Pirkanmaan ELY-keskusPirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaalle 140 hoitosopimusta maatalousluonnon monimuotoisuuteen

Jaa

Maatalousluonnon ja maiseman viisivuotisia hoitosopimuksia haettiin Pirkanmaalla vuonna 2024 yhteensä 140 kappaletta. Sopimusten avulla säilytetään tai edistetään tavanomaista arvokkaampia luonto- tai maisema-arvoja. Lisäksi vesien suojelua ja luonnon monimuotoisuutta edistäviä kosteikkojen hoitosopimuksia saatiin Pirkanmaalla kahdeksan hakemusta. 

Niittymaisema
Maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimukseen hyväksytyllä alueella voi olla metsälaudunta tai niittyä. Jenna Unnaslahti Pirkanmaan ELY-keskus

Maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimukseen kuuluvaa aluetta hoidetaan ja kunnostetaan hoitosuunnitelman mukaisesti laiduntamalla tai niittämällä.

– Pirkanmaalla hoitosopimuksia haettiin yhteensä reilulle 1200 hehtaarille, tyypillisesti erilaisille metsälaitumille. Hoitosopimukseen kuuluvat alueet voivat olla esimerkiksi perinnebiotooppeja tai luonnonlaitumia, kertoo maatilatarkastaja Jenna Unnaslahti Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

– Maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimukseen hyväksyttävien alueiden tulee olla luontoarvoiltaan monimuotoisia tai maisemaltaan merkittäviä. Hoitosopimusta voi hakea myös kunnostettavalle kohteelle, jossa edellä mainitut ehdot täyttyvät.

Sopimuksesta maksetaan kiinteämääräinen korvaus, joka perustuu alueen hoidosta syntyneisiin kustannuksiin. Korvausta ei voida maksaa alueelle, joka ei vaadi sopimuksen mukaista hoitoa tai jonka hoidosta ei synny kustannuksia.

Maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimuksiin kuuluu myös alueita, jotka ovat valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokkaita perinnebiotooppeja. Pirkanmaalla näitä alueita on noin 200 hehtaaria, ja niistä maksettava korvaus on muita alueita suurempi.

Maastokatselmoinnit käynnistyvät toukokuussa


ELY-keskukset tekevät kaikkiin sopimuskohteisiin vuodesta 2023 alkaen säädösten mukaisen maastokatselmoinnin kahden vuoden kuluessa sopimuksen hakemisesta. Katselmoinnissa tarkastetaan sopimusalan tukikelpoisuus ja verrataan hoitosuunnitelmassa kuvattua hoitoa sopimuskohteeseen. Katselmoinnin perusteella sopimusalueen pinta-alaa voidaan muuttaa.

– Pirkanmaalla saatiin viime vuonna noin puolet katselmoinneista tehtyä, ja toukokuussa jatkamme, Jenna Unnaslahti kertoo.

– Maastokatselmoinneissa sopimuksista on rajattu pois esimerkiksi avokallioita, kivikoita ja lajistoltaan yksipuolisia metsäalueita, joissa laidunnus tai niitto ei edistä alueen luontoarvoja, hän jatkaa.

Maastokatselmointien avulla varmistetaan, että mahdollisessa valvonnassa ei havaita suuria tukikelvottomia alueita, joista aiheutuisi tuensaajalle merkittäviä korvauksen takaisinperintöjä.

Maastokatselmointien lisäksi hoitosopimuksin hyväksyttyihin aloihin vaikuttaa sopimusten käsittely ELY-keskuksissa. Hyväksyttyihin aloihin voi tulla muutoksia käsittelyssä esimerkiksi silloin, jos sopimusten arvoluokkiin tulee muutoksia tai alueen hallinta muuttuu.

Lopulliset sopimusalueet ovat tiedossa vasta sitten, kun kaikkiin vuonna 2023 haettuihin sopimuskohteisiin on tehty maastokatselmointi.

Viljelijät voivat hakea lisää alaa jo tehtyyn sopimukseen tämän vuoden peltotukihaun yhteydessä. Myös uusia ympäristösopimuksia voi hakea. 

Ympäristösopimukset kuuluvat EU:n osarahoittamiin maataloustukiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye