Hämeen ELY-keskusHämeen ELY-keskus

Maatalouden investointituet kiinnostavat Kanta- ja Päijät-Hämeessä – erityisesti energiainvestoinneille haetaan tukea

Jaa
Maatalouden investointitukea voi hakea esimerkiksi kasvihuoneen rakentamiskustannuksiin.
Maatalouden investointitukea voi hakea esimerkiksi kasvihuoneen rakentamiskustannuksiin. Kuvaaja: Heli Sorjonen © maaseutuverkosto.

Perjantaina 15.3. päättyneellä jaksolla Hämeen ELY-keskukseen jätettiin yhteensä 77 kappaletta maatalouden investointitukihakemuksia. Tyypeittäin hakemuksia Kanta- ja Päijät-Hämeessä tuli jaksolla seuraavasti:

  • Kilpailukykyä edistäviin investointeihin 24 kappaletta
  • Ympäristön tilaa edistäviin investointeihin 25 kappaletta
  • Energiainvestointeihin 26 kappaletta
  • Eläinten hyvinvointia edistäviin investointeihin 2 kappaletta

Yhteensä avustusta haettiin jaksolla yli 2,4 miljoonan euron edestä.

”Kysyntä tuntuu olevan kovalla tasolla. Olemme jonkin verran käyneet kertomassa tai menossa esittelemään investointitukiin liittyvää asiaa eri tilaisuuksissa. Toivottavasti niillä on myönteistä vaikutusta”, kertoo rahoitusasiantuntija Kaisa Valaja Hämeen ELY-keskuksesta.

Esimerkiksi avustusta pelkästään energiainvestointeihin tällä jaksolla haettiin yli miljoonan euron edestä.

”Erityisesti energiainvestointien pariin näytetään Hämeessä löydetyn hyvin. Tästä tukikohteesta tukea voidaan myöntää energiantuotantoon, energian säästöön tai energiatehokkuuden parantamiseen liittyviin investointeihin. Konkreettisesti tällaisia investointeja voivat olla esimerkiksi hakelämpökeskukset tai aurinkopaneelit tilalle”, Valaja sanoo.

Tukea ympäristön tilaa edistäviin investointeihin haettiin jaksolla Hämeen ELY-keskukselta lähes puolen miljoonan euron verran.

Energiainvestointien, kuten aurinkopaneelien tai LED-valaistuksen hankkimisen, lisäksi maatalouden investointitukea voi hakea esimerkiksi navetan, sikalan tai kasvihuoneen rakentamiskustannuksiin, salaojitukseen ja yhteisiin ojitusinvestointeihin tai esimerkiksi korjauksiin, jotka parantavat eläinten hyvinvointia tai ympäristön tilaa.

Maatalouden investointitukea voi saada 18 vuotta täyttänyt viljelijä, joka elinkeinonaan harjoittaa tai ryhtyy harjoittamaan maatilalla maataloutta ja jolla on riittävä ammattitaito. Ammattitaitovaatimus ei koske investointeja, jotka edistävät ympäristön tilaa, kestävää tuotantotapaa, eläinten hyvinvointia ja bioturvallisuutta eikä energiainvestointeja.

Maatalouden investointitukien haku on jatkuvaa, mutta hakemukset ratkaistaan tukijaksoittain. Heti 15.3. päättyneen jakson perään käynnistyi uusi valintajakso, joka kestää elokuun puoliväliin (15.8.) saakka. Maatalouden investointitukia koskevat valintaperusteet, joita sovelletaan yhdenmukaisesti kaikilla ELY-keskusalueilla. Valintaperusteisiin voi tutustua Ruokaviraston sivuilla (ruokavirasto.fi).

Maatalouden rakennetukia ovat maatalouden investointituki ja nuoren viljelijän aloitustuki. Maatalouden rakennetuet ovat EU:n osarahoittamia tukia. Myös nuoren viljelijän aloitustuen osalta tukea haettiin vilkkaasti. Hakujaksolla hakemuksia nuoren viljelijän aloitustueksi tuli Hämeen ELY-keskukseen 14 kappaletta.

”Olkaa rohkeasti yhteydessä, jos jokin hakemisessa mietityttää”, Valaja ja rahoitusasiantuntija Olli Löyttyniemi kannustavat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Maatalouden investointituet: rahoitusasiantuntija Kaisa Valaja, Hämeen ELY-keskus, kaisa.valaja@ely-keskus.fi, p. 0295 025 103

Nuoren viljelijän aloitustuki: rahoitusasiantuntija Olli Löyttyniemi, Hämeen ELY-keskus, olli.loyttyniemi@ely-keskus.fi. p. 0295 025 074

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Kevättulva-aika on alkamassa28.3.2024 07:25:04 EET | Tiedote

Reilun viikon takaisen lämpimän jakson jälkeen lämpötila on pysynyt alhaisena ja jokien virtaama on vähentynyt. Pääsiäisen aikaan sää lämpenee selvästi Hämeen alueella, lumet sulavat ripeästi ja virtaamat ja vedenkorkeudet lähtevät uudestaan nousuun. Tämän hetken ennusteissa lumen sulamisajan sademäärän ennakoidaan olevan keskimääräistä suurempi, mutta myöhemmin yöpakkaset pienentävät virtaamia. Mikäli sääennusteet toteutuvat, ovat jokien kevättulvahuiput Hämeessä muodostumassa suunnilleen keskimääräisiksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye