Kemianteollisuus ry

Kemianteollisuuden kysely: Poliittiset lakot iskevät kovaa pieniin suomalaisyrityksiin – tilanne alalla heikompi kuin koronakriisin pahimpaan aikaan

Jaa

Kemianteollisuuden yrityksillä menee poikkeuksellisen heikosti, selviää tuoreesta jäsenkyselystä. Pitkään jatkuneen synkän suhdannetilanteen ja poliittisten lakkojen ryydittämänä peräti puolet yrityksistä arvioi tämänhetkisen tilanteensa huonoksi. Yritysten arviot omasta tilanteestaan ovat heikompia kuin koronakriisin pahimpina aikoina.

Erityisen heikko tilanne on pienillä, alle 50 hengen yrityksillä, joista kaksi kolmasosaa kertoi yrityksen tilanteen olevan huono tai jopa erittäin huono.

Heikon tilanteen takia alalla joka neljännessä yrityksessä on käynnissä tai odotettavissa lomautuksia. Irtisanomisia on käynnissä tai odotettavissa 13 prosentissa yrityksistä. Suurimmassa pulassa ovat pienet suomalaisomisteiset yritykset, joista peräti 35 prosenttia ilmoitti lomautuksista ja 23 prosenttia irtisanomisista.

Irtisanomisista ilmoittaneista yrityksistä 40 prosenttia kertoi irtisanomisten johtuvan suoraan poliittisten lakkojen vaikutuksista.

– Suhdannetilanne alalla on synkkä, ja poliittisilla lakoilla jyrkennetään yritysten alamäkeä ja viedään työpaikkoja pois Suomesta. Osa tiedossa olevista irtisanomisista johtuu suoraan poliittisista lakoista, sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto.

Tilanne on tukala myös isommissa kemianteollisuuden yrityksissä. Suurista yrityksistä 44 prosenttia kertoi menettäneensä kauppoja ja asiakkuuksia lakkojen takia. Ulkomaalaisomisteisista yrityksistä 65 prosenttia kertoi kärsineensä mainehaittaa.

Kotimaisista yrityksistä reilu kolmannes kertoi, että tuotantoa on jouduttu tai joudutaan pysäyttämään. Monet yritykset myös kertovat, että tuotantoa on siirretty Suomesta konsernin ulkomaisiin tehtaisiin.

– Kysely yrityksille osoittaa, kuinka rajusti ay-liikkeen lakkomoukari on osunut yrityksiin, monesti pieniin kotimaisiin. Kun nämä yritykset nyt joutuvat lomauttamaan ja irtisanomaan – ja tuotantoa siirretään ulkomaille, työntekijät kärsivät. Tämän vastuuttoman toiminnan pitää loppua, sanoo Aalto.

– Ay-liike peräänkuuluttaa yhteiskunnassa johtajuutta, mutta sitä ei heiltä itseltään toistaiseksi ole näyttänyt löytyvän. Mitään johtajuutta ei vaadi se, että satamat laitetaan kiinni ja lähetellään lakkolappuja yrityksille samalla aiheuttaen miljoonaluokan vahinkoja, joista ei myöskään jouduta vastuuseen. Ay-liike kertoo taistelevansa suomalaisten palkansaajien puolesta, mutta heidän toimensa iskevät juuri tavallisiin työtekijöihin – usein ammattiliiton omiin jäseniin, sanoo Kemianteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä.

Yrityksiltä kysyttiin, miten talven aiemmat poliittiset lakot ja parhaillaan käynnissä olevat kahden viikon lakot vaikuttavat yritystoimintaan. Reilu neljännes vastaajista ilmoitti, että kauppoja tai asiakassuhteita on menetetty tai tullaan menettämään. Neljännes yrityksistä kertoi, että lakot vähentävät tulevaisuuden investointeja. Keskimäärin 70 prosenttia ilmoitetuista haitoista johtuu parhaillaan käynnissä olevista satama- ja rautatielakoista.

– Se, että neljännes yrityksistä ilmoittaa talven lakkojen vähentävän tulevaisuuden investointeja on valtava luku. Suomella ei ole varaa menettää yhtään saatavissa olevaa investointia, sillä niillä rahoitetaan hyvinvointia ja helpotetaan Suomen heikkoa taloustilannetta, sanoo Aalto.

Taloudellisten iskujen lisäksi lakot haittaavat myös työpaikkojen ilmapiiriä. Yli 250 hengen yrityksistä lähes kaksi kolmasosaa arvioi hallituksen ja ammattiliittojen välisen vastakkainasettelun heikentäneen työilmapiiriä.

Viime syksynä alkaneet työrauhahäiriöt, nyt käynnissä oleva lakot ja kaikista työrauhahäiriöistä aiheutuneet mittava vahingot vain korostavat maan hallituksen työlainsäädäntöuudistusten tarpeellisuutta. On korkea aika korjata muun muassa työrauhajärjestelmän valuviat ja turvata yrityksille ennustettava toimintaympäristö.

Kysely tehtiin 14.–18. huhtikuuta 2024. Siihen vastasi 70 eri jäsenyrityksen toimitusjohtajaa.

Yhteyshenkilöt

Kemianteollisuus ry

Twitter
LinkedIn

Kemianteollisuus ry on kemianteollisuuden ja sen lähialojen elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä on toimialan kilpailukyvyn ja toimintaedellytysten edistäminen Suomessa. Kemianteollisuus ry:llä on lähes 400 jäsenyritystä sekä 14 jäsen- ja yhteistyöyhdistystä. Kemianteollisuus on yksi merkittävimmistä teollisuuden toimialoista Suomessa. Sen osuus teollisuuden tuotannosta ja tavaraviennistä on noin viidennes. Suoraan, välillisesti ja tulovaikutusten kautta työllistämme lähes 100 000 suomalaista ja investoimme Suomeen vuositasolla reilut miljardi euroa. Miten ruoka, luonnonvarat ja energia saadaan riittämään maailman kasvavalle väestölle? Puhdas vesi, uusiutuvat polttoaineet ja lääkkeet ovat kemiaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kemianteollisuus ry

Kehysriihessä on muistettava vastuullinen ja puhdasta siirtymää tukeva teollisuuspolitiikka – kasvun edellytykset pitää varmistaa9.4.2024 15:38:52 EEST | Tiedote

Hallituksella on edessään Suomen suunnan kannalta tärkeä tehtävä, kun se ensi viikon kehysriihessä etsii keinoja tehdä välttämättömiä sopeutuksia. Rajusti alijäämäistä ja velkavetoista kansantaloutta on syytäkin uudistaa merkittävällä tavalla. Toimien tulee kuitenkin varmistaa kasvun edellytykset vientiteollisuudessa.

Vientiliitot: Massiivinen lakko vientiteollisuuteen vakava uhka Suomen taloudelle – satamien pitäminen panttivankina vahvistaa tarvetta poliittisten lakkojen rajoittamiselle6.3.2024 12:20:14 EET | Tiedote

Ammattiliittojen vientiteollisuuteen ilmoittamat uudet, massiiviset poliittiset lakot pahentavat olennaisesti vientiyritysten taloudellista tilannetta. Suomen talouden on jo ennakoitu supistuvan, ja muutosneuvotteluiden, lomautusten ja irtisanomistenkin määrä on kasvanut alkuvuoden aikana. Mittavat lakot vahvistavat tarvetta poliittisen lakko-oikeuden rajaamiselle.

Poliittisten lakkojen jatkamisella vaarannetaan yritysten toiminta Suomessa – "On selviä viitteitä siitä, että lomautukset tulevat lakkojen takia lisääntymään"2.2.2024 17:10:03 EET | Tiedote

Ei ole ehtinyt lakkoliivi tipahtaa edellisestä poliittisesta lakosta, jonka kohteena olivat 53 kemianteollisuuden yritystä ja sitä suurempi määrä toimipaikkoja, kun Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ilmoittivat tänään perjantaina uusista lakkotoimista 14.–16. helmikuuta väliselle ajalle. Toimet kohdistuvat yli 40:een kemianteollisuuden yritykseen ja lukuisille niiden toimipaikoille. Poliittisia lakkoja ilmoitettiin osin samoihin yrityksiin, jotka ovat juuri parhaillaan lakon kohteena.

Teollisuusliiton ja Ammattiliitto Pron tuoreet ilmoitukset työtaisteluista osoittavat ammattiliitoilta täyttä vastuuttomuutta28.12.2023 12:28:15 EET | Tiedote

Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ilmoittivat torstaina 28. joulukuuta, että ne kohdistavat seuraavat poliittiset työtaistelutoimet Porvoon Kilpilahden ja Kokkolan Industrial Parkin teollisuusaluille 1.–2.2.2024 väliseksi ajaksi. Nämä alueet ovat kemianteollisuuden suurimpia keskittymiä Suomessa, ja niissä työskentelee kymmeniä tuhansia alan työntekijöitä ja useita merkittäviä alan yrityksiä. Työtaistelutoimet kohdistuvat 13:een kemianteollisuuden yritykseen ja useaan toimipaikkaan. Nämä ovat myös prosessiteollisuuden laitoksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye