SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tuula Väätäinen: Toimivat liikenneyhteydet ovat elinehto maakuntien elinvoimalle ja suotuisalle aluekehitykselle

Jaa

Helmikuussa julkaistu tuore PK-yritysbarometri kertoo karua kieltään. Itärajan maakuntien yritysten toimintaedellytykset ovat heikentyneet ja luottamus tulevaan on pudonnut, mikä jarruttaa sekä kasvua että työllisyyttä. Tämä epäluottamuksen kierre on saatava katkaistua, sanoo Tuula Väätäinen.

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

Venäjän sodasta Ukrainassa seurannut rajaliikenteen loppuminen koskettaa koko Itä-Suomea. Erityisesti itärajan maakuntien tilanne on hälyttävä. Kylien ja taajamien autioitumisen vuoksi ostovoima hiipuu ja huoltovarmuus heikkenee.

- Asumattomia alueita ei saa tulla enää yhtään lisää, muistuttaa Savo-Karjalan kansanedustaja Tuula Väätäinen.

Väätäisen mukaan Itä-Suomessa on runsaasti vahvuuksia koko maan kasvulle, niin luonnonvaroissa, ihmisissä, osaamisessa kuin kestävässä matkailussakin, mutta nykyinen hallitus ei osaa tai halua tätä tarpeeksi hyödyntää. Aivan oleellinen edellytys kierteen katkaisemiseksi on toimivat liikenneyhteydet Itä-Suomeen. 

- Keskuskaupunkien lentoliikenteeseen on lisättävä lentovuoroja ja niiden jatkuminen on turvattava pidemmäksi aikaa. Nykyinen valtion määräaikainen tuki ei lisää luottamusta yritysten päätöksiin investoida alueelle, Väätäinen toteaa.

Samaan aikaan rata- ja tieverkko tarvitsevat korjausta ja kehittämistä.

- Itä-Suomen liikennehankkeet ovat maan kokonaisturvallisuuden takia aivan ensiarvoisen tärkeitä. Turvallisuus näkökulman on oltava vahvasti läsnä, vaikka käyttäjämääriin suhteutettuna hankkeet voivat tuntua ylimitoitetuilta, painottaa Väätäinen, puolustusvaliokunnan jäsen.

- Isojen teiden kunnon lisäksi myös pienempien teiden kunnosta on huolehdittava. Iso osa metsäteollisuuden raaka-ainekuljetuksista ajetaan alueella ja myös maatalous tarvitsee hyvät liikenneyhteydet, matkailusta puhumattakaan jatkaa Väätäinen.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Haatainen: Kuinkahan monella tapaa hallitus aikoo vielä vaikeuttaa osatyökykyisten elämää?15.4.2024 12:33:43 EEST | Tiedote

Marinin hallituksen keskeinen tavoite oli saada osatyökykyisiä, vammaisia ja muita vaikeasti työllistyviä työmarkkinoille. Ajatuksena oli, että jokaisella on oltava mahdollisuus työhön, kykyjensä mukaan. Orpo-Purran linja on toinen. He tarjoavat osatyökykyisille pelkkää keppiä leikkaamalla rajusti sosiaaliturvaa. Uusimpana toimena hallitus on lakkauttamassa Työkanava oy:n toiminnan.

SDP:n Joona Räsänen: Puolueiden on sovittava, että jatkossa sama henkilö ei voi toimia samaan aikaan kansanedustajana, aluevaltuutettuna ja kunnanvaltuutettuna13.4.2024 09:32:35 EEST | Tiedote

Tasan vuoden päästä järjestetään seuraavat kunta- ja aluevaalit. Sunnuntaina 13.4.2025 järjestettävissä erillisissä vaaleissa valitaan valtuutetut sekä kuntien että hyvinvointialueiden valtuustoihin. Vuoden 2022 aluevaaleissa valittiin aluevaltuutetuiksi 101 silloista kansanedustajaa, jotka toimivat samalla kunnanvaltuutettuina ja näin ollen edustivat kolmea vaaleilla valittua päätöksentekotasoa. - Ennen seuraavia kunta- ja aluevaaleja puolueiden on kyettävä sopimaan siitä, että jatkossa sama henkilö ei voi toimia vaaleilla valittuna päätöksentekijänä kaikilla kolmella päätöksentekotasolla. Tämä on helppo keino välttää vallan keskittyminen samoille henkilöille. Edellisten aluevaalien jälkeen olimme tosiaan tilanteessa, jossa yli puolet kansanedustajista istuivat samalla sekä kunnanvaltuutettuina että aluevaltuutettuina, toteaa SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen. Esimerkiksi vuonna 2022 julkaistussa EVA:n tutkimuksessa selkeä enemmistö suomalaisista rajoittaisi poliitikkojen päällekkäis

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye