Eron tunteita ei voi suorittaa alta pois - 4 000 ihmistä saa apua ETKL:n eropalveluista vuosittain
Moni ottaa eron yhtenä suoritettavana asiana muiden joukossa. Vaikka eroon liittyvät käytännöt asiat voi aikatauluttaa ja suunnitella, ei eroon liittyvien tunteiden kohtaamiseen ja niiden voimakkuuteen voi valmentautua etukäteen. 4 000 ihmistä saa vuosittain apua Ensi- ja turvakotien liiton eropalveluista.
Ero on yksi elämän isoimpia kriisejä, johon liittyvien tunteiden kohtaamiseen ei voi valmistautua etukäteen. Pelko, syyllisyys, häpeä, viha ja suru ovat tavallisia tunteita erotessa ja liittyvät oleellisesti kriisistä selviämiseen. Tunteet ovat usein voimakkaimmillaan eroamisen alkuvaiheessa, kun ero todentuu itselle ja muutokset elämässä tapahtuvat.
- Nykyajan suorituskeskeinen kulttuuri kannustaa ihmisiä hoitamaan asiat tehokkaasti ja siirtymään elämässä eteenpäin vauhdilla. Eroa ei voi kuitenkaan suorittaa tunteiden tasolla, vaan tunteet on kohdattava ja annettava itselle aikaa toipua. Erossa tunteiden merkitys on auttaa ihmistä siirtymään uuteen elämän vaiheeseen, irrottautumaan päättyneestä parisuhteesta sekä ymmärtämään omaa kokemusta, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton Ero lapsiperheessä työn asiantuntija Päivi Hietanen.
Jos eron aiheuttamia tunteita ei käsittele, ne voivat heikentää psyykkistä hyvinvointia. Esimerkiksi viha ei pitkään jatkuessaan auta irrottautumaan päättyneestä parisuhteesta, vaan seisauttaa elämän paikoilleen ja aiheuttaa katkeroitumista. Pitkittynyt ahdistus taas tuottaa elimistöön pysyvän stressitilan, joka ilmenee somaattisina oireina, kuten päänsärkynä, erilaisina kipuina ja nukkumiseen liittyvinä ongelmin.
- Tunne-eron tekeminen puolisosta on tärkeää erosta toipumisessa. Tunteiden käsittelyyn liittyy eron hyväksyminen, vaikka ei olisi itse halunnut erota. Tunteita voi käsitellä puhumalla niistä ammattilaisen tai muiden eronneiden kanssa. Moni käsittelee tunteitaan myös luovin menetelmin tai liikunnan kautta, sanoo Hietanen.
Eropalvelut auttavat tunteiden käsittelyssä
Ensi- ja turvakotien liiton Ero lapsiperheessä työn palveluissa autetaan vuosittain 4 000 ihmistä. Moni aikuinen hakee apua erokriisistä selviytymiseen, josta tunteiden käsittelyllä on iso merkitys. Ammattilaisella on tärkeää olla valmiuksia ottaa asiakkaan tunteita vastaan ja auttaa niiden puhumisessa auki.
- Erosta tai yleisesti vaikeasta tilanteesta puhumista voi haitata toisinaan se, että asiakas kokee häpeää tai epäonnistumista ja erityisesti ammattilaiselle tilanteesta kertominen tuntuu vaikealta ja jopa pelottavalta. Osaava ammattilainen kohtaa ja kuuntelee, sanoittaa tilannetta sekä tukee asiakasta asian käsittelyssä ja tilanteen hyväksymisessä sallien kaikki tunteet, Hietanen sanoo.
Toisinaan erosta puhuminen tuntuukin helpommalta vertaisen kuin ammattilaisen kanssa. Esimerkiksi Ero lapsiperheessä -tilaisuuksissa erosta pääsee keskustelemaan saman kokeneiden kanssa. Vaikka eroamisen syyt tai eroon johtaneet tekijät voivat olla erilaiset, koetaan toisten eronneiden kanssa vahvaa yhteenkuuluvuutta ja ymmärrystä juuri tunnetasolla.
Apua eroon saa chatistä ja vertaisryhmistä
Apua eroon -chat tarjoaa välitöntä keskustelutukea eroauttamisen ammattilaisen kanssa. Yksi yleisimmistä avun hakemisen syistä on erosta selviäminen ja eroon liittyvät tunteet.
Chatkeskustelussa syntyvä kohtaaminen helpottaa avun hakijan oloa ja antaa suuntaviittoja sille, mitä itse voi tehdä tilanteessa, mikä auttaa ja helpottaa.
Vanhemmille tarkoitetuissa erovertaisryhmissä eroon liittyviä tunteita käsitellään yhdessä toisten kanssa turvallisesti ja itsemyötätuntoisella työskentelytavalla. Ryhmiin osallistuminen auttaa vanhempaa tekemään muutoksia omassa ajattelu- ja toimintavoissaan toista vanhempaa kohtaa sekä huomioimaan paremmin lapsen edun ja tarpeet.
Erofoorumi kokoaa alan ammattilaiset yhteen jo 15. kerran
Ensi- ja turvakotien liiton valtakunnallinen Erofoorumi järjestetään 20.3.2024 Helsingissä. Foorumin teemana on ero, tunteet ja toivo. Foorumissa puhujina ovat muun muassa tanssitaiteilija, kirjailija Hanna Brotherus, psykologi Hanna Pinomaa sekä pappi Marjo Ehn.
Erofoorumi on suunnattu sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja oikeusalan ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään eronneita vanhempia ja heidän lapsiaan sekä tutkijoille, päättäjille ja alaa opiskeleville.
Lisätietoja: https://ensijaturvakotienliitto.fi/tapahtumat/erofoorumi-2024
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Päivi HietanenEnsi- ja turvakotien liitto
Puh:050 4385290paivi.hietanen@etkl.fiTietoja julkaisijasta
Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto
Vauvaperheille uusi mahdollisuus päihdekuntoutuksen avulla30.4.2025 10:24:00 EEST | Tiedote
Suomessa kehitetty Pidä kiinni® -hoitomalli on osoittautunut merkittäväksi avuksi päihdeongelmaisille vanhemmille ja heidän pienille lapsilleen. Laaja seurantatutkimus vahvistaa, että hoito edistää vanhemman ja lapsen vuorovaikutusta sekä tukee perheen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Kuntoutuksen ansiosta vanhemmilla on mahdollisuus päihteettömään elämään yhdessä lapsensa kanssa.
Tarja Filatov jatkaa Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtajana28.4.2025 14:38:35 EEST | Tiedote
Ensi- ja turvakotien liiton (ETKL) puheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Tarja Filatov (Kanta-Hämeen ensi- ja turvakoti ry). Uudeksi hallituksen jäseneksi valittiin Sirpa Paatero (Kymenlaakson ensi- ja turvakoti ry). Valinnat tehtiin Ensi- ja turvakotien liiton liittokokouksessa 27.4.2025.
Ensi- ja turvakotien liittokokous: Vauvaperheiden avuntarpeeseen on vastattava viipymättä28.4.2025 14:32:01 EEST | Tiedote
Apua hakevat vauvaperheet ovat merkittävästi huonommassa kunnossa kuin aikaisemmin. Ensi- ja turvakotien liiton ensikotien asiakkaat kokevat palveluun tullessaan yleisesti stressiä, ahdistuneisuutta sekä sosiaalisiin tilanteisiin liittyvää pelkoa. Moni asiakas on kokenut lähisuhteissaan väkivaltaa ja muita pitkäaikaisesti vaikuttavia traumaattisia kokemuksia.
Vieraannuttava vanhempi voi aiheuttaa lapselle elinikäisiä seurauksia25.4.2025 08:29:23 EEST | Tiedote
Vieraannuttaminen on henkistä väkivaltaa, jolla on kielteiset seuraukset lapsen turvalliselle kasvulle ja kehitykselle. Vieraannuttaminen rikkoo lapsen oikeutta ylläpitää suhdetta vanhempiinsa ja hänelle merkityksellisiin läheisiin. Kansainvälistä vieraannuttamisen vastaista päivää vietetään tänään 25.4.
“Niin kohtelias, että viha osuu vain läheisiin” – Ensi- ja turvakotien liiton kampanja kääntää katseet lähisuhdeväkivallan tekijään10.4.2025 14:24:19 EEST | Tiedote
Suomessa jopa puolet naisista on jossain elämänsä vaiheessa kokenut väkivaltaa parisuhteessaan. Silti lähisuhdeväkivalta tunnistetaan heikosti. Ensi- ja turvakotien liiton uusi kampanja kääntää katseen väkivallan tekijän auttamiseen ja haluaa muuttaa lähisuhdeväkivallan käsittelyn tapoja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme