Huoltovarmuuskeskus

TIETO24-harjoitus kehittää yhteiskunnan varautumista hybridiuhkiin

Jaa

Tällä viikolla käynnistyvä TIETO24-harjoitus harjoittaa viranomaisten ja elinkeinoelämän yhteistoimintaa laajassa yhteiskunnan häiriötilanteessa. Mukaan harjoitukseen on ilmoittautunut yli 180 organisaatiota, ja huomion kohteena on tällä kerralla erityisesti energia-ala ja siihen kytkeytyvä logistiikka.

TIETO24-harjoituksen logo

Laaja tietoyhteiskunnan valmiusharjoitus TIETO24 käynnistyy maaliskuussa 2024, ja huipentuu lokakuussa järjestettävään intensiivivaiheen roolipeliin, jossa osallistujat harjoittelevat toimintaa kuvitteellisessa laajavaikutteisessa yhteiskunnan häiriötilanteessa.

− Muuttunut turvallisuusympäristömme edellyttää, että olemme koko yhteiskunnan tasolla entistä varautuneempia erilaisiin häiriötilanteisiin, joihin voi sisältyä niin fyysistä vaikuttamista, kyberhyökkäyksiä kuin informaatiovaikuttamistakin. TIETO24 harjoittaa meitä toimimaan yhdessä tällaisissa laajoissa, yhteiskunnan toimintaa uhkaavissa häiriötilanteissa, sanoo Huoltovarmuuskeskuksen johtava varautumisasiantuntija Juha Ilkka.

Laajavaikutteisissa häiriöissä yhteistoiminta ja toimiva tiedonvaihto ovat keskeisessä roolissa oikean tilannekuvan muodostamisessa ja kriisin ratkaisussa. Harjoituksen koulutussisältöjä ovat muun muassa yhteistyö viranomaisten kanssa, kriisitiimien toiminta, toimitusketjujen hallinta ja häiriötilanteissa huomioitava lainsäädäntö.

Erityishuomion kohteena energia ja logistiikka

TIETO24-harjoituksessa erityishuomion kohteena on energia-ala ja siihen kytkeytyvä logistiikka. Häiriötön energian saatavuus on yksi keskeinen perusedellytys yhteiskunnan normaalille toiminnalle, ja sen häiriöt lamauttavat nopeasti toimintaa myös muilla toimialoilla.

Mukaan TIETO24-harjoitukseen on ilmoittautunut yli 180 organisaatiota. Mukana on toimijoita erityisesti energia- ja logistiikkasektorilta mutta myös muilta huoltovarmuuden kannalta kriittisiltä toimialoilta. Harjoitukseen valmisteluun osallistuvat toimialoista vastaavat sektoriviranomaiset ja ministeriöt sekä Huoltovarmuuskeskus, Traficomin Kyberturvallisuuskeskus, Poliisi, Puolustusvoimat ja Yleisradio.

TIETO24 koostuu kevään 2024 aikana järjestettävistä koulutuspäivistä ja osallistujille annetuista tehtävistä. Opit testataan käytännössä lokakuussa järjestettävässä kolmipäiväisessä roolipelissä, jossa harjoittelijat ratkovat energiasektoriin kohdistuvaa laajaa kuvitteellista häiriötilannetta.

Joka toinen vuosi järjestettävien TIETO-harjoitusten järjestämisvastuu on Huoltovarmuuskeskuksella, ja käytännössä harjoitusta organisoi Huoltovarmuusorganisaatioon kuuluva Digipooli. TIETO-harjoituksia on järjestetty 1970-luvun lopulta lähtien.

Lisää TIETO24-harjoituksesta Digipoolin verkkosivuilla: https://www.digipooli.fi/fi/tieto24

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

TIETO24-harjoituksen projektipäällikkö Antti Nyqvist / Digipooli, p. 040 861 9446, antti.nyqvist@teknologiateollisuus.fi

Johtava varautumisasiantuntija Juha Ilkka / Huoltovarmuuskeskus, p. 029 505 1006, juha.ilkka@nesa.fi

Tietoa Huoltovarmuuskeskuksesta

Huoltovarmuuskeskus (HVK) on työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallinnonalan laitos, jonka tehtävänä on maan huoltovarmuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyvä suunnittelu sekä operatiivinen toiminta. Yhteistyössä muiden viranomaisten ja elinkeinoelämän kanssa HVK varmistaa, että yhteiskunnan kriittisten toimintojen jatkuvuus voidaan turvata kriisi- ja häiriötilanteissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoltovarmuuskeskus

Polttoaineet eivät Suomen varastoista lopu, jakelu turvattava myös jatkossa21.3.2024 18:08:22 EET | Tiedote

Suomessa on varastoissa moninkertainen määrä polttoaineita lakkojen aikaiseen tarpeeseen nähden. Polttoaineiden loppumisesta ei siis tarvitse olla huolissaan, eikä hamstraamiseen ole aihetta. Kun työtaistelu on nyt pitkittymässä, polttoaineiden jakelu olisi kyettävä turvaamaan jatkossakin, ennen kuin häiriöitä alkaa syntyä. Huoltovarmuuskeskus (HVK) katsoo, että polttoainejakelun lakkorajoja tulisi näin ollen tarkistaa.

Huoltovarmuus vaatii polttoainejakelun rajaamista lakon ulkopuolelle20.3.2024 18:34:20 EET | Tiedote

Työtaistelujen ilmoitettu pidentyminen heikentää todennäköisesti Suomen huoltovarmuutta ja hankaloittaa sen turvaamista. Vaikka polttoaineita Suomessa on ja niitä koko ajan valmistetaan, jakeluterminaalien kuuluminen lakon piiriin estää niiden saamista käyttöön. Työtaisteluista vastaavat liitot ovat vakuuttaneet, että huoltovarmuus turvataan. Huoltovarmuuskeskus (HVK) edellyttää, että tämä näkyy käytännössä kriittisten toimintojen rajaamisena lakon ulkopuolelle, laajemminkin kuin lentopolttoaineen osalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye