Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen ELY-keskus ehdottaa kahden alueen nimeämistä merkittäviksi tulvariskialueiksi

Jaa

Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tarkistanut arviot vesistöalueiden ja merenrannikon tulvariskeistä Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueella. ELY-keskus ehdottaa merkittäviksi tulvariskialueiksi Kymijoen alaosaa sekä Haminan ja Kotkan rannikkoaluetta. Ehdotukset merkittäviksi tulvariskialueiksi ovat kuultavana 15.3.–17.6.2024.

Kuohuva koskimaisema, aurinko puiden takana, lunta maassa ja huurteisia puita.
Langinkoski, Kotka 7.1.2024. Tapio Tuukkanen

Tausta

Tulvariskien alustava arviointi tehdään tulvariskilain (620/2010) ja asetuksen (659/2010) mukaisesti kaikille vesistöalueille ja merenrannikon alueille. ELY-keskus tarkistaa arviot kuuden vuoden välein ja tekee niiden perusteella ehdotukset merkittäviksi tulvariskialueiksi. Maa- ja metsätalousministeriö nimeää vesistöalueen ja merenrannikon merkittävät tulvariskialueet ELY-keskusten ehdotuksesta. Merkittäville tulvariskialueille laaditaan tai tarkistetaan tulvakartat ja tulvariskien hallintasuunnitelmat.

Merkittävien tulvariskialueiden ehdotukset

Kaakkois-Suomen alueen nykyisiin merkittäviin tulvariskialueisiin ei ehdoteta muutoksia. Arvion perusteella Kymijoen alaosa sekä Haminan ja Kotkan rannikkoalue täyttävät edelleen merkittävän tulvariskialueen kriteerit. Kymijoen alaosalla tulvat voivat aiheuttaa merkittävää haittaa ja vahinkoa erityisesti asutukselle ja liikenneyhteyksille. Avovesikauden tulvatilanteiden lisäksi Kymijoella esiintyy talviaikaisia hyydetulvia, joiden mahdollinen nopea kehittyminen lisää tulvista aiheutuvaa riskiä. Haminan ja Kotkan rannikkoalueella meritulvat voivat aiheuttaa merkittävää haittaa muun muassa asutukselle, liikenneyhteyksille, satamille sekä yhteiskunnan tärkeille palveluille. Ilmastonmuutos lisää huomattavasti meritulvien riskiä itäisellä Suomenlahdella.

Etelä-Karjalan alueelle ei ehdoteta tulvariskilain mukaisia merkittäviä tulvariskialueita. Edellisen tulvariskien alustavan arvioinnin jälkeen arvion tietopohja on lisääntynyt huomattavasti erityisesti Saimaan alueella. Saimaan tulva- ja kuivuusriskejä on selvitetty laajasti vuosien 2019–2023 aikana, ja vuonna 2023 alueella järjestettiin Saimaa23 tulva- ja patovalmiusharjoitus. Uuden tietopohjan perusteella Taipalsaaren ja Lappeenrannan alueella tunnistetun muun tulvariskialueen rajausta on tarkennettu, mutta vahinkojen ei ole arvioitu kokonaisuutena ylittävän merkittävän tulvariskialueen kriteereitä.

Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueen pienemmillä vesistöalueilla tulvista aiheutuvat vahingolliset seuraukset eivät ole alustavan arvioinnin perusteella yleiseltä kannalta katsoen merkittäviä, eikä näille alueille ehdoteta merkittäviä tulvariskialueita.

Kuuleminen on alkanut

ELY-keskusten tekemät ehdotukset merkittävistä tulvariskialueista ovat kuultavana 15.3.–17.6.2024. Kuulemisen aikana kaikilla on mahdollisuus tutustua ehdotuksiin ja ehdotusten tausta-asiakirjoihin sekä esittää mielipiteensä ehdotuksista merkittävien tulvariskialueiden nimeämiseksi. Mielipiteensä voi esittää myös viranomaisten suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutusten arvioinnista annetun lain (200/2005) mukaisesti tulvariskien hallinatasuunnitelman ja siihen liittyvän ympäristöselostuksen lähtökohdista, tavoitteista ja valmistelusta. Maa- ja metsätalousministeriö nimeää  merkittävät tulvariskialueet ELY-keskusten ehdotuksesta 22.12.2024 mennessä. Kaikki kuulemiseen liittyvä materiaali löytyy vesi.fi-palvelusta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava vesitalousasiantuntija Tapio Tuukkanen, p. 0295 029 225
Vesitalousasiantuntija Jarmo Kivi, p. 0295 029 211
Sähköpostit: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kuvat

Kuohuva koskimaisema, aurinko puiden takana, lunta maassa ja huurteisia puita.
Langinkoski, Kotka 7.1.2024.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kesänopeuksiin aletaan siirtyä 8.4. alkaen Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa5.4.2024 08:33:02 EEST | Tiedote

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poisto aloitetaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa maanantaina 8.4.2024, mikäli sää- ja keliolosuhteet sen sallivat. Koko maassa on määrä palata kesäajan nopeusrajoituksiin huhtikuun loppuun mennessä. Tielläliikkujien on otettava kevään mahdollisesti vaihtelevat olosuhteet huomioon niin ajamisessa kuin rengasvalinnassakin.

Imatran seutukunnalle valmistellaan äkillisen rakennemuutoksen suunnitelmaa4.4.2024 14:23:44 EEST | Tiedote

Stora Enso uutisoi keskiviikkona muutosneuvottelujen alkamisesta Imatran tehtailla ensi viikolla. Muutosneuvottelut kestävät alustavan arvion mukaan kuusi viikkoa ja niiden tuloksena vähennyksiä voidaan tehdä maksimissaan 120 henkilön verran. Useista toimijoista koostuva ryhmä kokoontui tänään torstaina keskustelemaan siitä, kuinka mahdollisesti työttömiksi jääviä henkilöitä voidaan tukea. Mukana olivat edustajat Stora Ensolta, Imatran kaupungilta, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta, Kaakkois-Suomen TE-toimistosta, Etelä-Karjalan maakuntaliitosta, Imatran Seudun Kehitysyhtiöstä, Lappeenrannan kaupungilta, Etelä-Karjalan Yrittäjistä ja Etelä-Karjalan kauppakamarista sekä useita henkilöitä työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Kaakkois-Suomen maaseudun elinvoimaa parantaviin hankkeisiin on haettavissa tänä vuonna lähes 10 miljoonaa euroa2.4.2024 13:23:59 EEST | Tiedote

Kaupunkikeskustojen ulkopuolella sijaitsevien yritysten investointeihin ja kehittämiseen on haettavissa tänä vuonna runsaasti EU:n maaseuturahoitusta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta ja alueen neljästä Leader-ryhmästä. Ympäristö- ja ilmastotoimiin liittyvät teemahaut tuovat oman lisänsä kehittämishankkeitten rahoituspalettiin. Euroopan maaseuturahastosta tuetaan yritysten sekä yhteisöjen investointeja ja kehittämistoimia, jotta maaseudulla palvelut ja elämänlaatu paranisivat ja kaupunkikeskustojen ulkopuolelle syntyisi lisää yritystoimintaa ja työpaikkoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye