Pirkanmaan hyvinvointialue

Ikäihmisten palveluverkkoa käsitellään nyt toimitilatasolla

Jaa

Maanantaina 25.3. kokoontuvalle aluehallitukselle esitetään ikäihmisten asumisen, kuntouttavan päivätoiminnan ja lähitorien palveluverkkoa. Kokonaisuudessa on otettu huomioon, että laki velvoittaa luopumaan laitoshoidosta. Pirkanmaalla turvataan kaikille ikäihmisille lakisääteiset palvelut. Palvelujen painopistettä siirretään varhaisemman vaiheen tukeen ja apuun.

Aluehallitus hyväksyi 20.11.2023 ikäihmisten palvelujen IKI2035-kehittämisohjelman. Osana ohjelman toimeenpanoa on selvitetty ikäihmisten eri palveluiden palveluverkkoa toimitiloineen.

Palveluverkkoa varten on arvioitu jokaisen tilan toiminnallisuutta, kiinteistön teknistä kuntoa sekä alueen asukkaiden pitkäaikaista palvelutarvetta. Lisäselvittelyä tarvitaan erityisesti niissä tiloissa, joissa tekninen tai toiminnallinen kunto ei ole riittävä, käyttötarkoituksen muutos vaatii lisää selvitystä tai alueella on ylikapasiteettia.​

Taustalla valtakunnallinen rakennemuutos

Palveluverkossa on tarve kehittää ikäihmisten palvelurakennetta taloudellisesti ja toiminnallisesti kestävällä tavalla myös tulevaisuutta ajatellen.

- Ketään ei jätetä ilman apua. Ikääntyneille järjestetään lakiin perustuvia palveluja, kuten ympärivuorokautista palveluasumista ja yhteisöllistä asumista. Tilojen tulee olla käyttötarkoitukseen sopivia, sillä sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalaki asettaa myös kiinteistöille vaatimuksia, sanoo ikäihmisten ja vammaisten palvelujen palvelulinjajohtaja Päivi Tryyki.

Pirkanmaalla yhteisöllistä asumista on toistaiseksi vielä liian vähän mutta ympärivuorokautista palveluasumista on riittävästi. Tavoitteena on myös lisätä ennaltaehkäisevää toimintaa tarjoavien lähitorien tarjontaa koko Pirkanmaalla.

- Myös lyhytaikaista ympärivuorokautista palveluasumista muun muassa omaishoidon lomituksiin tarvitaan tulevaisuudessa lisää. Lisäystarve voitaisiin kattaa ainakin osittain laitoshoidon tilojen käyttötarkoituksen muutoksella, jos muutoskustannukset ovat kohtuullisia.

Aluehallitus seuraa ja tarvittaessa korjaa ikäihmisten palveluja koskevaa ohjelmaa.

Katso yksityiskohtaisemmat tiedot toimitiloista 

Aluehallituksessa viime vuoden tilinpäätös ja toimintakertomus

Aluehallitus käsittelee 25.3. myös hyvinvointialueen tilinpäätöstä ja toimintakertomusta viime vuodelta. Hyvinvointialueen alijäämä vuodelta 2023 oli 136,5 miljoonaa euroa, joka oli 54,7 miljoonaa euroa talousarviota huonompi. Taloustilanne ja ennuste synkkenivät loppuvuotta kohden selvästi.

Tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen lisäksi esityslistalla on seuraavia asioita:

 • Yhteistoimintaneuvottelujen tulokset
 • IKI2035- ohjelman toimeenpanosuunnitelmat 
 • Henkilöstö- ja TKIO-toimialueen toiminnalliset ja organisatoriset muutostarpeet sekä yhteistoimintamenettelyn käynnistäminen
 • Erityisasumispalveluiden palvelusetelisääntökirjan lakkauttaminen
 • Asiakaskokemuksen ja osallistumisen ohjelman raportti 2023
 • Demokratiaprojektin ohjausryhmän ja työpajojen palkkiot
 • Kaivannon vanhan sairaala-alueen myynti
 • Sisä-Suomen yhteistyöalueen yhteistyösopimus
 • Oikaisuvaatimus aluehallituksen päätöksestä jalkahoidon palvelusetelistä
 • Oikaisuvaatimus Pirkanmaan hyvinvointialueen yleisavustuksista 2024
 • Oikaisuvaatimus viranhaltijapäätöksestä koskien diabetesverkoston ohjausryhmän nimeämistä
 • Hyvinvointialueen aluevaltuutettujen aloitteet 2023 ja 2022 sekä jäsenten aloitteet 2023
 • Vastaus valtuustoaloitteeseen - Hyvinvointialueen henkilöstön määräaikaisista työsopimuksista
 • Aluehallituksen otto-oikeuden käyttäminen

  Katso koko aluehallituksen esityslista liitteineen

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan hyvinvointialue

Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja Pirkanmaan suurin työnantaja. Toteutamme alueellamme lakisääteistä ja valtion ohjaamaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta. Pirkanmaalla muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus, jossa otetaan käyttöön myös uusia digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Lisätietoja meistä pirha.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Hoitotyön päivää vietetään Tays Keskussairaalassa 10.5. –asiantuntijaluentoja ajankohtaisista aiheista myös verkossa16.4.2024 12:11:40 EEST | Tiedote

Jo perinteeksi muodostunut kaikille avoin Hoitotyön päivän tapahtuma järjestetään Tays Keskussairaalassa 10.5.2024 kello 9–14.30. Hoitotyön laatua ja osaamista esiin nostavassa hoitotyön päivässä tapaat sosiaali- ja terveysalan asiantuntijoita ja pääset kuuntelemaan monipuolisia luentoja ajankohtaisista aiheista. Tänä vuonna luentoja on mahdollista seurata myös striimattuna verkossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye