HelsinkiMissio

Nuorten ääni yksinäisyydelle – julkaistu opas tarjoaa ratkaisuja nuorten kasvavaan yksinäisyyteen

Jaa

Yksinäisyys on lisääntynyt kaikissa ikäryhmissä, mutta kaikkein haavoittuvimmassa asemassa ovat nuoret. Tuore nuorille suunnattu opas tarjoaa ratkaisuja nuorten kokemaan yksinäisyyteen. Kertomuksia yksinäisyydestä -opas antaa äänen nuorten omille kokemuksille ja tuntemuksille. 

Kertomuksia yksinäisyydestä -opas nuorille tuo ilmi nuorten omakohtaisia tarinoita yksinäisyydestä sekä tarjoaa työkaluja ja ratkaisuja yksinäisyyden käsittelemiseen
Kertomuksia yksinäisyydestä -opas nuorille tuo ilmi nuorten omakohtaisia tarinoita yksinäisyydestä sekä tarjoaa työkaluja ja ratkaisuja yksinäisyyden käsittelemiseen

Aluksi yksinäisyys voi tuntua pelkältä surulta.

Toisinaan yksinäisyys voi tuntua myös tyhjyydeltä.

Ylipäätään yksinäisyys voi tuntua pelkältä kivulta.
- Arttu 17 vuotta

Nuorten yksinäisyys on kasvava ongelma ja samalla keskeinen tekijä laajemmassa nuoria koettelevassa mielenterveyden kriisissä. HelsinkiMission School to Belong -kyselyssä 14 prosenttia yläkoulussa tai toisella asteella opiskelevista nuorista kokee jatkuvaa yksinäisyyttä ja 42 prosenttia heistä ei koe pystyvänsä vaikuttamaan yksinäisyyden tunteeseen. Pitkään jatkuessaan yksinäisyys on haitallista sekä psyykkiselle että fyysiselle terveydelle.

HelsinkiMission Kertomuksia yksinäisyydestä -opas nuorille tuo ilmi nuorten omakohtaisia tarinoita yksinäisyydestä sekä tarjoaa työkaluja ja ratkaisuja yksinäisyyden käsittelemiseen. Oppaan seitsemän lukua tarjoavat tietoa kirjoitusten, runouden ja kuvataiteen muodossa puuttuvista kaverisuhteista, emotionaalisesta yksinäisyydestä, ulossulkemisesta sekä elämänmuutoksien vaikutuksesta yksinäisyyteen.

Yksinäisyys on ahdistava tunne ulkopuolelle jäämisestä ja erillisyydestä. Se on kuin ilmaa, jonka muut ohittavat huomaamatta. Kertomuksia yksinäisyydestä – opas tuo nuorten kokemukset yksinäisyydestä nähdyksi ja kuulluksi. Samalla kerromme lohduttavaa viestiä: apua yksinäisyyteen on saatavilla, toteaa Nuorten kriisipisteen päällikkö Heidi Rouhiainen.

Nuorilta nuorille opas vaikuttaa asenteisiin ja ilmapiiriin

Tutkimusten mukaan tehokkain keino vähentää yksinäisyyttä on vaikuttaa asenteisiin ja ilmapiiriin. Eri yhteisöissä, esimerkiksi koulussa, erityisesti ne henkilöt, jotka eivät koe yksinäisyyttä ovat avainasemassa yksinäisyyden vähentämisessä.

Yksinäisyyden vähentäminen ei ole vain yksinäisen nuoren asia, vaan koko yhteisön asia. Toisten huomioiminen tervehtimällä tai muutamalla ystävällisellä sanalla sekä mukaan kutsuminen ovat helppoja arkipäivän tekoja yksinäisyyden vähentämiseksi. Pienillä teoilla on suuri vaikutus, kuten julkaistu opas tuo esille, sanoo Rouhiainen.

Kertomuksia yksinäisyydestä -opas soveltuu materiaaliksi nuoriso- ja opetusalan ammattilaisille sekä nuorten omaehtoiseen toimintaan. Opas on tuotettu osana School to Belong -ohjelmaa, joka auttaa tunnistamaan ja vähentämään yksinäisyyttä oppilaitoksissa.

HelsinkiMission asiantuntijoiden lisäksi julkaisun tekemiseen osallistui opiskelijoita Vuosaaren lukiosta, Kallion lukiosta ja Helsingin kuvataidelukiosta sekä oppilaita Ekenäs högstadieskolanista ja Brandö gymnasiumista.

Opas on ladattavissa maksutta HelsinkiMission verkkosivuilta:

https://www.helsinkimissio.fi/kertomuksia-yksinaisyydesta/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Heidi Rouhiainen
Nuorten kriisipisteen päällikkö
HelsinkiMissio
heidi.rouhiainen@helsinkimissio.fi
045 855 0962

Kristiina Backberg
Viestintäpäällikkö
HelsinkiMissio
kristiina.backberg@helsinkimissio.fi
puh. 044 733 1544

HelsinkiMissio on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton sosiaalialan järjestö. Tehtävämme on vähentää yksinäisyyttä ja lisätä hyvinvointia. Tunnemme yksinäisyyden ja tiedämme keinot sen voittamiseksi.

Toimimme lähes sadan ammattilaisen ja tuhannen vapaaehtoisen voimin. Kohtaamme, tuemme ja autamme vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä. Tarjoamme yksinäisyyttä lievittäviä palveluja valtakunnallisesti sekä mahdollisuuden osallistua vapaaehtoisena kohtaamaan muita.

Kutsumme kaikki tekoihin yksinäisyyttä vastaan. Tavoitteemme on, että kukaan ei jää yksin.

helsinkimissio.fi

#YhdessäYksinäisyysVoitetaan

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HelsinkiMissio

500 000 kokemusta yksinäisyydestä – HelsinkiMissio kerää varoja yksinäisyyden vähentämiseksi23.4.2024 06:30:00 EEST | Tiedote

Joka kymmenes suomalainen kärsii haitallisesta, pitkäkestoisesta yksinäisyydestä. Se tarkoittaa, että Suomessa on yli 500 000 yksinäistä, joille yksinäisyyden kokemus tuo surua ja tuskaa päivittäin. Jatkuva yksinäisyys on vakava terveydellinen riski ja aina vakava inhimillinen kokemus. HelsinkiMissio kerää varoja 22. huhtikuuta käynnistyvällä kampanjalla yksinäisyyden vähentämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye