Kela

Taksikyydit nousivat ambulanssien edelle ensi kertaa vuosiin Kelan matkakorvauksien saajien määrässä mitattuna

Jaa

Kela korvasi vuonna 2023 noin 4,3 miljoonaa terveydenhoitoon tai kuntoutukseen liittyvää matkaa. Vaikka matkoja tehtiin yli sata tuhatta enemmän kuin edellisvuonna, korvaukset pysyivät lähes ennallaan.

Kuvion otsikko: Matkakorvausten kustannusten nousu on tasaantunut. Kuvio näyttää matkakorvausten saajat vuoden lopussa ja maksetut korvaukset vuosina 2014-2023. Vuoden 2023 lopussa saajia oli 592 113 henkilöä.

Kelan korvaamien terveydenhoitoon tai kuntoutukseen liittyvien matkojen määrä nousi vuonna 2023 edellisvuodesta yli sadalla tuhannella. Matkoja tehtiin yli 4,3 miljoonaa.

Myös kustannukset nousivat edellisvuodesta, vaikkakin maltillisesti. Kela maksoi matkakorvauksia noin 308 miljoonaa euroa, eli kaksi miljoonaa enemmän kuin vuonna 2022. Korvauksen saajia on puolestaan hieman edellisvuotta vähemmän, 592 000.

Yli puolet matkakorvausten saajista on yli 70-vuotiaita, sillä he käyttävät muita enemmän terveyspalveluja ja ovat usein taksikyytien ja julkisen terveydenhuollon varassa. Eniten matkoja tehdään erikoissairaanhoitoon.

Kela korvaa asiakkaiden matkoja yleensä lähimpään terveydenhuollon toimipaikkaan tai Kelan järjestämään kuntoutukseen.

Hyvinvointialueiden palveluverkon muutoksia syytä seurata

Hyvinvointialueet aloittivat toimintansa tammikuussa 2023. Toistaiseksi muutos ei ole heijastunut matkakorvauksiin, arvioi Kelan erikoistutkija Päivi Tillman

Tilanne voi kuitenkin muuttua lähitulevaisuudessa, sillä hyvinvointialueet kamppailevat talousongelmien kanssa ja useilla alueilla suunnitellaan merkittäviä muutoksia palveluverkkoon. Terveyskeskuksia ja -asemia voidaan joutua lakkauttamaan, toisaalta palveluita digitalisoidaan ja pyritään siirtämään esimerkiksi liikkuviin palveluihin.

Lähivuosina on Tillmanin mukaan tärkeää seurata, miten muutokset näkyvät Kelan maksamissa matkakorvauksissa. Tässä vaiheessa vaikutusta korvausten määrään on vaikea arvioida.

– On mahdollista, että välimatkat terveys- ja kuntoutuspalveluihin kasvavat, jolloin korvattavien matkojen määrä ja korvausten euromäärä voivat kasvaa. Toisaalta sähköiset palvelut ja kotiin tuotavat palvelut voivat vähentää tarvetta matkoille.

Tillman muistuttaa, että matkakorvaus edistää asiakkaiden yhdenvertaisuutta, sillä se tasaa palveluiden saatavuuden alueellisia eroja. 

– Matkakustannuksia on korvattu Suomessa jo 60 vuoden ajan, ja se mahdollistaa yhdenvertaisen hoitoon pääsyn asuinpaikasta riippumatta. Se on erityisen tärkeää Suomen kaltaisessa paikoin harvaan asutussa maassa.

Kela maksaa myös yöpymiskorvausta pitkänmatkalaisille. Jos esimerkiksi sairaalassa pitää olla leikkausta varten aamulla kello 7 eikä sopivaa liikenneyhteyttä ole, kaukaa tuleva potilas voi hakea yöpymisrahaa kompensoimaan esimerkiksi potilashotellissa vietetyn yön kustannuksia. Korvaus on noin 20 euroa yöltä.

Taksit kiilasivat ambulanssikyytien edelle

Eniten korvattavia matkoja tehdään tavallisella taksilla. Viime vuonna taksikyydit nousivat matkakorvauksien saajien määrässä mitattuna ambulanssimatkojen edelle monen vuoden tauon jälkeen. Tillmanin mukaan taustalla on useampikin muutos.

Kuvion%20otsikko%3A%20Valtaosa%20matkakorvauksia%20saaneista%20kulkee%20taksilla%20tai%20ambulanssilla.%20Kuvio%20n%E4ytt%E4%E4%20Matkakorvausten%20saajat%20vuosina%202014-2023%2C%20saajam%E4%E4r%E4t%20%28hl%F6%29%20k%E4ytetyn%20kulkuneuvon%20mukaan.%20Eniten%20matkoja%20tehtiin%20taksilla.

Korvattavien matkojen omavastuuosuutta korotettiin 2010-luvulla useampaan kertaan, ja omavastuu nousi yhdeksästä eurosta 25 euroon. Viimeisin korotus tuli voimaan vuonna 2016.

Korvausten euromäärä laski selvästi, ja taksimatkoista korvauksia saaneiden määrä laski, kun osa aiemmin korvauksen piiriin kuuluneista taksimatkoista jäi pois korvauksen piiristä.

Ambulanssikyytien korvattavuuteen muutos ei vaikuttanut, sillä ne menevät käytännössä aina omavastuuosuuden yli. Tilastoissa saattaa Tillmanin mukaan näkyä se, että korvausten hakemista ambulanssimatkoista aikaistettiin hyvinvointialueiden aloittamisen takia.

– Korvauksia haettiin siksi ehkä tavallista enemmän jo vuoden 2022 puolella, mikä osaltaan pienentää vuoden 2023 saajamäärää. Toisaalta ambulanssia ei välttämättä lähetetä paikalle yhtä herkästi kuin aiemmin. 

Toisaalta taksiuudistuksen myötä niin sanottujen Kela-taksien hintoja on saatu kilpailutettua alaspäin, mikä on osaltaan hidastanut kustannusten kasvua.

– Kääntöpuoli on se, että taksin saaminen voi välillä olla vaikeaa, jos taksiyrittäjät priorisoivat kalliimpia ajoja matalahintaisten Kela-kyytien sijaan.

Kelan korvaamaan taksimatkaan täytyy aina olla hyvä syy, kuten se, ettei paikalle pääse julkisella liikenteellä tai terveydentila vaatii taksin käyttöä.

Oman auton käytöstä saatavaa kilometrikorvausta nostettiin kesällä 2022, mikä on nostanut auton käytöstä korvauksia saaneiden määrää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kelan viestintäKelan viestinnän mediapuhelin palvelee arkisin klo 9–16. Numerossa ohjaamme haastattelupyyntöjä asiantuntijoillemme. Voit jättää haastattelupyynnön myös sähköpostitse.

Puh:020 634 7745viestinta@kela.fi

Linkit

Kansaneläkelaitos (Kela) hoitaa Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien perusturvaa eri elämäntilanteissa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kela

Undersökning: Pappor sköter små barn alltmer självständigt, och att pappan tar ut familjeIedighet förkortar mammans användning av hemvårdsstöd.21.5.2024 00:01:00 EEST | Tiedote

Papporna motiverar användningen av familjeledigheter med att föräldraskapet är en gemensam angelägenhet. På arbetsplatserna ställer man sig huvudsakligen positiv till användningen av familjeledigheter och flexibilitet i arbetslivet gör det lättare att kombinera arbete och familjeliv. I synnerhet mammornas socioekonomiska ställning och användningen av hemvårdsstöd korrelerar starkt med pappornas användning av familjeledighet.

Tutkimus: Isät hoitavat pieniä lapsia yhä itsenäisemmin, ja isän perhevapaa lyhentää äidin kotihoidon tuen käyttöä21.5.2024 00:01:00 EEST | Tiedote

Isät perustelevat perhevapaiden käyttöä sillä, että vanhemmuus on yhteinen asia. Työpaikoilla suhtaudutaan pääosin myönteisesti perhevapaiden käyttöön ja työelämän joustot helpottavat työn ja perhe-elämän yhteensovittamista. Erityisesti äitien sosioekonominen asema ja kotihoidon tuen käyttö määrittävät vahvasti isien perhevapaiden käyttöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye