Puolustusvaliokunnan sd-edustajat: On aika nostaa puolustuspolitiikka EU:n kärkihankkeeksi

Jaa

Valiokunnat ovat käsitelleet viime viikkoina Suomen avaintavoitteita tulevalle EU-vaalikaudelle, vuosiksi 2024-2029. Puolustusvaliokunnan lausunto aiheesta valmistui tänään. Puolustusvaliokunnan demariedustajat Mika Kari, Jani Kokko, Riitta Mäkinen ja Tuula Väätäinen vaativat puolustusyhteistyön kehittämisen nostamista EU:n kärkihankkeeksi, sillä vain yhtenäinen ja vahva EU voi puolustaa rauhaa. 

Puolustusvaliokunnan sd-edustajat, kuvat: Jukka-Pekka Flander/SDP
Puolustusvaliokunnan sd-edustajat, kuvat: Jukka-Pekka Flander/SDP

– EU:lla on mahdollisuus olla vieläkin merkittävämpi turvallisuus- ja puolustuspoliittinen toimija maailmassa. Komission seuraavaan työohjelmaan tulee sisällyttää puolustusstrategian kunnianhimoinen toimeenpano, sillä yhteinen puolustuspolitiikka on EU:lle tärkeää sekä strategisen autonomian että Ukrainan tukemisen näkökulmasta. Euroopan tuleekin jatkossa ottaa enemmän vastuuta omasta puolustuksestaan ja vahvistettava yhteistyötään puolustuksen saralla, puolustusvaliokunnan demariryhmän vastaava Mika Kari kuuluttaa. 

Juuri julkaistu EU:n puolustusteollisuusstrategia sisältää Suomen edun mukaisia ehdotuksia alan kehittämiseen. Tavoitteiksi on esitetty, että puolustushankinnoissa tulee kasvattaa jäsenmaiden yhteishankintoja sekä EU:n sisäisiä hankintoja. Nykytilanteessa 78 % tehdyistä hankinnoista kohdistuu unionin ulkopuolelle, valtaosa Yhdysvaltoihin.

– EU:n strategisen kilpailukyvyn ja unionin kokonaisturvallisuuden välillä on selkeä yhteys, ja tämän tunnistamisesta on siirryttävä yhteyden rakentamiseen ja syventämiseen. Vain turvallinen ja vakaa Euroopan unioni on houkutteleva kohde investoinneille ja osaavalle työvoimalle, jotka eivät ole elinehto ainoastaan Suomelle, vaan koko Euroopalle, Tuula Väätäinen toteaa.

Turvallisuuspolitiikka on perinteisesti ollut politiikan ala, jossa päivänpolitiikan kahnaukset siirretään taka-alalle ja keskitytään kaikkien jakamaan tavoitteeseen: rauhan ja turvallisuuden varmistamiseen. 

– Hallitus-oppositio-erot siirretään syrjään, kun eduskunnassa keskustellaan turvallisuudesta. Hallituksella on käytettävissään arvokas resurssi, Suomen MEPit, joiden kanssa käytävä vuoropuhelu kuitenkin tuppaa välillä unohtumaan. Tämän kytköksen hyödyntämistä etenkin turvallisuuspolitiikassa peräänkuulutamme niin hallitukselta, mutta myös kesäkuussa valittavilta europarlamentaarikoilta, puolustusvaliokunnan sosialidemokraattiset edustajat toteavat.

EU:n puolustusinvestointiohjelman päätavoitteina on turvata puolustusalan kehittämisen rahoitusta, vahvistaa puolustusteollisuuden kilpailukykyä ja reagointikykyä, taata puolustustarvikkeiden saatavuus sekä lisätä yhteistyötä Ukrainan kanssa ja tukea maan puolustusteollisuuden uudistamista. 

– On selvää, että Euroopan tulee ottaa entistä enemmän vastuuta maanosamme puolustuksesta eikä olettaa amerikkalaisten hoitavan kaiken. Sotilaallisen liikkuvuuden lisääminen, puolustusteollisuuden kasvattaminen sekä huoltovarmuuden vahvistaminen ovat edellytykset vahvalle eurooppalaiselle puolustukselle, Jani Kokko muistuttaa.

Puheenjohtaja Lindtmanin taannoinen ehdotus siitä, että unioniin perustettaisiin sekä puolustuskomissaarin salkku että erillinen puolustusministerineuvosto, hyödyttäisi myös Suomea. On myös meidän etumme pienenä unionin ja Naton rajamaana, että turvallisuuteen panostetaan. Samalla meillä on puolustusasioissa EU:lle paljon annettavaa.

– Komissaarin tehtävän perustaminen on perusteltua, samoin puolustusmenojen käytön tehokas koordinointi. Euroopan yhteisen puolustusteollisuuden rakentamisella ja vakiinnuttamisella on jo kiire, ja se vaatii merkittävää määrätietoisuutta niin jäsenmailta kuin tulevalta komissiolta, Riitta Mäkinen huomauttaa.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Johan Kvarnström: Hallitus leikkaa sotesta entisestään ja rikkoo lupauksensa siitä, ettei koulutuksesta leikata17.4.2024 11:09:31 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Johan Kvarnström (SDP) toteaa, että hallitus pahentaa terveydenhuollon kriisiä entisestään uusilla säästövaatimuksilla, jotka ovat vaarassa tulla pitkällä aikavälillä erittäin kalliiksi, ja vaikuttavat kaikista ankarimmin jo ennestään haavoittuvassa asemassa oleviin. Lisäksi hän on kauhuissaan siitä, että hallitus kaikista lupauksista huolimattaan leikkaa koulutuksesta ja luopuu maksuttomasta toisesta asteesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye