Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

I sommar beläggs nästan tredubbelt fler vägar jämfört med tidigare år (landskapen i Österbotten)

Dela

Inom ramen för den tillgängliga finansieringen har vi i sommar ett beläggningsprogram som täcker 400 kilometer väg, vilket är nästan tredubbelt jämfört med i fjol. Enligt uppgifter just nu inleds beläggningsarbetet i mitten av maj och fortsätter till slutet av oktober.  

sommar
Enligt uppgifter just nu inleds beläggningsarbetet i mitten av maj och fortsätter till slutet av oktober.

Betydande finansiering för reparation av belagda vägar 

År 2024 finns 41,5 miljoner euro tillgängligt för reparation av det belagda vägnätet i de österbottniska landskapen. Finansieringsnivån är mycket högre än de senaste åren. Detta beror på reparationsskuldpaketet som har beviljats av riksdagen, i vilket 32,9 miljoner euro beviljades till NTM-centralen i Södra Österbottens område.

-Tack vare dessa pengar kan vi stoppa ökningen av reparationsskulden. Efter beläggningsperioden finns det fortfarande hundratals kilometer väg som är i dåligt skick eller mycket dåligt skick, konstaterar direktören för ansvarsområdet för trafik och infrastruktur Anders Östergård från NTM-centralen i Södra Österbotten. 

De flesta beläggningsobjekten finns i huvudvägnätet på riks- och stamvägarna. Finansieringen gör det också möjligt att reparera objekt i det lägre vägnätet. Dessutom beläggs också cirka 8 kilometer gång- och cykelväg och cirka 12 kilometer belagda vägar i dåligt skick ändras till grusvägar.  

Åtta objekt i det lägre vägnätet beviljades riksdagens tilläggsfinansiering. Bland dessa finns också sådana objekt som repareras i samarbete med kommunerna.   

Landsvägsnätet i vårt område är sammanlagt 8 600 kilometer, av vilket cirka 6 000 kilometer är belagda vägar.  

Arbetet med att lappa beläggningarna inleds 

Mera övergripande lappningar av landsvägsbeläggningarna har inletts i de österbottniska landskapen. 

Vårens första lappningar görs i huvudvägnätet på riks- och stamvägarna och i det lägre vägnätet så att de värsta beläggningsskadorna som riskerar trafiksäkerheten repareras. 

Om vägen är i dåligt skick, meddelas i första hand till Responskanalen som upprätthålls av Trafikens kundservice. Problem som riskerar trafiken meddelas direkt till Vägtrafikcentralens Vägtrafikantlinje på nummer 0200 2100 (24/7). 

De viktigaste beläggningsobjekten 

  • Riksväg 3, Yli-Koskue–Koskue, Kurikka, 15,6 kilometer 
  • Riksväg 16, Lappo–Alajärvi, 41 kilometer 
  • Stamväg 63, Viitasalo–Toholampi, 17,5 kilometer 

 

Objekt som förbättras till grusväg 

  • Landsväg 17661, Aitasaari, Alajärvi, 6,8 kilometer  
  • Landsväg 17189, Kyrösneva–Koivuneva, Seinäjoki 2,6 kilometer 

Gång- och cykelvägar 

  • Härmän kuntokeskus, Kauhava, 1,7 kilometer 
  • Larsmo–Öja, Karleby, 4,6 kilometer  

Kontakter

Bilder

Enligt uppgifter just nu inleds beläggningsarbetet i mitten av maj och fortsätter till slutet av oktober.
Enligt uppgifter just nu inleds beläggningsarbetet i mitten av maj och fortsätter till slutet av oktober.
Ladda ned bild

Dokument

Om oss

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Andra språk

Följ Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Översvämningssituationen fortsätter att vara allvarlig i de österbottniska landskapen – Flödestoppen närmar sig i Perho å (landskapen i Österbotten)12.4.2024 13:13:09 EEST | Tiedote

I Perho å har vattenflödet ökat snabbt och flödestoppen väntas de närmaste dagarna. Vid Tunkkari har flödestoppens återkomsttid förutspåtts vara sällsyntare än en gång per 20 år. Vattenflödet väntas öka till nästan samma nivå som vid översvämningen våren år 2000. Vatten leds ut i de konstgjorda sjöarna i syfte att dämpa flödestoppen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye