiheittainen ja hidas kehittyminen pienentää osaltaan erityisesti terveyteen ja turvallisuuteen kohdistuvia välittömiä riskejä. 

Tulvariskien alustava arviointi ja ehdotukset merkittäviksi tulvariskialueiksi on tehty vuonna 2010 voimaan tulleen tulvariskilain mukaisesti.

Alueen kunnat, toiminnanharjoittajat ja kansalaiset voivat esittää mielipiteitään alueista ja niiden nimeämisen perusteista 17.6. asti vesi.fi -sivustolla. Maa- ja metsätalousministeriö nimeää merkittävät tulvariskialueet 22.12.2024 mennessä ELY-keskuksen ehdotuksen perusteella.

Myös muilla kuin merkittävillä tulvariskialueilla alueilla voidaan tehdä suunnittelua tulvariskien estämiseksi ja vähentämiseksi.

Merkittäville riskialueille hallintasuunnitelmat sekä tulvakartat

Merkittäville tulvariskialueille tehdään tulvavaara- ja tulvariskikartat, joista selviää, minne tulva voi levitä ja mille toiminnoille tulvista voi aiheutua vahinkoa. Alueille tehdään myös tulvariskien hallintasuunnitelmat, joissa esitetään toimenpiteet tulvariskien estämiseksi ja vähentämiseksi.

Hallintasuunnitelmissa tarkastellaan muun muassa tulvien ennustamista ja niistä varoittamista sekä maankäytön ja pelastustoimien suunnittelua. Lisäksi selvitetään tarve ja mahdollisuudet esimerkiksi tulvavesien pidättämiseen, säännöstelyn muuttamiseen tai perkauksiin ja pengerryksiin. Toiminnassa otetaan huomioon myös vesienhoidon tavoitteet. Suunnitelmia valmistelemaan nimetään tulvaryhmät.

Tulvariskien arviointiin ja ehdotuksiin tulvariskialueista Etelä-Savossa voi tutustua vesi.fi-palvelussa: www.vesi.fi/tulvariskien-aluesivut-etela-savo

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

ELY-keskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon isojen järvien tulvat jatkavat laajenemistaan30.4.2024 13:16:33 EEST | Tiedote

Mäntyharjun reitin isojen järvien (Puula, Kyyvesi ja Vuohijärvi) vedenpinnat jatkavat nousuaan ja niiden tulva-alueet laajenevat. Säännöstellyn Puulan vedenkorkeus on nousemassa harvinaisen korkealle tasolle toukokuun aikana. Vedenpinnan ennakoidaan nousevan nykyisestä korkeudestaan vielä 10–20 senttimetriä. Edellisen kerran Puula on tulvinut näin korkealle vuonna 2012, jolloin tulva muun muassa peitti alavat ranta-alueet alleen ja irrotti laitureita kiinnityksestään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye