SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kimmo Kiljunen: Ministeri Tavion vastaus ei tyydytä – Suomen apua YK:n avustusjärjestölle tulee jatkaa pian

Jaa

Kansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd) esitti ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöministeri Taviolle kirjallisen kysymyksen Suomen päätöksestä jäädyttää rahallinen tuki palestiinalaisalueilla toimivalle YK:n alaiselle UNRWA-järjestölle.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

– Kysyin ministeriltä, mihin tietoihin perustuen tarkalleen hän teki päätöksen jäädyttää tukensa, ja onko Suomen hallituksella asiassa jotain sellaista tietoa, jota esimerkiksi komissiolla ei ole, Kiljunen sanoo.

Ministerin antama vastaus 15.3. ei kuitenkaan tyydytä. Tavion mukaan hän on tehnyt päätöksen UNRWA:n ”työntekijöihin kohdistuneiden syytösten ja saatujen tietojen perusteella”.

– On hyvin outo tilanne, kun ministeri Tavio vastaa näin pintapuolisesti erittäin tärkeään kysymykseeni. Vastaus kertoo kuitenkin sen, että Suomen päätöksen tueksi ei siis ole olemassa konkreettisia todisteita Israelin julkisten syytösten lisäksi.

UNRWA-rahoituksensa syytösten jälkeen jäädyttäneistä maista Ruotsi, Kanada ja Australia ovat jo päättäneet jatkaa tukeaan järjestölle saatujen ja meneillään olevien selvitysten perusteella. Myös komissio jatkaa UNRWA:n rahoitusta 68 miljoonalla.

Suomen rahoituksen jatkamisessa on ministeri Tavion vastauksen mukaan keskeistä varmuus UNRWA:n riskienhallintatoimien riittävyydestä.

– Tämä vastaus ei tyydytä. Ruotsi, Australia, Kanada ja komissio ovat olleet tyytyväisiä jo annettuihin selvityksiin ja jatkaneet tukeaan, erityisesti tunnistaen UNRWA:n kriittisen roolin alueella siviilien avustamiseksi. Suomen tulee seurata nopeasti perässä, sillä Gazan tilanne on katastrofaalinen, Kiljunen päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kimmo KiljunenKansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja

Puh:050 511 3088

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan oppositioedustajat: Esitämme epäoikeudenmukaisten lakkolakien hylkäämistä19.4.2024 12:03:34 EEST | Tiedote

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on tänään saanut päätökseen työrauhapaketin käsittelyn. Kyseessä on hyvin poikkeuksellinen lakiuudistus. Missään muualla pohjoismaissa ei ole työtaistelutoimia rajoitettu lainsäädännöllä. Oppositiopuolueista sosialidemokraatit, vasemmistoliitto ja vihreät esittävät lakkolakien hylkäämistä omassa vastalauseessaan.

SDP:n Filatov: Omaishoitajille on taattava yhdenvertaiset tuet ja palvelut18.4.2024 17:42:36 EEST | Tiedote

Omaishoidon tukemisen vastuulliset tahot ovat vähentyneet hoivavastuun siirryttyä kunnilta hyvinvointialueille, mutta eduskunnan II varapuhemies, kansanedustaja Tarja Filatov (sd) peräänkuuluttaa tukeen yhdenvertaisuutta: – Omaishoidon tukien suuruudessa ja rakenteessa on merkittäviä eroja eri alueiden ja hoitoisuusryhmien välillä. Näiden erojen vertailu on tärkeää, jotta voidaan varmistaa oikeudenmukainen tuki omaishoitajille ja heidän hoidettavilleen eri puolilla maata. Tarvitaan avointa ja helposti saatavilla olevaa tietoa omaishoidon tuesta, jotta omaishoitajat voivat tehdä tietoon perustuvia päätöksiä ja pitää puolensa saadakseen tuen, johon heillä on oikeus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye