ELY-keskukset

Vuoden Hyvä YVA -palkinto valtatien 8 parantaminen välillä Rauma-Eurajoki-hankkeelle

Jaa

Yva ry on myöntänyt vuoden 2024 Hyvä YVA -palkinnon valtatien 8 parantamista välillä Rauma-Eurajoki käsittelevälle ympäristövaikutusten arvioinnille. Hankkeesta vastaavana menettelyssä on toiminut Varsinais-Suomen ELY-keskuksen liikennevastuualue ja hankkeesta vastaavan edustajana projektipäällikkö Timo Bäcklund. YVA-konsulttina on toiminut projektipäällikkö Rauno Tuominen ja YVA-vastaava Taina Klinga Sitowise Oy:stä ja pääsuunnittelija Sari Kirvesniemi Ramboll Finland Oy:stä. Yhteysviranomaisena on toiminut Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ympäristövastuualue ja yhteysviranomaisen edustajana johtava asiantuntija Asta Asikainen. 

Palkittuja ryhmäkuvassa. Vasemmalta oikealle: Timo Bäcklund Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta, Rauno Tuominen Sitowise Oy:stä ja Asta Asikainen Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.
Palkittuja ryhmäkuvassa. Vasemmalta oikealle: Timo Bäcklund Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta, Rauno Tuominen Sitowise Oy:stä ja Asta Asikainen Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta. Kuva © Aino Herranen, Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Yva ry myöntää vuosittain Hyvä YVA -palkinnon ympäristövaikutusten arvioinnin kannalta esimerkilliselle ja ansiokkaalle menettelylle. Palkitun Valtatie 8 parantaminen välillä Rauma-Eurajoki-hankkeen tavoitteena on kehittää valtatietä 8 siten, että parannetaan valtatietä sekä liikkumisen turvallisuutta ja sujuvuutta erityisesti Rauman seudulla. “Hankkeen toteuttamista on tutkittu ja hankkeen vaikutuksia arvioitu aitojen ja riittävien hankevaihtoehtojen pohjalta” palkintoraati kiittelee. YVA-menettelyllä on ollut myös selkeä ja vuorovaikutteinen rooli hankkeen suunnittelun etenemisessä. 

Palkitussa hankkeessa on panostettu vuorovaikutteisuuteen ja aineistojen lukijaystävällisyyteen  

Yva ry:n palkintoraati kiittää erityisesti hankkeen arviointiselostusta, joka on palkintoraadin mukaan toteutettu ihminen kirjoittaa ihmiselle -periaatteella. Arviointiselostuksen tavoitteita, sisältöä ja arvioinnin etenemistä on avattu monipuolisten lukuohjeiden avulla, mikä auttaa lukijaa arvioinnin ja sen kohdentumisen seuraamisessa. Arviointiselostus on selkeä ja yleistajuinen, mutta se ei kuitenkaan jätä asiantuntijaroolissa olevaa tai lisätietoa toivovaa lukijaa huomiotta.  

-Selostus on laadittu ansiokkaasti ja laajasta kokonaisuudesta huolimatta saatu sellaiseen muotoon, että lukija sen ymmärtää selkeästi. Suuri kiitos kuuluu tästä arviointiselostuksen laatineelle konsulttiryhmittymälle ja siellä mukana olleille, erityisesti YVA-vastaavalle Taina Klingalle, toteaa hankkeesta vastaava projektipäällikkö Timo Bäcklund. Lisäksi Bäcklund haluaa välittää kiitokset kaikille muille hankkeessa mukana olleille. Hankkeessa on käyty laajaa vuoropuhelua eri tahojen kanssa. 

Palkintoraati toteaa myös, että YVA-menettelyn vuorovaikutteinen rooli ja tarkoitus väyläsuunnittelun monivaiheisessa suunnitteluprosessissa on hyödynnetty hyvin. Hankkeen aikana on toteutettu monipuolisesti osallistumis- ja vuorovaikutusmahdollisuuksia järjestämällä muun muassa työpajoja, yleisötilaisuuksia ja karttapalvelu. Palautetta on ollut mahdollista antaa läpi menettelyn ja palautteilla on ollut merkitystä muun muassa hankevaihtoehtojen muodostumiseen.  

- Erityisen ilahduttavaa oli se, että yleisön antama palaute vaikutti hankkeen jatkosuunnitteluun. Myös yhteysviranomaisen arviointiohjelmasta antama lausunto huomioitiin vaikutusten arvioinnissa, kertoo hankkeessa yhteysviranomaisen edustajana toiminut johtava asiantuntija Asta Asikainen.  

Hankkeen arviointiaineiston huolellisesta ja raikkaasta toteutuksesta ja ansiokkaasta visuaalisuudesta on saatu myös kiitosta. Arvioinnin tuloksia ja osallispalautetta on esitetty laadukkaasti toteutetulla kartta- ja kuvamateriaalilla. Arviointiselostuksen tavoitteena olleeseen lukijaystävällisyyteen on panostettu ja sen leima näkyy läpi arviointiaineiston kattavasti.  

Yhteysviranomaisen mielestä palkittu hanke oli kaiken kaikkiaan onnistunut YVA-menettely.  

-Hankkeen YVA-menettely on kokonaisuus ja tavoite on se, että hankkeen ympäristövaikutusten arviointi vaikuttaa hankkeen suunnitteluun. Tämän hankkeen yhteydessä tavoite vaikutti toteutuneen, toteaa Asta Asikainen. 

YVA-aineistoon voi tutustua osoitteessa: www.ymparisto.fi/vt8raumaEurajokiYVA   

Lisätietoa: 

Yva ry  

Yva ry on vuonna 1994 perustettu yhdistys, joka toimii yhdyssiteenä ja keskustelufoorumina ympäristövaikutusten arvioinnin parissa toimivien kesken. Se edistää osallistuvaa ja eri arvot esille tuovaa suunnittelua. Yhdistyksen keskeisiä toimintamuotoja ovat YVA-alan vuotuisen päätapahtuman YVA-päivän järjestäminen sekä vuoden Hyvä YVA- ja Hyvä SOVA -palkintojen myöntäminen. Lisätietoja yhdistyksestä ja sen toiminnasta, sekä palkinnoista https://www.yvary.fi/   

Avainsanat

Kuvat

Palkittuja ryhmäkuvassa. Vasemmalta oikealle: Timo Bäcklund Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta, Rauno Tuominen Sitowise Oy:stä ja Asta Asikainen Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.
Palkittuja ryhmäkuvassa. Vasemmalta oikealle: Timo Bäcklund Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta, Rauno Tuominen Sitowise Oy:stä ja Asta Asikainen Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Nya undantagslov har beviljats för att fördriva vitkindade gäss från åkrar17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Egentliga Finland har föregående vecka beviljat 15 undantagslov för att fördriva vitkindade gäss från åkrar i syfte att förhindra allvarliga skador på gröda. Undantagsloven omfattar 54 gårdar, vilka befinner sig främst i Norra Karelen. Enligt undantagsloven får vitkindande gäss får fördrivas med oskadliggörande metoder. Under vårflytten är det förbjudet att använda högljudda fördrivningsmetoder så som smällpatroner för att trygga häckningsfreden.

Valkoposkihanhien pelloilta karkottamiseen on myönnetty uusia poikkeuslupia17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on viime viikolla myöntänyt 15 poikkeuslupaa valkoposkihanhien karkottamiseen pelloilta vakavien viljelyvahinkojen estämiseksi. Luvat koskevat 54 tilaa, jotka sijaitsevat pääosin Pohjois-Karjalassa. Poikkeusluvilla valkoposkihanhia saa karkottaa niitä vahingoittamattomilla menetelmillä. Kevätmuuttokaudella kovaäänisten karkotuskeinojen kuten paukkupatruunoiden käyttö on kielletty lintujen pesimärauhan turvaamiseksi.

Genomförandet av Skärgårdshavsprogrammet påskyndas i pilotområden16.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Avrinningsområdena till Aura å och Pemar å samt Kimitoön med omgivande havsområden har valts som pilotområden för Skärgårdshavsprogrammet. Syftet med Skärgårdshavsprogrammet är att minska näringsbelastningen på Skärgårdshavet och få bort jordbruket i Skärgårdshavets avrinningsområde från listan över de värsta belastningskällorna för Östersjön, som upprätthålls av kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye