Lapin ELY-keskus

Lapissa päällystetään tulevana kesänä enemmän kuin kahtena aiempana vuonna yhteensä

Jaa

Lapin ELY-keskukselle on myönnetty 36,2 miljoonaa euroa teiden päällystämiseen vuonna 2024. Rahoituksella uusitaan päällystettä noin 280 km matkalta. Väyläviraston jakama rahoitus on aikaisempaa suurempi, ja se käytetään päällystetyn tieverkon korjausvelan kasvun taittamiseen. Paikkauksiin käytettävä osuus on 0,9 miljoonaa euroa ja tiemerkintöjen 1,9 miljoonaa euroa.

päällystystöitä tiellä
Kuva: Lapin ELY-keskus

Kesällä 2024 Lapissa on luvassa aiempaa pidempiä päällystyskohteita. Väyläviraston myöntämä normaalia suurempi rahoitus mahdollistaa aiempaa pidemmät päällystyskilometrit ja korjausvelan kasvun taittamisen.

Maakunnan pisin päällystyskohde tulevana kesänä on valtatiellä 4 välillä Kaamanen–Kevo, jossa päällystetään tietä noin 71 kilometrin matkalla. Tieosuudella tehdään myös noin 16 kilometrin pituudelta tien rakenteen vahvistamista. Kesän toinen pitkä päällyskohde sijaitsee välillä Saariselkä–Ivalo, jossa valtatietä 4 päällystetään kahdella eri välillä: Saariselkä–Törmänen sekä Törmänen–Ivalo yhteensä noin 31 kilometrin matkalla.

Vuoden 2024 pisimmät päällystyskohteet Lapin maakunnan alueella ovat:

  • Valtatie 4 Kaamanen-Kevo 71 km
  • Valtatie 4 Saariselkä-Ivalo 31 km
  • Kantatie 79 Lohiniva-Alakylä 23 km
  • Kantatie 80 Härkimännikkö-Kittilä 23 km
  • Kantatie 83 Raanujärvi-Palojärvi noin 20 km

Yhteensä kesän aikana päällystetään teitä noin 280 kilometrin verran. Tästä noin 60 kilometrille tehdään lisäksi tien rakenteiden vahvistamista. Paikkauksiin käytettävä osuus on 0,9 miljoonaa euroa ja tiemerkintöjen 1,9 miljoonaa euroa.

Urakoitsijana kesän päällystyskohteissa toimii Sundström Ab Oy ja Asfalttikallio Oy.

Päällystys- ja tiemerkintäkohteissa noudatettava erityistä varovaisuutta

Päällystys- ja tiemerkintätyöt tehdään yleensä liikenteen seassa, joten autoilijoiden toivotaan noudattavan työmailla erityistä varovaisuutta ja huomioimaan kohteen nopeusrajoitukset. Päällystystyömaiden liikenneturvallisuutta parannetaan käyttämällä saattoautoa pisimmillä päällystyskohteilla. Tietyömaiden liikennevalojen ollessa punaisena saattoauto ajaa autoletkan eteen ja valon vaihduttua vihreäksi saattoauto ajaa sallittua nopeutta tietyömaan ohi autoletka perässään. Työkohteen ohittamisen jälkeen saattoauto ajaa tien sivuun ja päästää autoletkassa olevat jatkamaan matkaansa.

Tiemerkintäkone on ohitettava riittävän etäältä ja erityistä varovaisuutta noudattaen. Tiellä olevat itsestään haihtuvat vaahtohattarat tai tielle asetetut muovikeilat varoittavat autoilijaa tuoreesta tiemerkinnästä. Vastamaalatulle viivalle ei saa ajaa, sillä tuore maali tarttuu helposti auton kylkiin ja on vaikeasti poistettavissa. Autoilijan tulee muistaa noudattaa myös tiemerkintäajoneuvojen valo-opasteita.

Tietoa päällystys- ja muista tietöistä saa Liikennetilanne-palvelusta https://liikennetilanne.fintraffic.fi/pulssi sekä Tienkäyttäjän linjalta numerosta 0200 2100.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Jaakko Luiro, puh. 050 440 3381
Ylläpitovastaava Ari Kärkkäinen, puh. 0295 037 237

Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Kylmä sää hidastaa tulvakauden alkua Lapissa19.4.2024 14:05:59 EEST | Tiedote

Lapissa valmistaudutaan hiljalleen kevään tulvakauteen. Lumen sulanta käynnistyi Lapin alueella viime viikolla, mutta kuluvana viikkona sulaminen on hiipunut kylmän sääjakson seurauksena. Sään ennustetaan pysyvän kylmänä kuun loppuun asti. Vesistöjen virtaamien arvioidaan kääntyvän nousuun toukokuun puoliväliin mennessä. Sään lämmetessä jokien jäät heikkenevät nopeasti, joten jäillä liikkuessa tulee olla erityisen varovainen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye