Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Valvira meddelar ett föreläggande: Tillgången till icke-brådskande specialiserad sjukvård ska höjas till den lagstadgade nivån

Dela

Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira ålägger fjorton välfärdsområden och HUS-sammanslutningen att göra tillgången till icke-brådskande specialiserad sjukvård förenlig med lagen senast den 31 mars 2025. De ska ge Valvira en redogörelse för åtgärderna och uppdaterade uppgifter om uppföljningen av tillgången till vård senast den 16 april 2025.

En läkare vid ett arbetsbord.

De områden som har meddelats ett föreläggande är Birkaland (Pirha), Egentliga Finland (Varha), Egentliga Tavastland (Oma Häme), Kajanaland, Lappland, Mellersta Finland, Mellersta Österbotten (Soite), Norra Karelen (Siun sote), Norra Savolax, Norra Österbotten (Pohde), Päijänne-Tavastland, Satakunta, Södra Österbotten och Österbotten.

Dessutom uppmanar Valvira Kymmenedalens välfärdsområde och Södra Savolax välfärdsområde (Eloisa) att så fort som möjligt ordna tillgången till icke-brådskande specialiserad vård inom sitt respektive område på det sätt som avses i lagen. De ska ge Valvira en redogörelse för åtgärderna och uppdaterade uppgifter om uppföljningen av tillgången till vård senast den 16 april 2025.

Tillsynen inleddes i juli 2023.  Enligt lagen ska icke-brådskande specialiserad vård inledas senast inom sex månader efter att behovet av vård har konstaterats.

Egenkontroller har gjorts

Enligt lagen om tillsynen över social- och hälsovården är egenkontroller inom välfärdsområdena den primära tillsynsformen, och egenkontroller har även gjorts. Enligt redogörelser från tillsynsobjekten har de försökt åtgärda läget, till exempel genom att utveckla verksamheten, rekrytera och hyra personal, använda köpta tjänster och servicesedlar, hyra verksamhetslokaler och samarbeta med andra aktörer samt med merarbete och övertidsarbete. Utmaningen har ändå varit att personalbristen kontinuerligt förvärrats, finansieringen varit otillräcklig, befolkningen åldrats och det allmänna behovet av icke-brådskande specialiserad vård ökat. Dessutom återspeglas coronapandemin fortfarande. 

”När egenkontrollen visar sig vara otillräcklig, ingriper tillsynsmyndigheten i läget genom de metoder som lagen tillåter. Föreläggande och uppmaning är metoder som lagen om tillsynen över hälso- och sjukvården ger tillsynsmyndigheten för att ingripa i en verksamhet som strider mot lagen eller i brister och missförhållanden som äventyrar patientsäkerheten”, säger direktör Helena Mönttinen.

Tillsynsmyndigheten har gett välfärdsområdena och HUS-sammanslutningen gott om anvisningar om egenkontroll.  I mars 2023 fick de en anvisning om kontroll av att maximitiderna för tillgång till vård inte överskridsEgenkontroller var även föremål för en planenlig tillsyn under 2023. Då gjorde tillsynsmyndigheten styrnings- och utvärderingsbesök och underströk att egenkontroller var den primära tillsynsformen.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Information om publicerare

Valvira är ett centralt ämbetsverk som hör till social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde. Valvira övervakar tillbörligheten av verksamheten inom social- och hälsovården, småbarnspedagogiken, alkoholnäringen samt miljö- och hälsoskyddet. Vi beviljar tillstånd inom social- och hälsovårdens förvaltningsområde och handleder regionförvaltningsverken i syfte att skapa enhetlig tillstånds-, styrnings- och tillsynspraxis i hela landet.

Valvira
PB 43
00521 Helsingfors

valvira.fi

Följ Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Valvira avlutar tillsynen över tillgången till den icke-brådskande specialiserade sjukvården i Södra Savolax och Kymmenedalens välfärdsområden24.6.2025 10:45:38 EEST | Pressmeddelande

Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira har avslutat tillsynen över tillgången till den icke-brådskande specialiserade sjukvården i Södra Savolax (Eloisa) och Kymmenedalens välfärdsområden utan vidare åtgärder. Tillgången till den icke-brådskande specialiserade sjukvården har förbättrats i båda områdena jämfört med tidigare.

Valviras verksamhet upphör, uppgifterna överförs till det nya Tillstånds- och tillsynsverket19.6.2025 08:31:54 EEST | Pressmeddelande

Verksamheten för Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira upphör i slutet av år 2025. Alla Valviras uppgifter överförs till det nya riksomfattande Tillstånds- och tillsynsverket som inleder sin verksamhet 1.1.2026. Utöver Valviras uppgifter övertar Tillstånds- och tillsynsverket merparten av regionförvaltningsverkens uppgifter och den största delen av NTM-centralernas miljörelaterade uppgifter.

Adoptionsnämnden informerar: Sverige föreslås att den internationella adoptionsverksamheten läggs ner i nuvarande form – Ingen direkt inverkan på Finland2.6.2025 11:23:21 EEST | Pressmeddelande

Sverige har publicerat en nationell adoptionsutredning. Arbetsgruppen rekommenderar att den internationella adoptionsverksamheten upphör i sin nuvarande form. Det bedöms att det krävs minst helt nya strukturer för att verksamheten ska kunna fortsätta. Adoptionsnämnden anser att Sveriges utredning är betydande eftersom Sverige har varit ett av de största länderna som tar emot internationella adoptioner. Motsvarande utredningar har även gjorts i andra europeiska länder. Informationen som erhållits från dessa utredningar är även viktig för adoptionsverksamheten i Finland. Adoptionsnämnden drar inga direkta slutsatser utifrån resultaten från utredningarna i de andra länderna, men bekantar sig noggrant med den nya internationella informationen.

Soteris handläggningstider påverkar inte inledningen av verksamheten för tjänsteproducenter som arbetar ensamma3.4.2025 12:59:19 EEST | Pressmeddelande

I och med den temporära regleringen i lagen om tillsynen över social- och hälsovården är handläggningstiden för registreringsprocessen för tjänsteproducenter som arbetar ensamma inte längre lika betydande som tidigare. Tack vare den temporära regleringen kan tjänsteproducenter som arbetar ensamma och som omfattas av den inleda sin verksamhet genast efter att de har lämnat registreringsansökan till myndigheterna, och behöver inte vänta på ett registreringsbeslut innan de inleder verksamheten. Även ändringar i verksamheten kan genomföras genast efter att ansökan har lämnats in.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye