Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Varha luovuttaa tilojaan kumppaneilleen - olemassa olevat käytännöt jatkuvat toistaiseksi vuoden 2024 loppuun

Jaa

Varsinais-Suomen hyvinvointialue laatii kevään 2024 aikana suunnitelman tilojensa luovuttamisesta ja käytännön toimintaperiaatteista. Aluehallitus hyväksyi aihetta koskevat periaatteet kokouksessaan 27.2.2024.

Kaksi violettia graafista elementtiä, jotka näyttävät sydämiltä tai V-kirjaimilta tummaa taustaa vasten.

- Työn tuloksena on yhtenäinen tilojen luovuttamisen malli sekä toimintaohjeistukset sille, miten järjestöt, toimintaryhmät ja kunnat pystyvät jatkossa varaamaan ja hyödyntämään Varhan tiloja koko Varsinais-Suomen alueella, kertoo johtava asiantuntija Karoliina Luukkainen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksiköstä.

Tavoitteena on, että tiloja voidaan jatkossa vuokrata myös yritysten käyttöön. Tähän liittyviä käytäntöjä vielä selvitetään.

Suunnitelma laaditaan yhteistyössä palvelutuotannon ja tilapalveluiden kanssa. Kokonaisuutta koordinoi Varhan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksikkö.

Tilojen luovuttamisen periaatteet:

1. Varha voi luovuttaa tiloja järjestöjen, vapaamuotoisten toimintaryhmien sekä kuntien käyttöön silloin, kun käyttäjän toiminta tukee Varhan tavoitteita sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistehtävää.

2. Tilojen käyttöoikeuden luovuttaminen on yksi järjestöyhteistyön ja avustamisen muoto, ja tapa turvata järjestöjen toimintaedellytyksiä.

3. Järjestöiltä ei peritä korvausta tilojen käytöstä. Kunnilta peritään korvaus tilojen käytöstä.

4. Tilojen luovuttamisesta ei saa aiheutua hyvinvointialueelle merkittäviä ylimääräisiä kustannuksia.

5. Sellaisiin hyvinvointialueen tiloihin, joihin ulkopuolisten henkilöiden pääsyä rajoitetaan muutoinkin, ei tule luovuttaa ulkopuolisten tahojen käyttöön ilman hyvin perusteltua syytä.

6. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksikkö koordinoi tässä kuvattua tilojen luovuttamisen kokonaisuutta, ja tekee yhteistyötä palvelutuotannon ja tilapalveluiden kanssa.

7. Tiloja voidaan vuokrata myös muille toimijoille vähäisissä määrin.

Olemassa olevat käytännöt voimassa

Tähän saakka Varhan kumppanit ovat lähtökohtaisesti saaneet käyttää samoja tiloja ja vakiovuoroja kuin ennen hyvinvointialueen käynnistymistä. Tavoite on toteutunut suurelta osin, vaikka joitakin muutoksia on ollut välttämätöntä tehdä.

Ennen Varha-tasoisten toimintaperiaatteiden ja -ohjeiden valmistumista tilojen luovuttamista jatketaan kuten tähänkin saakka eli olemassa olevat käytännöt ja vuorot ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta voimassa. Uusille toimijoille tiloja voidaan kuitenkin luovuttaa lähtökohtaisesti vasta kun Varhan toimintaperiaatteet on saatu valmisteltua.

Omatoiminen tilojen selaaminen ja varaaminen olennainen osa ratkaisua

Tällä hetkellä tilakyselyt ja niiden varaaminen vievät merkittävästi sote-ammattilaisten työaikaa. Tämä ei ole tarkoituksenmukaista, sillä ammattilaisten tulee voida keskittyä hoito- ja hoivatyöhön. Hyvinvointialueella onkin valmistelussa ottaa käyttöön järjestelmä, jonka avulla Varhan kumppanit voivat omatoimisesti selata ja varata hyvinvointialueen tiloja. Nykyisellään on käytössä järjestelmä, jossa on ainoastaan Turun kaupungin alueella sijaitsevat tilat.

Tavoitteena on ottaa käyttöön käyttäjäystävällinen järjestelmä, jonne lisätään kaikki ne tilat, jotka voidaan luovuttaa kumppanien käyttöön. Varhan tilojen luovuttamisen käytännön toimintaperiaatteet – ja ohjeet sekä tilojen varaamisen järjestelmä valmistuvat viimeistään 1.1.2025 käyttöönotettaviksi. 

www.varha.fi/hyte

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Fysioterapeuternas direktmottagning erbjuder snabb hjälp för muskel- och skelettbesvär21.5.2024 14:58:43 EEST | Tiedote

Egentliga Finlands välfärdsområde har goda erfarenheter av fysioterapeuternas direktmottagningar. Fördelen är till exempel snabbhet – vid muskuloskeletala symptom kan man få tid till mottagningen inom några dagar, medan man kan behöva vänta längre till läkarmottagningen. På direktmottagningen kan man snabbt ingripa i kundens muskuloskeletala symtom och förbättra funktionsförmågan och livskvaliteten.

Fysioterapeuttien suoravastaanotoilta nopea apu tuki- ja liikuntaelinvaivoihin21.5.2024 14:58:43 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on hyviä kokemuksia fysioterapeuttien suoravastaanotoista. Hyötynä on esimerkiksi nopeus – tuki- ja liikuntaelinoireissa (tule-oireissa) vastaanotolle pääsee muutamassa päivässä, kun lääkärin vastaanotolle voi joutua jonottamaan pidempään. Suoravastaanotolla pystytään nopeasti puuttumaan asiakkaan tule-oireeseen sekä parantamaan toimintakykyä ja elämänlaatua.

Utlåtanden begärs för att stödja planeringen av social- och hälsocentralen i Åbo centrum16.5.2024 08:32:24 EEST | Tiedote

Egentliga Finlands välfärdsområde planerar ett centrum för social- och hälsovårdsservice i Åbo centrum. Med enkäten vill vi höra hurdana idéer och förväntningar kunderna har när det gäller planerade funktioner och service. Frågorna rör allt från centrets faciliteter till digitala tjänster och tillgänglighet. Du har fram till måndagen den 27 maj på dig att ge din syn Kerro kantasi -tjänsten.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye